Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 21.9%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.4%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.1%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 17 7.6%

• Łącznie głosujących
    224
A Agip można jeszcze gdzieś dostać zmienili przecież nazwę na Eni/Zaufaj jakości sześcionogiego psa/.

Gdzieś to wyczytał?Agip jest i będzie.

cytuje ze stronki " Firma Eni została założona w 1953 we Włoszech i obecnie jest jedną z dziesięciu największych światowych spółek sektora energetycznego, której stale rozwijany zakres działalności obejmuje wydobycie gazu ziemnego, produkcje energii elektrycznej, oraz wydobycie, przetwarzanie i dystrybucje ropy naftowej.

Obecnie w koncernie Eni przeprowadzany jest proces unifikacji. Wszystkie marki należące do Eni Group, w tym także marka Agip, oznaczane będą wspólnym znakiem handlowym – logiem koncernu Eni z charakterystycznym sześcionożnym psem. Dzięki innowacyjnym formułom i zastosowaniu najszlachetniejszych baz, oleje i smary produkowane przez Eni należą do najbardziej zaawansowanych technologicznie produktów dostępnych obecnie na naszym rynku. "

źródło
http://www.techem.com.pl/pl/index/html/ncategory:2528/id:2564/news_id:4334

cytuje ze stronki " Firma Eni została założona w 1953 we Włoszech i obecnie jest jedną z dziesięciu największych światowych spółek sektora energetycznego, której stale rozwijany zakres działalności obejmuje wydobycie gazu ziemnego, produkcje energii elektrycznej, oraz wydobycie, przetwarzanie i dystrybucje ropy naftowej.

Obecnie w koncernie Eni przeprowadzany jest proces unifikacji. Wszystkie marki należące do Eni Group, w tym także marka Agip, oznaczane będą wspólnym znakiem handlowym – logiem koncernu Eni z charakterystycznym sześcionożnym psem. Dzięki innowacyjnym formułom i zastosowaniu najszlachetniejszych baz, oleje i smary produkowane przez Eni należą do najbardziej zaawansowanych technologicznie produktów dostępnych obecnie na naszym rynku. "

źródło
http://www.techem.com.pl/pl/index/html/ncategory:2528/id:2564/news_id:4334

I już kolega tomekono mnie wyręczył!

Agip na Eni zmienił nazwę na począku 2012 roku. Agipa można jeszcze dostać w większosci sklepów. Eni - coraz częściej.

W każdym przypadku wypada zainstalować podkładkę pod filtr, ponieważ jest to pierwsze miejsce gdzie ginie ciśnienie.
Gdyby TSy miały czujnik przy filtrze, widać by było brak ciśnienia przed zatarciem wału, a nie już po awarii.

Co sądzisz o takim montażu czujników jak tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/sty...56_wska_nik_ci_nienia_oleju-5.html#post778189
Czujnik ciśnienia oleju w TSie tak zamontowany pokazuje ok. 5 bar po odpaleniu silnika i ok. 1,5-2 bar latem po rozgrzaniu na biegu jałowym.

Orientuje sie ktos moze czy mozna w jakims sklepie w malopolsce( okolice suchej beskidzkiej, jordanów,rabka zdroj) kupic od reki olej firmy motul 8100 x-clean?? pilnie potrzebuje dolac bo sprawdzalem wlasnie i ponizej minimum a gdzie nie dzwonie to wszycy mowi ze na poniedzialek dopiero moga zamowic... :/

Co sądzisz o takim montażu czujników jak tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/sty...56_wska_nik_ci_nienia_oleju-5.html#post778189
Czujnik ciśnienia oleju w TSie tak zamontowany pokazuje ok. 5 bar po odpaleniu silnika i ok. 1,5-2 bar latem po rozgrzaniu na biegu jałowym.

Bardzo dobre miejsce, trzeba tylko redukcję wkręcić.
W 155 w tym miejscu były montowane czujniki na kontrolkę, a w bloku z tyłu były puszki do wskaźnika.
Tutaj widzisz brak ciśnienia zanim silnik się zatrze, a nie po fakcie.

Orientuje sie ktos moze czy mozna w jakims sklepie w malopolsce( okolice suchej beskidzkiej, jordanów,rabka zdroj) kupic od reki olej firmy motul 8100 x-clean?? pilnie potrzebuje dolac bo sprawdzalem wlasnie i ponizej minimum a gdzie nie dzwonie to wszycy mowi ze na poniedzialek dopiero moga zamowic... :/

Nie musisz dolewać wyłącznie X-Cleana 5W-40, możesz również dolać X-Cessa 5W-40 (lub olej innego producenta), jeżeli nie mają X-Cleana. Na przyszłość, lepiej w Twoim silniku sprawdzi się olej pokroju Motul X-Cess 5W-40 (A3/B4 bez C3).

Ostatnia edycja:
Nie musisz dolewać wyłącznie X-Cleana 5W-40, możesz również dolać X-Cessa 5W-40 (lub olej innego producenta), jeżeli nie mają X-Cleana. Na przyszłość, lepiej w Twoim silniku sprawdzi się olej pokroju Motul X-Cess 5W-40 (A3/B4 bez C3).
Dzieki za pomoc ale kumpel do krk dzisiaj jezdzil i kupil mi na hutowni :)

U mnie na Millersie 10w60 CFS, w chyba tym samym miejscu (2 korki obok filtra oleju) mam:

4-5bar po odpaleniu (im niższa temp tym wyższe)
2 bary na jałowych
4bary powyżej 2000rpm, po rozgrzaniu

przy mocnym pałowaniu raz mi ostatnia wartość spadła do 3.8

Trochę się tu już naczytałem o różnych olejach i co jakiś czas widzę, że temat wraca z różnymi wnioskami i mniej lub bardziej wnikliwymi analizami kart charakterystyki. Teraz pytanie - wcześniej wymieniałem olej na Valvoline MaxLife 10W40, który nie jest przesadnie drogi a chyba jak na swoje parametry całkiem przyzwoity - czy warto kupić coś innego w podobnej cenie?

Przeczytałem kilka stron i tak się zastanawiam... ile będzie kosztował poprawnie działający zestaw wskaźników z czujnikami i innymi pierdołami niezbędnymi do zamontowania tego w 147 1.6 TS? Chodzi mi o polecenia jakiegoś konkretnego zestawu.

Tez jestem tego ciekaw bo sam bym chetnie zamontowal taki czujnik bo szkoda silnika i nie che miec juz takiej sytuacji jaka wczoraj miala miejsce...

Trochę się tu już naczytałem o różnych olejach i co jakiś czas widzę, że temat wraca z różnymi wnioskami i mniej lub bardziej wnikliwymi analizami kart charakterystyki. Teraz pytanie - wcześniej wymieniałem olej na Valvoline MaxLife 10W40, który nie jest przesadnie drogi a chyba jak na swoje parametry całkiem przyzwoity - czy warto kupić coś innego w podobnej cenie?

Przeczytałem kilka stron i tak się zastanawiam... ile będzie kosztował poprawnie działający zestaw wskaźników z czujnikami i innymi pierdołami niezbędnymi do zamontowania tego w 147 1.6 TS? Chodzi mi o polecenia jakiegoś konkretnego zestawu.

Poleciłbym olej liqui moly , zalalem go i mam wrażenie że auto ciszej pracuje , dokladnie na tym oleju latam i jest super póki co http://allegro.pl/liqui-moly-super-leichtlauf-10w40-5l-1l-certyfikat-i2934915486.html

zdecydowanie mniej silnik go bierze niż motula ,akurat pakiecik 5+1litr starcza do v6 :D

Czy to są dobre specyfikację ?

Całoroczny olej dosilników benzynowych oraz Diesla o przebiegu powyżej 60.000 km.

Specyfikacje:
ACEAA3-04/B3-04 ; MB-Freigabe 229.1 ; VW 501.01 / 505.00

Co masz na myśli, pisząc wskaźniki?
Można mieć wiele, typu temp/ciśnienie oleju, temp wody, ciśnienie paliwa.

Ja u siebie mam jeden - ale porządny wskaźnik. Ciśnienie oleju.
Generalnie po ciśnieniu jesteś mniej więcej w stanie wywnioskować temperaturę oleju, jak jest niższe niż "norma" to temp, jest wysoka, i w drugą stronę.

Ze swojej strony moge polecić wskaźnik STRI, na racingforum.pl pewnien człowiek sprzedaje je we wmiarę dobrych cenach. Za ciśnienie oleju z wyższej serii zapłaciłem 400zł.
Przy czym odpuściłbym sobie autogauge i inne chińczyki, bo dużo osób twierdzi, że jedyne co pokazują to pogodę a i to nie wiadomo czy aktualną...

Panowie a co myslicie o olejach Carlube? U mnie w miescie ppowstala ich hurtownia i oleje pojawily sie w kazdym sklepie i stacji paliw. Spotkal sie ktos z tymi produktami?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót