• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Życie po alfach

Taka piątka to marzenie, dłuższy czas pojeździłem g20 i to bardzo dobry samochód.

Ale wracając do życia po alfach to po a4b8 naturalnym krokiem była a6c6.
2.0 tdi to świetny silnik, według mnie chyba najlepszy na rynku 4-ro cylindrowy diesel (ekonomia, solidność budowy, prostota), ale po małym klekotku postanowiłem poszukać tego co chciałem zawsze mieć czyli połączenia V6 tdi i skrzyni multitronic.
A więc była 2009 rok, a więc wersja po lifcie. Raczej uboga, zwłaszcza zwykle halogenowe lampy i straszne felgi, za to multimedia lepsze niż w połowie nowych aut.(mmi 3g high, dysk twardy, genialna nawigacja)
IMG_20200721_175352.jpg

Dlaczego chciałem multitronic? Przecież to rak motoryzacji, prawie jak selespeed;)
Prawda jest natomiast nieco inna. Skrzynie 7 i 8 biegowe są już tak dopracowanymi konstrukcjami przez luk-a że, jeśli ktoś zmieniał w tej skrzyni olej to trwałością dorównuje zf-owi z wersji quattro a wypada na pewno lepiej niż s-tronic. Do tego naprawy są naprawdę tanie, jeśli wie się do kogo uderzyć.
Sama jazda dieslem V6 z tą skrzynią to ciągły relaks. Silnik, jeśli nie chcemy jest zupełnie nie słyszalny, diesel V6 nie generuje praktycznie wibracji. Zakochałem się w dieslach V6 od vaga całkowicie.
Dzięki skrzyni multi w mieście raczej nie przekracza się 1500 obr., a większość czasu to jazda na poziomie 1100. W trasie skrzynia również jest genialna, dobierając sobie płynnie przełożenie w zależności od obciążenia. I wszystko to bez zmiany biegów, Bez najmniejszych nawet szarpnięć.
IMG_20200630_112651.jpg

Do tego posiadając multitronic, mamy tak jakby trzy skrzynie biegów w jednym. Tryb drive to wiadomo, w trybie sport skrzynia udaje że jest zwykłym hydrokinetykiem i zmienia zapisane w sterowniku 7 biegów a do tego mamy łopatki przy kierownicy, który przy 7 biegach pozwalają już na jakąs tam frajdę z klikania w nie.

A6 to ogólnie auto mega solidne, dobre jakościowo i nieźle wyciszone, choć przy szybkiej jeździe z racji większych szumów w a6, ciszej jest w nowszej konstrukcyjnie a4b8. Zawieszenie jest twardsze niż w bmw e61. Inny temat to prowadzenie, na prawdę czuć ciężki silnik przyczepiony do zderzaka. A4 b8, już inaczej wyważona, z silnikiem cofniętym do tyłu jeździła znacznie sprawniej.
Osiągi małego V6 są wystarczające, 8 sekund do setki
https://youtu.be/4K2QWRQXTT0. Sprawnie 80-180. Spalanie, realne z dystrybutora z 6 miesiecy jazdy to 7.3 litra.
Auto jak wspominałem wysokiej jakości, choć jakieś świerszcze się zdarzają (e60 lepiej zmontowana), dobre audio choć podstawowe, świetne mmi, nawigacja lepsza niż w nowych bmw w wersji business. Miejsca bardzo dużo, choć bmw obszerniejsze na tylnej kanapie. Bagażnik super.
Pomimo wieku tego egzemplarza, i wieku samej konstrukcji przesiadając się z nowej bmw 3 nie czułem dyskomfortu, natomiast po powrocie do audi z nowej x1 czułem nieskrywaną radość ;)

Niestety, ja jak to ja po 5 miesiącach wymyśliłem że czas na a6 c7. Lub ewentualnie serię 5 f10/11.
Po bez owocnych poszukiwaniach (jeżdżę max 150 km w jedną stronę do aut),kupiłem to :(
IMG_20200907_174301.jpg

Niestety trzymiesięczne dziecko nie pozwoliło mi prowadzić poszukiwan w nieskończoność i zmusiło do zakupu auta już.
Wybór padł na coś obszernego i w miarę młodego.
Jest to koniec 15 roku, wersja a jakże 2.0 diesel.
Niestety manual bo powershifty mają parę problemów a przede wszystkim trudniej się sprzedają. Na pocieszenie jest to wersja 180 koni więc jeździ dosyć sprawnie.

Silnik
Wiadomo jest to hdi dw10f. Czyli to samo co w pugu i citroenie. Euro 6,na szczęście bez adblue.
Silnik cichy, ale sama kultura pracy taka se. Podobno wtryski są elektromagnetyczne a nie piezo (nie wiem czy to prawda), i tak właśnie auto brzmi. Trochę jak jtd.
Dynamika na plus, spalanie mega oszcesdne. Realnie, po 5 tysiącach kilometrów to 5.8 (komp zaniża pół litra).

Skrzynia biegów
Fajna, precyzyjna z krótkim skokiem lewarka jak to w fordzie. Na minus to że słychać pracę wybierka, tak samo jak w mk4.
Bardzo fajne zestopniowanie, na piątym biegu 2 tysiace obrotów to 105 km/h a na szóstym 130. Cierpi na tym nieco przyspieszenie ale 400 Nm nadrabia, a nie trzeba tak często wahlowac jak przy krótkiej skrzyni.

Układ jezdy
Komfort na wysokim poziomie, nie wiem czy nie lepsze wybieranie nierówności niż w a6. Cicha praca zawieszenia (dużo cichsza niż nowej bmw 3). I znakomite prowadzenie pomimo balonów 16 cali. No i w końcu do Forda zawitało też aluminiowe zawieszenie.
Układ jezdny to chyba najlepsze, po wyglądzie, co to auto ma do zaoferowania.

Jakość
Jakość plastików gorsza niż mk4. Mocno czuć że to auto jest tak naprawdę samochodem amerykańskim. Dziadowskie klamki zewnętrze, wszystko w środku jest plastikiem, słabo udającym coś lepszego. Jakość montażu też taka sobie, bez tragedii ale stare audi czy bmw są pod tym względem lepsze.

Przestrzeń
Auto bardzo obszerne, na tylnej kanapie uroslo względem mk4, średnio z miejscem na nogi dla pasażera z przodu (dziwnie ukształtowana ściana grodziowa). Bagażnik mniejszy niż się spodziewałem.

Wyciszenie
Wszędzie słychać zachwyty (prasa, użytkownicy) ale auto nie porywa wyciszeniem. Jest słabiej niż w e60, a6, a4b8. Ciszej nieco niż w Mondeo mk4, ale przy 160 już różnice się zacierają. Tradycyjnie dla Forda dobra izolacja drzwi, słabo słychać ruch uliczny i mijane ciężarówki np. Przednia szyba dźwiękochłonna. Ogólnie jest ok, ale spodziewałem się po opiniach czegoś lepszego.

Gadżety
Świetny system autonomicznego parkowania. Robi to lepiej niż nowe bmw. A do tego parkuje nie tylko prostopadle ale też równolegle i sam wyjeżdża z miejsc parkingowych. Działa to naprawdę dobrze i często tego używam, bo widoczność taka sobie, auto jest dość masywnie zabudowane.
Asystent pasa ruchu także lepszy od tego w nowych bmw. Dużo płynniej koryguje tor jazdy.

Multimedia
Tutaj lipa. Jest to grudzień 2015 więc ma sync2, choć nie wiem czy sync3 jest w czymś lepszy.
IMG_20200822_130032.jpg
Nawigacja taka sobie (choć ciągle lepsza niż buissnes w nowych bmw), niestety brzydka graficznie i cierpi przez brak pokrętła (problemem jest szybko zmienić skale żeby znaleźć np jakiś objazd). Na plus wpisywanie dotykiem adresu jest szybsze od kręcenie pokrętłem w audi.
Odtwarzacz muzyki lipny jak diabli. Nawigowanie po 800 utworch to mordęga, nic nie zastpi pokrętła.
Po bluetooth jakość muzyki ssie.
Samo audio jest ok. Gra prawie na poziomie a6.
IMG_20200908_181027.jpg

Na plus schowki, kieszenie w drzwiach gigantyczne, uchwyty na kubki w stylu amerykańskim, schowek na okulary duży. Fajny organizer pod podłoga bagażnika.
Za to ogromny minus za fotele przednie. Siedzisko jest dramatycznie krótkie, i po 200 km zaczyna mnie boleć noga. Siedzisko jest krótsze niż w moim bolidzie miejskim Punto 2.

Dużą zaletą tego egzemplarza są światła Dynamic Led. Snop jest regulowany pod względem kształtu i zasięgu w zależności gdzie jedziemy. Światła drogowe są automatyczne a doświetlanie zakrętów jest realizowane nie halogenem jak w większości aut tylko osobna soczewką ledową dzięki czemu naprawdę jest przydatne i ładnie doświetla. Lampy są oczywiście skrętne i również działa to znakomicie.
Ale Ford jak to Ford. Z przodu kierunkowskaz ledowy dynamiczny, a z tyłu zwykła żarówka.

Ogolnie Mondeo mk5 nie jest żadnym krokiem w przód w stosunku do mk4. Bazuje tylko na swoim rozmiarze, wyglądzie i dużej ilości gadżetów w niskiej cenie. Auto mam dwa miesiące i jest na sprzedaż bo jednak audi to audi:cool: i chce jednak kupić to a6 c7.

Ostatnia edycja:
Super czytać takie zestawienie :D do co CVT - też będę bronić tej skrzyni, jest super. Miałem okazję pojeździć Pathfinderem 3.5 z CVT i po przesiadce do Explorera 3.5 z 6-biegowym automatem myślałem że się coś popsuło. Muł, czuć zmianę biegów- bez sensu :P
spalanie w Mondeo masz bardzo zacne

Super czytać takie zestawienie :D do co CVT - też będę bronić tej skrzyni, jest super. Miałem okazję pojeździć Pathfinderem 3.5 z CVT i po przesiadce do Explorera 3.5 z 6-biegowym automatem myślałem że się coś popsuło. Muł, czuć zmianę biegów- bez sensu :P
spalanie w Mondeo masz bardzo zacne

Cvt jest wspaniała jak jest połączona właśnie z mocnym, bezwibracyjnym silnikiem.
Po a6 prawie kupiłem a4b8 po lifcie, 3.0 tdi z multitronikiem. Silnik i skrzynia były wspaniałe, ale się rozmyśliłem bo miała brzydkie, w niskiej opcji mmi... To mam Mondeo pazdzierza

Jak dłuższa chwilę jeździłem roczna bmw 3 318d z automatem (super auto) to paliła jeszcze mniej od Forda, ale też była lżejsza o 150 kg.

A ja mam audi i alfę na raz. Ba, miałem tez BMW, a nawet passata. Heh, było i tico. Ciekawe jaki epitet do mnie pasuje.

Strach pomyśleć

Cvt jest wspaniała jak jest połączona właśnie z mocnym, bezwibracyjnym silnikiem.

zależy co kto oczekuje- jeździłem trochę hybrydami Toyoty z cvt i jak się jeździ normalnie to jest git :D

Też bym chciał tak pozmieniać (popróbować) furki jak rękawiczki :). Masz jakiś auto-handel czy tak hobbystycznie? Tego mondka, a konkretnie Fusiona from USej rozważałem jako następcę S-maxa. W liftbacku wygląda kozacko.

fusion.jpg

Zmiana aut hobbystycznie, to moja droga do Giulii lub serii 3 g20.
Liftback zawsze w Mondeo wyglądał najlepiej. Polift według mnie, z nowym kształtem reflektorów wygląda gorzej.

Po dwóch miesiącach posiadania pozbyłem się strasznego z mojej perspektywy auta czyli Mondeo mk5. Sprzedaż poszła w miarę sprawnie, kupił pierwszy oglądający.

Nauczony tym doświadczeniem( odruch wymiotny na widok własnego samochodu) postanowiłem że nie będzie żadnych eksperymentów i wybór będzie ograniczony do serii 3 i 5 oraz a4 i a6.
Budżet niestety został ograniczony tylko do tego co udało się ugrać na fordzie bo oszczędnościami musiałem poratować szwagra (kupno mieszkania, wykończenie). Tak więc kwota nie była zbyt pokaźna jak na zakup f10/11 czy a6c7. Obejrzałem raptem jedną a6, piątek udało się obejrzeć dwie niestety nic ciekawego. Muszę odłożyć zakup jednego z tych aut na czas kiedy będę miał budżet na w miarę świeże roczniki poliftowe gdyż auta z lat 11-12 za kwoty rzędu 45-48 tysięcy to proszenie się o kłopoty.

