• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zużycie paliwa

W przypadku Vek busso dane z instrukcji dokładnie się zgadzaly z realem.
Ale generalnie co to w ogóle za kryterium. Auto każde spali tyle ile się mu da w palnik.
W przypadku AR to pomijalna sprawa - spalanie wobec czasu straconego na serwisy, wymiany oleju co 5 tys , swiec co 30 tys itd.

Brak możliwości dotankowania do pełna może być powodem zapchania filtra EVAP. Te dolewki do pełna i odbijanie pistoletu 4x nie wydłużają żywota tego ustrojstwa

zapchanie filtra EVAP daje 2 objawy- czek na desce i zapach paliwa w kabinie. Uszkodzenie tego następuje tylko z jedne przyczyny - dalszego tankowania pod korek po pierwszym odbiciu. System zamiast z baku zaciągnąć opary paliwa zaciąga paliwo bezpowrotnie go uszkadzająć

Dziki za cenną informację, mam głupi nawyk tankowania pod korek i to na kilka odbić, nawet wylana ropa pod siedzeniem w 508 mnie tego nie oduczyłam.
Ale teraz gdy grozi to awarią obiecuje, tankować do pierwszego odbicia

Dziki za cenną informację, mam głupi nawyk tankowania pod korek i to na kilka odbić, nawet wylana ropa pod siedzeniem w 508 mnie tego nie oduczyłam.
Ale teraz gdy grozi to awarią obiecuje, tankować do pierwszego odbicia
tankować możesz tylko licz się z "czekiem" co ok 2 tygodnie no i kosztem wymiany około 1000 pln

Tankuje tak od prawie roku i nic się nie wydarzyło z tego co piszesz.
Więc mimo kilku odbić nie tankuje do pełna?

wiesz - mi też sie tak wydawało - na początku było oki potem nagle yebb. Układ ten działa na zasadzie wypełnienie filtra EVAP - wówczas oróznia układ wysyłając opary do dolotu poprzez elektrozawory a następnie zasysa kolejną partię baku- jak masz pecha to może wypaść akurat w momencie zatankowania pod korek.

Mi w 2021 zapala się średnio w okolicach 100km i nigdy nie zauważyłem braku zasięgu nawet jak raz zapaliła mi się czerwona.
Zasięgu nie pokazuje w pewnym momencie, w 159 nie pokazywało poniżej 50 km, w giulii też w końcu przestaje i wyświetla stosowny komunikat.

Nie upieram się, może nigdy nie zszedłem aż tak nisko żeby przestało. Nie pamiętam jaką najniższą wartość widziałem.

Kolego tomaszko, a czy wiesz po jaką chole*e to jest montowane, czemu to służy?
Co do pokazywania ilości paliwa, a bardziej załączanie się rezerwy gdy jest go jeszcze zbyt wiele.
To ja wlewam środek Archoil 6900 50ml/50 l paliwa.
Nie chce wlewać na 40 l tylko 50 l.
Niektórzy mylą to pojęcie, nikt się nie czepia że auta pali raz więcej raz mnie.
Tylko ze przy zapaleniu rezerwy, czyli określonej ilości paliwa na dnie baku, raz jest to w chwili gdy jest go 12 litrow a raz gdy 5 litrow.
I o tym cała gadka.
Chyba że w naszych zbiornikach paliwa nie ma żadnego pływaka i komputer na zasadzie stylu jazdy oblicza szacunkowo ile go pozostało i tak też przelicza rezerwe?
Więc jak jadę w trasie a do tego spokojnie, to pokaże inną wartość niż gdy agresywnie po mieście, co przekłada się na złe szacowanie i zle wskazania poziomu paliwa na rezerwie.
I tak mamy szczęście bo piszemy ze go zostaje za wiele, a nie że komuś brakło, a z początkiem produkcji były takie problemy ze ludzie bez paliwa zostawali na drodze, poprawiło to ale przesadnie w drugą stronę.
Przy okazji patanko, co się stanie jak braknie benzyny? Bo diesla zapowietrze i jest problem, a w naszych Giuliach wystarczy że ktoś nam dowiezie, wleje i jadę bez problemów, czy może się coś uszkodzić?
Bo już tyle tej alekrtoniki że.....

Zawsze mi się wydawalo że to taki dupochron, wylicza na bieżąco ze spalania ile zostało, więc przy małej ilości paliwa łatwo kilkoma depnięciami z 50 zrobic 10 albo w drugą stronę. W vw pokazuje do końca więc pojecia nie mam. Na bank to nie ma związku z ilością paliwa tylko dot. przeliczonego zasięgu

Pomyliłem się, pytanie było skierowane do kolegi Darek odnośnie filtra EVAP

Tylko ze przy zapaleniu rezerwy, czyli określonej ilości paliwa na dnie baku, raz jest to w chwili gdy jest go 12 litrow a raz gdy 5 litrow.
I o tym cała gadka.
Chyba że w naszych zbiornikach paliwa nie ma żadnego pływaka i komputer na zasadzie stylu jazdy oblicza szacunkowo ile go pozostało i tak też przelicza rezerwe?
Więc jak jadę w trasie a do tego spokojnie, to pokaże inną wartość niż gdy agresywnie po mieście, co przekłada się na złe szacowanie i zle wskazania poziomu paliwa na rezerwie.
.
U mnie zawsze rezerwa zapala się jak jest ok. 10 litrów paliwa w zbiorniku, natomiast zasięg jak wspominałem wyżej potrafi się znacząco różnić.
Nie udało mi się dojeździć tak, żeby nie pokazywało mi zasiegu - wczoraj miałem 33km przy tankowaniu, weszło 53,5 litra.

Przy okazji patanko, co się stanie jak braknie benzyny?
Nic strasznego. Testowałem elektryczne odcinanie pompy paliwa, samochód przejechał kilkanaście metrów i go zatrzęsło poczym stanął. Wywaliło checka (nie zczytywalem czy z powodu braku paliwa czy wykryło uszkodzenie obwodu pompy) ktory zgasł po kilku odpaleniach i tyle.

U mnie zawsze rezerwa zapala się jak jest ok. 10 litrów paliwa w zbiorniku, natomiast zasięg jak wspominałem wyżej potrafi się znacząco różnić.
Nie udało mi się dojeździć tak, żeby nie pokazywało mi zasiegu - wczoraj miałem 33km przy tankowaniu, weszło 53,5 litra.
I tak właśnie chciałbym mieć.

Giulia Q
324 Litry = (38L + 25L + 32L (66 euro) + 25 + 25 + 27 + 18 + 35 +23+36+40)

3724km

Czyli jakieś ~9L

** jazda przepisowo na tempomacie, 95% trasy na autostradzie, ograniczenie 130km/h (bo Włochy i Austria)
*** zalaczylem wyniki "czastkowe", jak widac nie zapisywalem czesci po przecinku wiec 38.9L oraz 38.1L zapisal bym jako 38L, wiec jest tutaj pewna niedokladnosc pomiarowa, jest 12 tankowań wiec maksymalnie zgubilem jakieis 11L przez taki zapis. Stad zapisane mam 324L ale w bardzo pesimistycznym przypadku 335L.
**** Za 32L benzyny 95 zaplacilem 66 euro. Az sobie zapisalem.

Ostatnia edycja:
A tutaj porównanie długodystansowe moich 2 byłych AR z dystrybutora, także realne dane spalania:

AR Giulia Veloce 2.0T MY22 - 58000km - średnie spalanie 11,62L
AR GT 3.2 V6 MY04 - 46000km - średnie spalanie 12,78L

Załączniki

• Giulia.JPG
    Giulia.JPG
    19.8 KB · Wyświetleń: 10
  • GT.JPG
    GT.JPG
    19.3 KB · Wyświetleń: 10
A tutaj porównanie długodystansowe moich 2 byłych AR z dystrybutora, także realne dane spalania:

AR Giulia Veloce 2.0T MY22 - 58000km - średnie spalanie 11,62L
AR GT 3.2 V6 MY04 - 46000km - średnie spalanie 12,78L
Nie wiem jak to robisz, ale spalanie masz w mieście podobne jak miałem w C63 AMG (6,2V8 457km) ;)

Amortyzatory
Powrót