• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Życie po alfach

kolego, koło Titanium S to nawet nie stało...wręcz bym powiedział, że takie trochę biedanium. Wiem co mówię bo sam tydzień temu po ponad 3 latach sprzedałem prawdziwe Titanium S, które notabene było tutaj dodane na grupie.

Biedanium? Hmm ciekawe. Z wyposażenia jakie moglo mieć Mondeo mk4 w pierwszym roku produkcji brakowalo ksenonu, w pełni elektrycznych foteli i nawigacji. Więc faktycznie jest to bieda.
Tak jest to titanium s, w 2007 roku te auta nie miały pakietu st. I titanium to tylko lepsze wnętrze z piano black, inny grill, pól skóry i tyle. Więc dowiedz się nieco więcej. Albo popytaj może na tej grupie.

- - - Updated - - -

IMG_20191013_175209.jpg
Uwaga kolejne niemieckie kombi w dieslu.
IMG_20191114_171851.jpg

Jakiś czas temu po sprzedaży Mondeo szukaliśmy nowego mondka po lifcie, gdyż polubiliśmy to auto. Po zjechaniu połowy świata niestety nie znalazłem nic godnego uwagi. I musiałem wybrać bardzo rzadki samochód czyli a4 b8.
IMG_20191013_175332.jpg

Rocznik 2010. Silnik 2.0 tdi. O szokującej mocy 120 koni.
Jakie jest a4 b8?

Silnik?
Pierwszy, czterocylindrowy diesel vaga z CR, od razu poszli w piezoelektryke Boscha.
Kultura pracy podobna do hdi z Forda, wyjątkowo małe wibracje i cicha praca na postoju, czasem z racji start/stop aż za cicha:mad:
Dynamika? 120 koni i 1605 kg. To chyba wystarczy za komentarz. Ale 280 niutonometrow pozwala nie zginąć na drodze, i wyprzedzić dosyć sprawnie. Autko bardzo ekonomiczne, średnia jak narazie 6.0. Do tego komputer pokładowy pokazuje idealnie prawdziwe dane (tak jak i w bmw).
Swoją drogą fajny jest widok jak stoję obok sąsiada a4b8 tfsi i mam takie rury w dieslu IMG_20191013_175744.jpg a on ma całe czorne w benzynie:D

Skrzynia biegów?
Super. Szukałem bardziej multitronic ale przy czterocylindrowy silniku generuje zbyt duże wibracje jadąc ma niskich obrotach.
Manual jest super precyzyjny, krótki skok drążka. Długa piątka i sensowna szóstka (2000 obr. - 120 km/h).

Zawieszenie
Najlepiej prowadzące się auto jakie kiedykolwiek posiadałem. W tej generacji silnik powedrowal już znacznie w stronę grodzi, w stylu bmw,
IMG_20191013_180056.jpg
akumulator jest w bagażniku, kolumny mcphersona mocno pochylone. Efekt jest taki że auto nawet na oponach 225/55 16 jedzie jak przyklejone.
Układ kierowniczy bez servotronic pracuje genialnie, z dużym oporem, tak jak lubię.
Praca zawieszenia cicha, jest sztywno ale z dużym zapasem komfortu. Zjada, niby świetnie prowadzące się Mondeo mk4. Szkoda tylko że tysiąc wahaczy tyle kosztuje.

Jakość
Tutaj spore rozczarowanie.
Niby miałem a4b5, mam w rodzinie a4b7 i nigdy a4-ki nie były jakoś luksusowo wykończone,ale w generacji b8 to już lekka przesada.
Boczki, twardy plastik, dół konsoli jak z betonu. Jedynie góra deski i wokół konsoli, tam gdzie można dotknąć prawym kolanem miękko.
Nauczeni doświadczeniem zrezygnowali z fajnych w dotyku ale wycierających się przycisków na takie które się nie wytrą chyba nigdy.
Z drugiej jednak strony, nic nie trzeszczy, nie rezonuje i nie puka. Jakość montażu jest na wysokim poziomie.
Wspaniały, prawie jak w alfach dźwięk zamykania drzwi.

Wyciszenie
Dobre, silnik cichy, szumy trochę głośniejsze, mogło by być lepiej od kół. Na autostradzie przyjemnie, ale głośniej niż w e61. Silnik nie staje się głośniejszy nawet na wysokich obrotach, po prostu burczy inaczej.

Wyposazenie.
Bieda. I lekka żenada ze strony audi. W standardzie nie było tempomatu, multifunkcji czy komputera.
Musiałem to wszytko sam założyć.
IMG_20191013_175927.jpg
Cud że w standardzie b8 była elektryka szyb z tyłu.
Klimatyzacja automatyczna jednostrefowa, jedna z lepszych jakie miałem. Średnio grzejące fotele. Wizualizacja parkowania, co ciekawe z a6 na grafice
IMG_20191013_175436.jpg:)
Fajne, mimo że podstawowe audio. Naprawdę daje rade. I obsługuje karty SD, co chyba jest najwygodniejszym rozwiązaniem.
Plus za efektywne i fajnie wygladajace lampy z bixenonem.

Przestrzeń
B8 urosla w stosunku do b7 znacznie, we wnatrz nieco mniej, ale spokojnie i komfortowo da się jechać w cztery osoby. Bagażnik trochę mały. Pies się ledwo mieści i wypad w cztery osoby w góry to już na styk. Ale da się żyć. Ogólnie auto w środku odczuwa sie jako sporo mniejsze niż jest na zewnątrz.

Ogólnie jest to auto które bardzo polubiłem, kolejne raczej napewno także będzie audi.

Tak By the way. W bmw padł najlepszy i najwspanialszy diesel świata M57. Niska kompresja na drugim garze...

Ostatnia edycja:
Zycie po Alfach to Maserati, jak brakuje siana to cokolwiek ale nie 2.0tdi.Fajne auto ale niestety nudne.

Ale nikt nie powiedzial że życie motoryzacyjne musi być ciekawe.Takie jest moje życie po alfach. :(
Dla jednego nudne jest to, dla kogoś innego tamto.

Ostatnia edycja:
jarek starzejesz sie:) 2-3 lata i bęben sie pojawi... tu tego... Co to kurwa jest za biegunka na kołach... po omedze myslałem że oszalales.. ale po pasku w kombi już Twój los jest przesądzony... elo

Od Alfy do kałdi. Studium upadku. :)

Grube teksty padają widzę... :)

Chłopak może i "błądzi, ale widać co innego dla niego jest ważne - i nie mi to oceniać.
Nie każdy jest Alfaholikiem z krwi i kości i po grobową deskę.

Uważam, że zamiast wielu z powyższych eksperymentów mógł jeździć fajną 159 w różnych wariantach...
Każdy ma jednak inne kryteria.

Pomijając względy wizualne to A4 B8 lepsze auto od 159-tki, szczególnie jeżeli chodzi o jakość. Ale na poprawę humoru 159-tka jest lepsza od B7. Jeżdżę 159-tką na co dzień i na co dzień pracuje w serwisie Audi także wiem co pisze z namacalnego doświadczenia. Nie nie jestem ślepym fanatykiem marki i potrafię podejść obiektywnie do tematu.

Parafrazując: auta może i dobre, tylko użytkownicy ch....i :).

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Pomijając względy wizualne to A4 B8 lepsze auto od 159-tki, szczególnie jeżeli chodzi o jakość. Ale na poprawę humoru 159-tka jest lepsza od B7. Jeżdżę 159-tką na co dzień i na co dzień pracuje w serwisie Audi także wiem co pisze z namacalnego doświadczenia. Nie nie jestem ślepym fanatykiem marki i potrafię podejść obiektywnie do tematu.

Mało brakowało, a zamiast 159 wziąłbym od kolegi A4 B6 (sedan). Starsze o 6 lat, co za tym idzie prawie połowę tańsze, ale naprawdę zadbane i przestronniejsze, co nie jest bez znaczenia pod względem rodzinnej logistyki. Niemniej: nijakie. Pod względem estetycznym nie przekonuje mnie żadne nowsze (powiedzmy do 12, 13 lat wstecz) Audi ani BMW. Już prędzej VW. No ale de gustibus...

życie z autem służbowym klasy premium..... to po alfie mnie spotkało ;)
WhatsApp Image 2020-02-19 at 20.10.51.jpg

Pierwsze co mi przychodzi na myśl to słowo: "dłuugie" :)
Choć na trasie pewnie komfort pełną gębą :)

Na trasie b.wygodne. Ale i w mieście parkuje się całkiem dobrze. Czujniki i kamery ułatwiają sprawe.
5metrów robi swoje, ale w 159 widoczność do tyłu przy parkowaniu była tragiczna więc tutaj dramatu tez nie ma ;-)

Bagażnik wielki - wózek z gondolą wchodzą :)

- - - Updated - - -

To ta nieoznakowana? :P

Nie, choć tak wygląda i b.często za taką jest brana przez innych kierowców ;-)

Tu tylko 520d xdrive... ;-)

Oj Zenon, pora dorosnąć.

Dawno mnie tu nie było, fajnie zobaczyć parę nicków z dawnych lat. Tymczasem pozdrowienia dla wszystkich z pokładu mojej aktualnej A5 ;)

:D
Również pozdrawiam z pokładu piątki ;)

Amortyzatory
Powrót