Jako że nie wyszło z segmentem e, kroki skierowałem ku segmentowi d. Obejrzałem a4 z 15-tego roku i bardzo ładną f31 z tego samego rocznika z jedną wadą - manualną skrzynią. Audi nie było warte zakupu, natomiast bmw, od handlarza ze Strzelina była bez zarzutu. Do czasu...
Auto oglądałem w poniedziałek, przez brak czasu i chorobę handlarzyny kolejne oględziny i raczej zakup przerzuciliśmy na sobotę, ale dzień wcześniej postanowiłem sprawdzić historie auta, vin. I okazało się że pan handlarz zadał sobie nawet trud żeby zamontować osłonę silnika od wersji b47(całkiem udany silnik, choć ciągle "rozrządowy"), w miejsce oryginalnej od n47. Auto bylo na tyle fajne, że pewnie zdecydował bym się i na nie pomimo silnika N47, ale postanowiłem nie wspierać oszusta. Do tej pory nie zmienił treści ogłoszenia...

Tak więc plan na bmw musiał odpaść, swoje kroki skierowałem w stronę a4. Pod Nową Solą trafiłem ciekawy egzemplarz, który okazał się wart zakupu pomimo że parę minusów jednak wyszło.

21-wszy mój samochód A4 poliftowe, 2013 rok. Silnik clean diesel 2.0 tdi. Wersja cjcd czyli 150 koni, 320Nm.
Silnik połączony ze znakomita skrzynia multitronic, już w wersji 8-mio przelozeniowej.

A4 jak to A4. Auto jakich wiele, nic ciekawego natomiast konfiguracja jest dosyć rzadka. Już to że jest to sedan jest dość niespotykane.
IMG_20201025_144223.jpg

Bardzo zgrabny tyleczek mieszczący bodajże 480-cio litrowy bagażnik o zadziwiającej funkcjonalności. Bez problemu mieści wózek-spacerówkę.

Kolor, bardzo rzadki. Bardzo bogaty w brokat brązowy
IMG_20201025_151043.jpg

Audi posiada prawie:mad:potrójny pakiet s line.
Jest zewnętrzny, jest zawieszenie obniżone o 20mm i część wewnętrznego.
Czarna podsufitka
IMG_20201025_150522.jpg
Listwy progowe i fotele w stylu s line, choć bez wytłoczonych znaków
IMG_20201025_143735.jpg

IMG_20201025_145850.jpg
IMG_20201025_144114.jpg
IMG_20201025_144200.jpg
IMG_20201025_144315.jpg

Wyposazenie w zasadzie dosyć podstawowe, z ciekawszych elementów to bixenon (mocniejszy od Ford dynamic Led, jednak uboższy o całą masę funkcji z Forda),
najwyższy dostępny system mmi czyli 3g plus( dysk twardy do multimedii, odtwarzanie dvd, świetna nawigacja, mapy Google earth i cała masa innych duperel).
MMI działa wspaniale, to ogromny przeskok po systemu Sync2 z Forda. Wszytko pracuje tak jak by się chciało, do tego sterowanie pokrętłem jest tysiąc razy lepsze niż dotyk.

Pozytywnie zaskakuje silnik i skrzynia. Pomimo że pod maską są tylko cztery cylindry nie ma przesadnie dużo wibracji poza przedziałem 50-65 kiedy skrzynia uslinie narzuca nam takie obroty
IMG_20201025_144509.jpg

Ogólnie po mieście staram się jeździć na trybie sport, auto trzyma wtedy nieco wyższe obroty i nie ma problemu z wibracjami.
Przy przyspieszaniu dosyć delikatnym trzyma wyższe obroty od skrzyni w V6 ( 1600) więc także jest płynnie i bezwibracyjnie. Przy wciśnięciu na 2100 jest już naprawdę duży ciąg. Ogólnie silnik zaskakuje pozytywnie jak na 150 koni i pojemność 2.0.
Przełożenie maksymalne także ok, 2000 obr. to 130 km/h.

Spalanie narazie w fazie testów.
Nieco drażni sztywne zawieszenie (na szescie koła ty tylko 17 cali), sztywne już w podstawie, w s line robi się dosyć twardo. Prowadzenie bajka, trzyma się drogi znakomicie, praca zawieszenia cicha.
Ogólnie zmian wielu w stosunku do przedlift nie ma. Nieco poprawione wykonanie kabiny, układ kierowniczy już tylko wspomagany elektrycznie. Typowo dla audi super nagłośnienie. Wyraźnie lepsze od Forda czy bmw f30.

Przede mną pół roku jazdy, potem idziemy dalej. Zobaczę z czasem jak wyjdzie wyciszenie i spalanie. Wielkiego wkładu nie przewiduje, auto po wymianie rozrządu, olej w skrzyni od nowości wymieniony już trzy razy, dzięki czemu skrzynia chodzi bajecznie. Zostało wyczyścić skóry bo są mega śliskie i skrzypią, znaleźć huczące przy 120 km/h łożysko (może się okazać że to podpora półosi). Kupić nowe opony bo zimówki to zajechane michelin alpin a letnie jakieś no name.

Córa jak narazie, po fordzie zachwycona ;)
IMG_20201025_120400.jpg

Ostatnia edycja:
Gratulacje zakupu, oby auto okazało się bezawaryjne.
Konfiguracja jest całkiem niezła, nie ma co narzekać, jest cała masa o wiele biedniejszych egzemplarzy.

Nie obawiasz się multitronica? Ta skrzynia nie nadaje się do dynamicznej jazdy, a w dieslach szczególnie narażona jest na uszkodzenie ze względu na wysoki moment, przy stosunkowo niskich obrotach...
Nie wiem jaki ma przebieg twoje audi i na ile znasz historie serwisu, ale dbaj o częste wymiany oleju w skrzyni i raczej ograniczaj sportowe zapędy.

Dzięki za rady, to mój drugi multi. Więc nie należę do osób które by kupiły je z przypadku i się ich bały.
Poprzedni był w 2.7 V6.
W rodzinie mam kilka lat inne multi. To świetne skrzynie, doprowadzone w generacji 7 i 8 biegowej przez Luk-a do perfekcji praktycznie, nie ma co ich demonizować. Niskie obroty skrzyni nie zaszkodzą, one tak pracują zawsze. O bezpieczeństwo skrzyni dba koło dwumasowe. W poprzedniej V6 pomimo 400Nm skrzynia była w doskonałej kondycji, w obecnej a4 niuta tylko 320, więc tym bardziej jej nie zaszkodzi.
Auto pomimo przebiegu 208 tysięcy już trzykrotnie było na wymianie oleju w skrzyni i na moją praktykę stwierdzam że skrzynia pracuje idealnie.

Ostatnia edycja:
Ciekawy egzemplarz - duży plus za ciemną podsufitkę, poliftowe lampy i nowszy MMI. Wszystko to dobrze wygląda i bardzo sprawnie (MMI) działa. Co to za skrzynia? Jeździłem 8-biegowym ZF w A5 (tym samym co w Giulii) i była to skrzynia genialna. Jedyne co mi nie pasuje w tym egzemplarzu to te jasne skóry... choć może na żywo do brązowego lakieru wygląda to dobrze?
Jak oceniasz wyciszenie?

Wyciszenie zawsze mierze w swoich autach, taki mały fetysz. Obecnie mam uwalone łożysko w kole lub na podporze polosi,ale mimo to przy 120 jest to narazie najcichszy mój samochód. Wypada nieco lepiej od e61 i przedliftowej a4 b8 (różnica zapewne przez dłuższe przełożenie skrzyni). Następne są a6 c6, Mondeo mk5 i Mondeo mk4. Co ciekawe gorzej od tych wszystkich aut wypada nowa x1 która jeździłem dwa tygodnie.

Skrzynia to multitronic, innych nie było w tym roczniku i 2.0 tdi z fwd. Od 2014 roku audi już rezygnowało z multitronika i praktycznie do wszystkiego szedł s-tronic.
Skrzynia jest ok, jest to ostatnia generacja, 8-mio biegowa. Jednak po dwóch tygodniach jazdy już żałuję że nie zdecydowałem się na V6 w połączeniu z multi bo to zupełnie inna jazda. Tutaj jednak skrzynia trochę się gryzie z silnikiem i coraz częściej jeżdżę na manulnej zmianie żeby nie pozwalać jej jeździć na ultra niskich obrotach.

Skóry są świetne, według mnie fajnie jest to skonfigurowane i do tego praktycznie niespotykane w innych egzemolarzach. Ostatnio nudny dzień na służbie poświęciłem na czyszczenie skór. Kupiłem zestaw k2 auron, i mogę go szczerze polecić.
IMG_20201101_121840.jpg
Skóry czyste, przyjemnie matowe, jednak dalej pieruńsko śliskie i w połączeniu z niektórymi ubraniami irytująco skrzypią.
Audi dostała także kartę sim do internetu, efektem czego jest Google Earth i parę innych pierdółek z audi connect
IMG_20201104_164439.jpg
IMG_20201104_180421.jpgIMG_20201104_164348.jpg

Ogólnie mmi 3g plus zjada sync2 z dwa lata młodszego Mondeo mk5. W sumie to nawet nie ma o czym wspominać w kwestii porównania multimediów bo nie ma elementu w którym Sync byłby lepszy.

Trzy razy już zdarzyłem zmierzyć spalanie wyszło kolejno 6.7 6.2 i 5.9. Wszystko w większości poza miastem. Standardowo dla audi również zostałem zaskoczony wypalaniem dpf kiedy już zjechalem z autostrady do domu, na szczęście przy skrzyni multitronic doskonale widać kiedy się wypala i można spokojnie wrócić na rundkę do następnego zjazdu.

Ostatnia edycja:
Wyciszenie zawsze mierze w swoich autach, taki mały fetysz. Obecnie mam uwalone łożysko w kole lub na podporze polosi,ale mimo to przy 120 jest to narazie najcichszy mój samochód. Wypada nieco lepiej od e61 i przedliftowej a4 b8 (różnica zapewne przez dłuższe przełożenie skrzyni). Następne są a6 c6, Mondeo mk5 i Mondeo mk4. Co ciekawe gorzej od tych wszystkich aut wypada nowa x1 która jeździłem dwa tygodnie.

Fajnie że masz takie dane. A jak w tym wszystkim Alfa się plasuje? Mierzyłeś w 166, albo w innych?

Skóry czyste, przyjemnie matowe, jednak dalej pieruńsko śliskie

Polecam Gliptone. Jak dobrze wyczyścisz to skóry są tępe jak druga strona noża :D
Efekt niestety zanika z czasem, ale lepsze to niż nic.

Fajnie że masz takie dane. A jak w tym wszystkim Alfa się plasuje? Mierzyłeś w 166, albo w innych?

Polecam Gliptone. Jak dobrze wyczyścisz to skóry są tępe jak druga strona noża :D
Efekt niestety zanika z czasem, ale lepsze to niż nic.

No niestety nie zdarzyłem zmierzyć żadnej ze swoich alf. Ale 166 to wysoki poziom wyciszenia, napewno nie gorszy niż e61 czy a6. 156 po lifcie także była nieźle wyciszona, choć raczej napewno gorzej od Mondeo mk4 które to było mierzone jako pierwsze. Mała alfa robiła się głośna przy szybkiej jeździe autostradą, do dozwolonych prędkości bylo przyjemnie.

Tą a4 pomierzę jak już będzie doprowadzona do ładu. Mierze zawsze przy 60,90,120 i 160. Normalnie głupi
:rolleyes:

Co do gliptone to wierzę, bo po tym co zrobił zwykły k2 za 85 złotych w stosunku do tego co było to takie marki pro pewnie wypadają jeszcze lepiej.

Jakie Tomaz masz audi?

Ostatnia edycja:
Chyba dawno temu miałeś 156, bo wyciszenie w tym aucie to jest tragedia. Pamiętam jak po zakupie zatrzymałem się na parkingu przy drodze i jak sprawdzałem po dwa razy czy szyby i drzwi są zamknięte. Jak bym miał wskazać największą różnicę między 156 a 159, to było by to właśnie wyciszenie, a umówmy się że 9 to nie jest czołówka jeżeli chodzi o ten aspekt. Słyszałem też że 166 jest minimalnie lepiej wyciszona od 159 także też nie za bardzo chcę mi się wierzyć że jest na poziomie A6c6 czy c7

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót