[159] zważyłem swoją Alfę :)

159ki nie miałem okazji zważyć, ale pamiętam byłem na wadze ze swoją 156FL 1.9 SW to z pełnym bakiem wyszło 1330kg
Więc mniej więcej się pokrywa ta różnica ok 300kg o których zazwyczaj się pisze przy porównaniu 156 i 159

Nie wiem skąd wziąłeś to 300 kg ale podobne wersje silnikowe i nadwoziowe mają różnice między 150-220 kg. Waga Twojej to też coś podejrzana liczba bo najlżejsze 1,9 16V SW mają wedle niezależnych danych (bez relingów, bez sportpacka, skóry, systemu bose i koła dojazdowego) w granicach 1350- 1370kg.

Moja zważona wagą na złomie po jej kalibracji (czyli bez częstego zaniżania bo używają jej też do ważenia aut przed rajdami...) ważyła z pełnym bakiem około 1370 kg ( koła 16' 205/55, wersja bez relingów z progami i z kołem dojazdowym, wytłumionym drzwiami, wzmacniaczem i głośnikiem basowym w podłodze bagażnika).

Sportwagon 159 1,9 16V z 2005 waży między 1570-1590 kg w zależności od wyposażenia. To samo nadwozie z silnikiem 2.0 i po FL waży już 1530-1550. Natomiast rekordem jest 159 1,75 Tbi, która w wersji sedan ma około 1430 kg...

- - - Updated - - -

Moja 2.4 sedan ti Q4(rocznik 2010) zatankowana ok.50l ,bez kierownika waży 1740 kg.Ciekawi mnie waga "Czarnej bestii " kol.Szewiego. Różnica będzie wagą systemu Q4

Wedle danych z dwóch źródeł różnica powinna wynieść około 60 kg. Ale raczej ciężko trafić na wersję z identycznym wyposażeniem wiec wynik może być minimalnie inny.

- - - Updated - - -

Tak, moja na tylnej osi pokazała 1110kg, a na przedniej 710kg. Razem 1820kg
W środku siedział średniej postury diagnosta. Wychodzi masa około 1740kg

Chyba nie chcesz się opierać na sumowaniu tego? Przecież sam fakt, że jedne koła są niżej od ważonych i już zmienia wynik a to się tyczy obu osi więc błąd się zwiększa.

Ostatnia edycja:
Tak jak piszesz Rafał, zastosowano lżejsze zwrotnice, amelinowe zaciski hamulcowe i przedni stabilizator jest rurowy (przed liftem był to pręt o pełny przekroju). Na tym zaoszczędzili parę kg, a reszta tego odchudzania to cięcia czysto ekonomiczne. Na pewno dali mniejszą ilośc wygłuszeń , cieńsze blach na niektórych elementach i powywalali co się da a czego klient nie widzi

PS. tam wcześniej chodziło mi o Trip-B a nie Trip-A

jak sa ameliniowe to tego nie pomalujesz chyba ze masz farbe do amelinium

O <lol> naprawdę tak poważyłeś samochód? Naciskami osi?
Czyli auto było 4 kołami na wadze która mierzy osie i przód nacisk wymierzyło później tył? Według Ciebie każdy z pomiarów był wyizolowany i w żadnym nie zmierzono masy "wspólnej"?

Sorry, jestem zbyt ograniczony, aby zrozumieć co napisałeś. Napisz jaśniej.

- - - Updated - - -

Chyba nie chcesz się opierać na sumowaniu tego? Przecież sam fakt, że jedne koła są niżej od ważonych i już zmienia wynik a to się tyczy obu osi więc błąd się zwiększa.

Teoretycznie jest błąd w takim pomiarze, ale jak widać innym z tym silnikiem wyszło podobnie :)

Czy ktoś może potwierdzić, że poliftowe (czyli po połowie 2007) sa głośniejsze w środku (odgłosy silnika/ opon)?
To se jest krótsze (= gorsze) siedzisko tylnej kanapy to wszyscy piszą, to że z przodu odchudzona na zawieszeniu - wiadomo.
Też widziałem że ze środkowej konsoli znikneło amelinium i pojawił się plastik (moze za wyjątkiem topowych wersji).
Ja się zamierzam do 2.4 Q4 SW i waga tego ustrojstwa bardzo mnie interesuje - szczególnie że porównywalne auto konkurencji (A4 B7 Quattro 2.0 TFSI) niestety nie zostało dokłanie namierzone co do wagi (Audi podaje 1515 do 1850) i nie wiadomo która wersja jest tak potwornie ciężka.

w ksiazce od samochodu mam podane ze wersja:

taka jak moja czyli sedan bez Q4 zalana w 90% paliwem, z plynami, bez dod.wyposazenia powinna wazyc 1630, wersja 2.4 4x4 wg instrukcji ma 1690 (moze z dodatkowym wyposazeniem - cokolwiek to nie jest wazy tyle ile pisal otto)
SW bez Q4 paliwo jw. 1680, wersja 2.4 4x4 SW 1740

sam jestem ciekaw co pokaze waga ;)
tak czy owak roznica w masie w porownaniu z tbi (jesli rzeczywiscie wazy te 1430) w zestawieniu z 1740 => 300 kilo to jakis joke...

Ostatnia edycja:
Sorry, jestem zbyt ograniczony, aby zrozumieć co napisałeś. Napisz jaśniej.

- - - Updated - - -

Teoretycznie jest błąd w takim pomiarze, ale jak widać innym z tym silnikiem wyszło podobnie :)

Prawde mówiąc nie wiem jak Ci to wytłumaczyć :] może kolega Belfer brzmi jak profesor ma pedagogiczne przygorowanie jakieś :)

Nie ważyłem swojej, w dokumencie "Certificato di conformita' cee" mam: 12.1. Massa del veicolo carrozzata in ordine di marcia - 1555 kg

Pamiętam film "Francuski Łącznik" gdzie gliniarze byli pewni, że w samochodzie schowane są dragi, bo ważył parę kilo więcej niż w katalogu producenta.

- - - Updated - - -

Czyli co, ważenie auta w ten sposób (na stacji diagnostycznej) jest błędne?
Jeżeli płyta wagi jest na tym samym poziomie co podłoga, to pomiar jest dokładny.

Moja 2.4 sedan ti Q4(rocznik 2010) zatankowana ok.50l ,bez kierownika waży 1740 kg.Ciekawi mnie waga "Czarnej bestii " kol.Szewiego. Różnica będzie wagą systemu Q4
otto-a to jest wynik z pełnym kołem zapasowym ? czyt. pełnowymiarowa felga/opona

otto-a to jest wynik z pełnym kołem zapasowym ? czyt. pełnowymiarowa felga/opona
Bez koła zapasowego-jest tylko zestaw naprawczy z małym kompresorkiem.Jest to wyposażenie fabryczne ,ciekawe czy był to standard w wersii ti z 19'' kołami.

Pamiętam film "Francuski Łącznik" gdzie gliniarze byli pewni, że w samochodzie schowane są dragi, bo ważył parę kilo więcej niż w katalogu producenta.

- - - Updated - - -

Jeżeli płyta wagi jest na tym samym poziomie co podłoga, to pomiar jest dokładny.

Ale na stacjach diagnostycznych mierzy się nacisk na oś za pomocą przyrządów, które zazwyczaj są na innym poziomie. Wystarczy różnica 2 cm i już pomiar będzie niedokładny. Gdy będzie zachowany ten sam poziom to pomiar będzie ok.

Ostatnia edycja:
Ale na stacjach diagnostycznych mierzy się nacisk na oś za pomocą przyrządów, które zazwyczaj są na innym poziomie. Wystarczy różnica 2 cm i już pomiar będzie niedokładny. Gdyby będzie zachowany ten sam poziom to pomiar będzie ok.

Moim zadaniem nawet przy tej samej wysokości i tak w obu przypadkach (ważenie nacisku osi przedniej i tylenj ) waga zmierzy za każdym razem trochę masy wspólnej, której nie da się określić jako stała dla wagi i później odjąc ewetualnie od sumy.

Moim zadaniem nawet przy tej samej wysokości i tak w obu przypadkach (ważenie nacisku osi przedniej i tylenj ) waga zmierzy za każdym razem trochę masy wspólnej, której nie da się określić jako stała dla wagi i później odjąc ewetualnie od sumy.
Sumowanie nie ma zbytnio sensu dlatego też pisałem wcześniej, że waga całkowita w ten sposób zmierzona nie jest adekwatna do stanu faktycznego. Jedynie pomiar nacisku na pojedynczą oś może być w miarę dokładnie podany.

Tworzysz nową fizykę w wydawało by się dość dobrze zbadanym obszarze (3 zasada dynamiki).
Rozumiem, że twierdzisz, że umieszczając samochód jednocześnie na 4 wagach suma ich pomiarów nie będzie zgodna z pomiarem wykonanym dla samochodu stojącego na jednej wadze?

Wystarczy różnica 2 cm i już pomiar będzie niedokładny.
No będzie zaniżony- nie chce mi się tego liczyć trygonometria dawno była- nie mniej mam uzasadnione podejrzenie, że ta niedokładność i tak będzie niższa niż wynikająca z badania postury diagnosty siedzącego w samochodzie :)

Tworzysz nową fizykę w wydawało by się dość dobrze zbadanym obszarze (3 zasada dynamiki).
Rozumiem, że twierdzisz, że umieszczając samochód jednocześnie na 4 wagach suma ich pomiarów nie będzie zgodna z pomiarem wykonanym dla samochodu stojącego na jednej wadze?

Ja tak nigdzie nie pisałem więc podejrzewam, że to nie do mnie.

No będzie zaniżony- nie chce mi się tego liczyć trygonometria dawno była- nie mniej mam uzasadnione podejrzenie, że ta niedokładność i tak będzie niższa niż wynikająca z badania postury diagnosty siedzącego w samochodzie :)

Dyskusja robi się coraz ciekawsza :)
A Ty twierdzisz, że suma wskazu 4 wag podłożonych pod koła samochodu wskaże to co wskazała by jedna waga pod całym autem?

Dyskusja robi się coraz ciekawsza :)
A Ty twierdzisz, że suma wskazu 4 wag podłożonych pod koła samochodu wskaże to co wskazała by jedna waga pod całym autem?
Fizyki ostatni uczyłem się ponad dekadę temu, a zasady dynamiki są mi równie znane co skład kremu na celulit, ale to oczywiste. Wagi mogłyby być nawet na całkiem różnych poziomach. Gdyby było inaczej, samochód stojący na jednym kole musiałby zmieniać swoją masę ;)

Amortyzatory
Powrót