• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] zważyłem swoją Alfę :)

Jeden z kolegów pisał co mu pokazały przyrządy podczas przeglądu a wtedy auto stało tylko jedną osią na bieżni, która poza badaniem geometrii może też pokazać nacisk. Powtarzam raz jeszcze, że sumowanie wartości z osi przedniej i tylnej nie ma sensu bo nigdy nie będzie na tyle idealnych warunków, żeby to dało wagę rzeczywistą (zresztą pomiar jest robiony zazwyczaj podczas przejazdu przez bieżnię, czyli w ruchu...). Natomiast jeśli wagi są homologowane i podstawi się je na stabilnym gruncie, pod wszystkie punkty oparcia ważonej rzeczy (np auta) to suma ich wskazań powinna dać faktyczną wagę całkowitą. Wówczas poziom wag nie gra dużej roli bo waga będąca niżej wskaże wartość mniejszą niż waga będąca wyżej i bilans będzie ok. Przecież np wagi na złomach, składach węgla przeważnie mają kilka punktów podporowych i cała masa jest sumą wartości z każdego czujnika. Natomiast jeśli auto nie stoi jednocześnie wszystkimi kołami na wadze (lub 2/4 wagach) to pomiar można wsadzić... między bajki.

Wariant pierwszy:
Samochód stoi na 4 wagach działa na ziemię z jakąś tam siłą, mierzoną przez każdą z wag. Suma tych sił (razy G, ale to szczegół) musi być równa masie samochodu (*G) inaczej samochód albo by się zapadał pod ziemię, albo zaczął unosić w powietrze.

Wariant drugi:
Wyłączamy 2 wagi zapisujemy wynik z tych włączonych, wyłączamy te spisane, włączamy te wyłączone, spisujemy wyniki sumujemy - wynik identyczny z poprzednim.

Wariant 3:
Szalka wagi jest wyżej niż podłoże, samochód najeżdża na nią i unosi się o 2cm z jednej strony. Rozkład sił się zmienia i mierzona oś wywiera nacisk mniejszy niż w poziomie, samochód przejeżdża, mierzony jest nacisk na drugą oś. Waga będzie zaniżona - oczywiście. (eksperyment - wnieść szafę po schodach i sprawdzić, czy lepiej być u góry, czy na dole) Tak mierzona waga będzie zafałszowana, tylko przy założeniu tych 2cm błąd będzie w naszych warunkach pomijalny (10-20kg) Można to policzyć (różnica poziomów + rozstaw osi + rozkład mas na osie + wysokość środka ciężkości, ale szczerze - nie chce mi się...

Pomiar wagi podczas przejazdu faktycznie nie ma znaczenia, bo to żaden pomiar - zawieszenie pracuje, waga raz pokaże więcej innym razem mniej.

Wariant pierwszy:
Samochód stoi na 4 wagach działa na ziemię z jakąś tam siłą, mierzoną przez każdą z wag. Suma tych sił (razy G, ale to szczegół) musi być równa masie samochodu (*G) inaczej samochód albo by się zapadał pod ziemię, albo zaczął unosić w powietrze.

Wariant drugi:
Wyłączamy 2 wagi zapisujemy wynik z tych włączonych, wyłączamy te spisane, włączamy te wyłączone, spisujemy wyniki sumujemy - wynik identyczny z poprzednim.

Wariant 3:
Szalka wagi jest wyżej niż podłoże, samochód najeżdża na nią i unosi się o 2cm z jednej strony. Rozkład sił się zmienia i mierzona oś wywiera nacisk mniejszy niż w poziomie, samochód przejeżdża, mierzony jest nacisk na drugą oś. Waga będzie zaniżona - oczywiście. (eksperyment - wnieść szafę po schodach i sprawdzić, czy lepiej być u góry, czy na dole) Tak mierzona waga będzie zafałszowana, tylko przy założeniu tych 2cm błąd będzie w naszych warunkach pomijalny (10-20kg) Można to policzyć (różnica poziomów + rozstaw osi + rozkład mas na osie + wysokość środka ciężkości, ale szczerze - nie chce mi się...

Pomiar wagi podczas przejazdu faktycznie nie ma znaczenia, bo to żaden pomiar - zawieszenie pracuje, waga raz pokaże więcej innym razem mniej.

I to by było moim zdaniem na tyle w temacie ważenia.

Wracając do 159 to jednak gdzieś musieli dołożyć kg w porównaniu do 159, żeby osiągnąć 5 gwiazdek NCAP a nie, jak 156 ledwo 2... Tutaj można sobie mniej więcej porównać wagę wersji 159 sprzed FL i po odchudzeniu: http://www.carfolio.com/specifications/models/?man=257

Wczoraj był na zakładzie przedstawiciel handlowy ze 159 SW 2,4 200km.Poprosiłem by wjechał na wagę.Z paliwem 1/2 baku,kołami 17",wypasem ( elektryka foteli ,skóra,podgrzewanie,nawigacja itp) waga z dokładnością do 10kg pokazała 1780kg.To tyle w temacie otyłości 159,ale i tak bije ją insygnia w kombii.2,0 CDTI ,bak full i waga pokazuje 1860kg.Wersja ze średnim wypasem.

wczesniej myslalem zeby zmieniac kiedys na 159 z 2.4 - ale odpuscilem, klocek nie do obejscia

insygnia z taka waga ? nie ma prawa jechac ;/ myslalem ze to lzejsze jest

Ale czad :)
Już się zastanawiam jaki by tu kolejny temat założyć ;)
Belfer w poście powyżej dobrze prawi.
A czy ktoś z Was ważył jeszcze 159?
Pozdrawiam.
- Rafał

Właśnie zważyłem moją AR na złomie u sąsiada:). W dowodzie masa własna 1868kg...na wadze 1750kg....hmm?. Auto puste zatankowane 1/3baku. Rocznik 2007.

Ostatnia edycja:
W dowodzie masa własna 1868kg...na wadze 1750kg....hmm?.

Zawsze to lepiej wygląda,ale baletnicą to ona nadal nie jest :P.Cięzkie te auta strasznie są.A4 b8 w kombii z 2,0tdi np wazy lekko ponad 1500,a gdzie jeszcze ponad 200kg więcej.Pozostaje wierzyć,że konstruktorzy po prostu zrobili pancerne auto hehe.

insygnia z taka waga ? nie ma prawa jechac ;/ myslalem ze to lzejsze jest

Ano jest to klocek straszny.Seria mulasta totalnie,po sofcie 220km i nawet to nieźle jedzie odziwo ,tak jakby przybyło tam nie 60 ,a ze 100 koni więcej.Duzą role odgrywa tu dobry-płaski przebieg momentu no i zastrzyk często + 100NM.Sam wiesz najlepiej co robi duzo dobrego niutona ;)

Ostatnia edycja:
Insignia kombi, z 4x4 i nowym 2-litrowym biturbo-dieslem waży niecałe 2 tony. :D Więc nie narzekajcie, że Alfy za dużo ważą. :cool:

A4 b8 jest lżejsze od b7 około 60-80 kg. Wreszcie to nowa konstrukcja w której audi bardzo dba o wagę ( rurowe stabilizatory były już w audi a4 b5 (1995).
159 dostała 5 gwiazdek a najłatwiej to zrobić masą. B7 audi (debiut 2004) dostała 3 albo 3.5. Że względu na wiek raczej z tym audi by trzeba porównywać.

Napęd Q4 to jest minimum 80kg. Wiadomo ile waży torsen 27kg. Podobnie tylny dyfer. Zostaje wał plus rozdzielnik mocy.
Wychodzi że 159 ma około 100 nadwagi w porównaniu do nowych konstrukcji. Tragedii nie ma ale w mieście czuć (na stacji)
Po przeciwnej stronie jest np mercedes E W210 masą własną 1450 z dieslem 2.2. A to sporo większe auto od 159.
Mogli włosi zrobić to ciut lepiej. I widać po gulieccie że robią ( type zawieszenie z amelinium i ponad 10 kg mniej tylko na tym)

Wysłane z mojego MB525

A4 b8 jest lżejsze od b7 około 60-80 kg. Wreszcie to nowa konstrukcja w której audi bardzo dba o wagę ( rurowe stabilizatory były już w audi a4 b5 (1995).
159 dostała 5 gwiazdek a najłatwiej to zrobić masą. B7 audi (debiut 2004) dostała 3 albo 3.5. Że względu na wiek raczej z tym audi by trzeba porównywać.

Napęd Q4 to jest minimum 80kg. Wiadomo ile waży torsen 27kg. Podobnie tylny dyfer. Zostaje wał plus rozdzielnik mocy.
Wychodzi że 159 ma około 100 nadwagi w porównaniu do nowych konstrukcji. Tragedii nie ma ale w mieście czuć (na stacji)
Po przeciwnej stronie jest np mercedes E W210 masą własną 1450 z dieslem 2.2. A to sporo większe auto od 159.
Mogli włosi zrobić to ciut lepiej. I widać po gulieccie że robią ( type zawieszenie z amelinium i ponad 10 kg mniej tylko na tym)

Wysłane z mojego MB525

Wszystko ładnie, pięknie ale żadne W210 nie waży mniej niż 1510kg a model 220 CDI waży 1590. Poza tym to przecież auta totalnie nie z tej bajki co 159 chociażby przez lata w których były produkowane. Odnośnie wagi 159 w porównaniu do aut podobnej klasy i wielkości to wcale nie widać nadwagi. Np najlżejszy passat B6 waży 1450 kg a 4Motion 1720-1790 kg, ostatnie mondeo od 1440 do 1650 i nie ma w ofercie napędu 4x4. Porównując natomiast do 156 to już mamy różnice ale w prowadzeniu nie odczuwa się tego. Zresztą 159 swego czasu wygrywała z powodzeniem testy handlingu: http://www.youtube.com/watch?v=zON4bWsl2Ek&playnext=1&list=PLD023055505D05A2F&feature=results_main i do tej pory jest uznawana za jedno z lepiej dostrojonych aut pod względem zawieszenia i układu kierowniczego.

Co do prowadzenia to fakt jest dobrze z tego co mówią. Czuć masę w mieście ( spalanie) i tu przepros nie ma super oszczędny stary tdi w a4 po mieście pali 8 ( fwd oszczędna jazda v dystans 7km. To samo miasto i 159 2.4 q4 już kończy się min 10. . Ten sam silnik (tdi) w golfie zejdzie do 6.5 7.
Co do wagi to można lżej co udowadnia a4 b8.
Zauwaz że w210 2.2 cdi jest autem sporo większym od 159 a jednak waga ta sama że wskazaniem na niższa. W210 pewnie 5 gwiazdek nie dostał jednak.
Że 159 to jest podobnie jak swego czasu z polonezem. Narzekano że ciężki, tylko nikt nie zauważył że poziom ochrony przy zderzeniu ( pasywny pomijam poduszki i inne bajery) na podobnym poziomie niemcy osiągnęli w latach 90. I nagle się okazało że w porównaniu do tych aut polonez wcale ciężki nie był.
Ta sama historia się powtarza tutaj, z ta różnica że teraz można użyć drogich kosmicznych materiałów i mieć niska wagę i dobra ochronę ( ale to kosztuje)

Wysłane z mojego MB525

woj-o jezdzij zatem swoja A4 B5 i polonezem,a jak Cie kluje w oczy waga i wyglad 159 to nie patrz na nie bo po co sprawiac sobie bol.Jak ja czegos nie lubie to omijam to szerokim lukiem

Czarny ale ja nigdzie nie napisałem że to mnie boli. Wyluzuj, bo nie wiem gdzie wyczułeś jakas agresję z mojej strony - no chyba że widzisz słowo "polonez" i ci się agresor włącza...

Porównuje te dwa auta (a4 i 159) bo one są porównywalne - podobna wielkość, ta sama klasa, cenowo też podobnie).
159 debiutowała w 2003 - wtedy może ta waga była jaka była bo inaczej żeby dostać 5 gwiazdek się nie dało. 5 lat później da się zrobić lżejsze auto które też dostanie 5 gwiazdek, taka kolej rzeczy.

Akurat w tej chwili na następcę A4 typuje albo 159 (2.4) albo...a4 (2.0 TFSI bo w tych rocznikach VW ma diesle do kitu) :-) - Chodzi mi po głowie 4x4. Alfa wygląda nieziemsko, ale chce się o niej jak najwięcej dowiedzieć (np czy rdzewienie podwozia to norma czy wyjątek).

Wszędzie piszą że 159 ciężka jest to z zainteresowaniem czytam ten wątek, bo tutaj można te co mówią zkonfrontować z rzeczywistością (sam ważyłem polda - wyszło 1230kg (wg papierów 1130kg).
O a4 wiem już trochę, znam jego słabe strony (zawieszenie przód - trwałość ) i mocne (nadwozie i zawieszenie (ogólnie) ;-) ).

Wysłane z mojego MB525

Ostatnia edycja:
159 debiutowała w 2003
Tu chyba coś Ci się pomyliło. Debiutowała w 2005r

Alfa wygląda nieziemsko, ale chce się o niej jak najwięcej dowiedzieć (np czy rdzewienie podwozia to norma czy wyjątek).

Jakie rdzewienie podwozia. Jak już tam coś rdzewieje to elementy zawieszenia. Trzeba odróżniać podwozie od zawieszenia, bo jakby rdzewiało podowozie to rozmawialibyśmy na forum czym zalatać dziury w progach i w podłodze.

Ostatnia edycja:
Nie porównuj silnik 1.9 do 2.4

I mocy, która w porównaniu tego starego 1.9tdi do 2.4jtdm jest o 100km mniejsza:) Lepiej od razu porównac sc z silnikiem 900ccm, spali przy tej samej jezdzie mniej od starego 1.9tdi bo może max 5l:) porównanie ma kolega co najmniej ciekawe...

- - - Updated - - -

ważyłem polda - wyszło 1230kg (wg papierów 1130kg).

Twoje porównania są bez sensu... Bo jak inaczej opisac porównanie wagi poldolota, który praktycznie nic nie oferował do 159? Jakbys sie troche doinformawał to najwiecej waza z reguły dodatki, a każdy producent stara sie - mniej lub bardziej odchudzic swe auta, poprzez zastosowanie lżejszych materiałów,itp.

Z ciekawosci to ile waży twoja a4? Moja praktycznie wersja golas a4 z motorem 1.6 ważyła troche ponad 1500kg - dla mnie to był szok waga tego auta z takim słabym silnikiem 100km - rocznik 1997. Niestety waga odbijała sie na przyśpieszaniu i spalaniu PB...

Ostatnia edycja:
a co to amelinium ? ;) czyzby specjalny metal odmiana aluminium wazacy 0kg - inwencja krajowa ? :)))

Amortyzatory
Powrót