Diagnozowanie uszkodzonego termostatu - problemów w układzie chłodzenia silnika.
Heja,
Czytam, czytam i czytam... im więcej opinii tym więcej pytań. Może ktoś kto ogarnął już to wszystko weźmie i opisze jak szybko, sprawnie wyeliminować termostat lub stwierdzić że to on jest winien.
U mnie sprawa wygląda następująco: gdy poruszam się mieście (wiadomo korki, trochę jazdy, światła) temperatura wg. wskazań zegara kabinowego waha się: rośnie do 90 stopni, następnie szybko spada do ciut ponad 70 stopni i tak cykl się powtarza. Jest tak gdy jeżdżę w mieście. Gdy jadę w trasie trzyma się stabilnie tak może ciut ponad 70 stopni. Gdy latem poruszam się z włączoną klimatyzacją (przeważnie upały) pokazuje tak ca. 80 stopni i o dziwo nawet w mieście trzyma się tej wartości stabilnie, dopiero większy korek czy powolna jazda powodują wędrówkę wskazówki do 90 stopni i spadek do 70 - 80 stopni (cykl). Gdy podłączyłem FES'a (testując na biegu jałowym) to były chwile, gdzie temp. wskazywana przez FES oraz wskaźnik wewnątrz kabiny pokrywały się z minimalnym odchyleniem, gdy jednak wchodził do akcji termostat czy wentylator wskazania FES vs kabinowe rozjeżdżały się. FES po interwencji (zakładam, że to on

) termostatu nie pokazał niższej temp. jak 82 stopnie jak pamiętam, a na kabinowym było 70 stopni przy czym na kabinowym wskaźniku temperatura spada gwałtownie. Wyczytałem na forum angielskim, że tak niestety działa wskaźnik wewn. kabiny w 156-stkach w przeciwieństwie do innych producentów, gdzie wartości są uśrednianie i nie widać takich skoków jak w Alfie. Ale skoro tak, to czemu odczyty FES są "stabilniejsze", a może to FES się myli? Ciekawe czy ktoś zajął się sami czujnikami temperatury cieczy - tu jeszcze dochodzi rok modelowy, są osobne czujniki, jest jeden zespolony (?). Omawiam przykład dla 1.8 TS (2003).
Tu info odnośnie układu chłodzenia dla TwinSpark'ów:
Capacity (l): 6.9
Cap opening pressure (bar): 0.98
Thermostat:
- Early opening (° C): 81-85
- Maximum aperture (° C): 101-105
- Stroke (mm) ≥ 9.5
Switching on the electric fan, engine 1.6 / 1.8 and 2.0 engines (° C):
- 1st Gear 93/98
- 2nd Gear 98/101