jarek1986
Nowy
- Auto
- AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm
kolego, koło Titanium S to nawet nie stało...wręcz bym powiedział, że takie trochę biedanium. Wiem co mówię bo sam tydzień temu po ponad 3 latach sprzedałem prawdziwe Titanium S, które notabene było tutaj dodane na grupie.
Biedanium? Hmm ciekawe. Z wyposażenia jakie moglo mieć Mondeo mk4 w pierwszym roku produkcji brakowalo ksenonu, w pełni elektrycznych foteli i nawigacji. Więc faktycznie jest to bieda.
Tak jest to titanium s, w 2007 roku te auta nie miały pakietu st. I titanium to tylko lepsze wnętrze z piano black, inny grill, pól skóry i tyle. Więc dowiedz się nieco więcej. Albo popytaj może na tej grupie.
- - - Updated - - -

Uwaga kolejne niemieckie kombi w dieslu.

Jakiś czas temu po sprzedaży Mondeo szukaliśmy nowego mondka po lifcie, gdyż polubiliśmy to auto. Po zjechaniu połowy świata niestety nie znalazłem nic godnego uwagi. I musiałem wybrać bardzo rzadki samochód czyli a4 b8.

Rocznik 2010. Silnik 2.0 tdi. O szokującej mocy 120 koni.
Jakie jest a4 b8?
Silnik?
Pierwszy, czterocylindrowy diesel vaga z CR, od razu poszli w piezoelektryke Boscha.
Kultura pracy podobna do hdi z Forda, wyjątkowo małe wibracje i cicha praca na postoju, czasem z racji start/stop aż za cicha
Dynamika? 120 koni i 1605 kg. To chyba wystarczy za komentarz. Ale 280 niutonometrow pozwala nie zginąć na drodze, i wyprzedzić dosyć sprawnie. Autko bardzo ekonomiczne, średnia jak narazie 6.0. Do tego komputer pokładowy pokazuje idealnie prawdziwe dane (tak jak i w bmw).
Swoją drogą fajny jest widok jak stoję obok sąsiada a4b8 tfsi i mam takie rury w dieslu
a on ma całe czorne w benzynieSkrzynia biegów?
Super. Szukałem bardziej multitronic ale przy czterocylindrowy silniku generuje zbyt duże wibracje jadąc ma niskich obrotach.
Manual jest super precyzyjny, krótki skok drążka. Długa piątka i sensowna szóstka (2000 obr. - 120 km/h).
Zawieszenie
Najlepiej prowadzące się auto jakie kiedykolwiek posiadałem. W tej generacji silnik powedrowal już znacznie w stronę grodzi, w stylu bmw,

akumulator jest w bagażniku, kolumny mcphersona mocno pochylone. Efekt jest taki że auto nawet na oponach 225/55 16 jedzie jak przyklejone.
Układ kierowniczy bez servotronic pracuje genialnie, z dużym oporem, tak jak lubię.
Praca zawieszenia cicha, jest sztywno ale z dużym zapasem komfortu. Zjada, niby świetnie prowadzące się Mondeo mk4. Szkoda tylko że tysiąc wahaczy tyle kosztuje.
Jakość
Tutaj spore rozczarowanie.
Niby miałem a4b5, mam w rodzinie a4b7 i nigdy a4-ki nie były jakoś luksusowo wykończone,ale w generacji b8 to już lekka przesada.
Boczki, twardy plastik, dół konsoli jak z betonu. Jedynie góra deski i wokół konsoli, tam gdzie można dotknąć prawym kolanem miękko.
Nauczeni doświadczeniem zrezygnowali z fajnych w dotyku ale wycierających się przycisków na takie które się nie wytrą chyba nigdy.
Z drugiej jednak strony, nic nie trzeszczy, nie rezonuje i nie puka. Jakość montażu jest na wysokim poziomie.
Wspaniały, prawie jak w alfach dźwięk zamykania drzwi.
Wyciszenie
Dobre, silnik cichy, szumy trochę głośniejsze, mogło by być lepiej od kół. Na autostradzie przyjemnie, ale głośniej niż w e61. Silnik nie staje się głośniejszy nawet na wysokich obrotach, po prostu burczy inaczej.
Wyposazenie.
Bieda. I lekka żenada ze strony audi. W standardzie nie było tempomatu, multifunkcji czy komputera.
Musiałem to wszytko sam założyć.

Cud że w standardzie b8 była elektryka szyb z tyłu.
Klimatyzacja automatyczna jednostrefowa, jedna z lepszych jakie miałem. Średnio grzejące fotele. Wizualizacja parkowania, co ciekawe z a6 na grafice

Fajne, mimo że podstawowe audio. Naprawdę daje rade. I obsługuje karty SD, co chyba jest najwygodniejszym rozwiązaniem.
Plus za efektywne i fajnie wygladajace lampy z bixenonem.
Przestrzeń
B8 urosla w stosunku do b7 znacznie, we wnatrz nieco mniej, ale spokojnie i komfortowo da się jechać w cztery osoby. Bagażnik trochę mały. Pies się ledwo mieści i wypad w cztery osoby w góry to już na styk. Ale da się żyć. Ogólnie auto w środku odczuwa sie jako sporo mniejsze niż jest na zewnątrz.
Ogólnie jest to auto które bardzo polubiłem, kolejne raczej napewno także będzie audi.
Tak By the way. W bmw padł najlepszy i najwspanialszy diesel świata M57. Niska kompresja na drugim garze...
Ostatnia edycja: