Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Do kapeluszowej jazdy może być dowolne 10w60. Jak chcesz cisnąc to NIE Valvo.
Było zreszta kilka stron wczesniej
Do kapeluszowej jazdy może być dowolne 10w60. Jak chcesz cisnąc to NIE Valvo.
Było zreszta kilka stron wczesniej
Z ignorantem, który nie zadał sobie nawet trudu, żeby przyczytać jeden temat na forum (w którym sam się teraz na dodatek udziela - i jeszcze daje rady innym !) nie ma sensu dyskutować.... chociaż dalej uważam, że nie ma większego znaczenia dla silnika czy to castrol czy mobil
Artih skąd wiesz co leją do opakowania np Mobila a tym bardziej do beczki i o jego właściwościach? Bo tak napisali na opakowaniu? albo ktoś tak powiedział? Bajki o różnicach w lepkości czy specjalnych molekułach itp to rzeczywiście nadają się do reklam. Dla mnie ważne żeby zakres był 10W40 reszta bez znaczenia.
- - - Updated - - -
tak samo wszyscy mówią, że motul taka rewelacja...sprawdził ktoś jak wpływa na silnik? czy ten silnik jest zdrowszy niż na ten przykład po castrolu? mi się wydaje, że siła marketingowa producenta też ma duży wpływ na wybór
Jakieś konkrety poproszę przeciw.
GrzesiekK. napisał:Tak tak, wielka zaleta że baza pochodzi od minerała ;] ale się uśmiałem a teraz na poważnie. Valvoline VR1 nie nadaje się do mocnego ganiania, wystarczy dwie porządne imprezy gdzie temp. oliwy łapie ponad 120stopni i Valvo nadaje się do ścieku. Ja wiem że Valvo 10W60 jest tanie ale ta cena z czegoś się bierze, naprawdę nie polecam go komuś kto lubi naprawdę mocno ganiać auto, tym bardziej do mocno ganianego TS'a który nie ma chłodnicy oleju i jeszcze szybciej morduje oliwę niż 3.2 V6 przez to.
Polecam rozejrzeć się za mniej marketingowo znanymi olejami:
- AGIP RACING 10W60 - świetna oliwa, bije na głowę Valvo 10W60, Catrole 10W60 - baza full syntetyczna PAO+estry
- AGIP EUROSPORTS 5W50 - również świetna oliwa, baza full syntetyczna PAO + estry, POLECAM DO CAŁOROCZNEJ EKSPLOATACJI
- GULF RACING 10W60 - baza full syntetyczna PAO
Te trzy oleje przetestowane mam w boju, generalnie w zależności od dostępności tylko te 3 oliwy używam w autach które mam pod opieką, przerabiałem wiele różnych olei szukając tego co ze mną jest w stanie wytrzymać w upalanym co weekend aucie i na pewno nie jest to Valvoline VR1 10W60 które owszem na dzień dobry lane z butelki ma niezłe parametry ale jedna dobra impreza zagrzanie go do 130stopni i poganianie kończy się ekspresową śmiercią tej oliwy, Valvo VR1 było pierwszym olejem do motorsportu na którym udało mi się zmusić V6 do strzelania szklankami na zagotowanej oliwie ;] więcej testował tej oliwy nie będę.
Jak dla mnie:
Emeryt 10w40
Normalny kierowca 10w60
Upalanie 10w60 Motul gulf agip.
Na zimę zejść na 5w. Ludziska z Dolnego Śląska mogą zostać na 10w60 ale Gulfa.
Ps. Będę zakładać czujniki ciśnienia oleju i jego temp. Chętni na zakup grupowy?
No ale było wcześniej. Weź sie wysil.
Motul
Agip
Gulf
O tych było. Czytając karty produktu mozna tez takie wnioski wysnuc
Kapeluszowa rozumiem, że "emerycka"? Jak tak, to po co tak lepki olej? Po co silnik ma palić wiecej paliwa?
Jak dla mnie:
Emeryt 10w40
Normalny kierowca 10w60
Upalanie 10w60 Motul gulf agip.
Na zimę zejść na 5w. Ludziska z Dolnego Śląska mogą zostać na 10w60 ale Gulfa.
Ps. Będę zakładać czujniki ciśnienia oleju i jego temp. Chętni na zakup grupowy?
Z ignorantem, który nie zadał sobie nawet trudu, żeby przyczytać jeden temat na forum (w którym sam się teraz na dodatek udziela - i jeszcze daje rady innym !) nie ma sensu dyskutować.
Lej Castrola i żyj szczęśliwie.
- - - Updated - - -
Chyba chodziło głównie o to:
Koło 400-450 pln detal wychodzi za ciśnienie. Drugie tyle za temp.
Autogałgana. Pewnie dałoby sie coś taniej z ebaja wyrwac
No właśnie,, wysil się, nie powielaj I znowu bzdury wyssane z palca.
Proszę :czujniki/wskaźniki do wyboru do koloru.
Montowaliśmy już takich całkiem sporo. W TSie bardzo przydatny element.
Sorry Brian Millers. Pisze z tel t9 sie wtrąca.
A jaki olej zaleca producent do FC turbo? 5w40 lub 10w40
Do Alfy v6 10w40 lub 10w60
A już całkiem na boku to chyba na odcisk Ci nadepnalem co?
Ty masz swoje zdanie ja tez je mam. Taki kraj....
No z tanich to widzę do ursusa.
A do czego podepniesz czujnik w v6?
Wiercisz w misce czy podkladka pod filtr?
No i mamy consensus. Dobry olej i częsta wymiana
Tym optymistycznym akcentem kończę wymianę zdań i idę oglądać Dakar smigajacy na Orlenie.