Zużycie paliwa

No zgadza sie.
Jak jadę do Oswięcimia do spalanie ok. 8.5 a z powrotem 7.5 ;)

ale, że co... wracasz bardziej wyluzowany, ergo do laski jakiejś tam jeździsz:)?

Taaa, do Beatki Szydło. Tylko niech to zostanie na tym forum bo się stanę celebrytą.

duke - może to ciebie widziałem wczoraj na obwodnicy Wieliczki? Bała dzulia?

Jechałem obwodnicą ale Krakowa, nie Wieliczki.

Jak jadę do Oswięcimia do spalanie ok. 8.5 a z powrotem 7.5 ;)
Ja się dzisiaj wybrałem przewietrzyć Veloce po dwóch tygodniach przymusowego postoju z powodu pracy zdalnej. Uznałem, że to najwyższy czas podładować akumulator i dodatkowo zainstalować świeżo pobraną mapę do nawigacji 6.5", a na to potrzeba minimum 60 minut. Wybrałem trasę do miejsca, do którego dość często jeździ moja pani poprzednią Alfą 159 JTDm 1.9 i ostatnio chwaliła się, że na tej trasie zeszła ze spaleniem do 6.9 l/100km. Byłem ciekaw, jakie średnie spalanie można uzyskać na tej trasie 2-litrową benzyną, a że czas przejazdu nie miał dla mnie znaczenia to jechałem zupełnie rekreacyjnie po lokalnych drogach zachodniej Małopolski. Licznik skasowany przy wyjeździe z domu na zimnym silniku. Wynik zamieszczam na załączonym zdjęciu. Sam byłem zdziwiony na końcu trasy, bo nie sądziłem, że w benzynie to będzie możliwe.

IMG_20200328_140830.jpg

Ja się dzisiaj wybrałem przewietrzyć Veloce po dwóch tygodniach przymusowego postoju z powodu pracy zdalnej. Uznałem, że to najwyższy czas podładować akumulator i dodatkowo zainstalować świeżo pobraną mapę do nawigacji 6.5", a na to potrzeba minimum 60 minut. Wybrałem trasę do miejsca, do którego dość często jeździ moja pani poprzednią Alfą 159 JTDm 1.9 i ostatnio chwaliła się, że na tej trasie zeszła ze spaleniem do 6.9 l/100km. Byłem ciekaw, jakie średnie spalanie można uzyskać na tej trasie 2-litrową benzyną, a że czas przejazdu nie miał dla mnie znaczenia to jechałem zupełnie rekreacyjnie po lokalnych drogach zachodniej Małopolski. Licznik skasowany przy wyjeździe z domu na zimnym silniku. Wynik zamieszczam na załączonym zdjęciu. Sam byłem zdziwiony na końcu trasy, bo nie sądziłem, że w benzynie to będzie możliwe.

Pokaż załącznik 267424

Niezły wynik. Z ciekawości felgi 18tki? A jaki tryb miałeś ustawiony N czy A?

Spróbuje też swoją Veloce, bo zrobiłem dopiero ok. 20km od posiadania, lokalne drogi Małopolski czyli teren zabudowany głównie? Czy trafiła się jakaś 90tka? :)
Trasa Jaworzno-Chrzanów-Babice-Zator-Wadowice-Inwałd. Na tej trasie jest co kawałek teren zabudowany, a tam gdzie go nie ma są ograniczenia do 70 km/h z powodu licznych zakrętasów. Chyba nie udało mi się nigdzie przekroczyć 100 km/h :P

Trasa Jaworzno-Chrzanów-Babice-Zator-Wadowice-Inwałd. Na tej trasie jest co kawałek teren zabudowany, a tam gdzie go nie ma są ograniczenia do 70 km/h z powodu licznych zakrętasów. Chyba nie udało mi się nigdzie przekroczyć 100 km/h :P

ja w sobote jade do Bielska to bedzie tak naprawde pierwszy wiekszy test na zuzycie paliwa, na razie to nie moge zejsc ponizej 10l,ale to w miescie i chyba przez pierwsze 5km to srednie nie spada z 15l/100.

PS zauwazylem ze jak sciagam noge z gazu i np. jade z gorki to wskaznik zuzycia paliwa nie spada do min, tylko utrzymuje sie tak gdzies na poziomie 2l, wiem ze tutaj w watku tym gdzies bylo cos takiego ze czesc z Was miala to do min, a czesc nie??
wie ktos czy to jest zwiazane z konkretnym modelem Giulii, czy rocznik?

PS zauwazylem ze jak sciagam noge z gazu i np. jade z gorki to wskaznik zuzycia paliwa nie spada do min, tylko utrzymuje sie tak gdzies na poziomie 2l, wiem ze tutaj w watku tym gdzies bylo cos takiego ze czesc z Was miala to do min, a czesc nie??
wie ktos czy to jest zwiazane z konkretnym modelem Giulii, czy rocznik?
To jest związane z posiadaniem GPFa lub jego brakiem w starszych modelach (wyprodukowanych przed 06.2018). Przy obecności GPF spalanie nie spada do 0 przy hamowaniu silnikiem.

To jest związane z posiadaniem GPFa lub jego brakiem w starszych modelach (wyprodukowanych przed 06.2018). Przy obecności GPF spalanie nie spada do 0 przy hamowaniu silnikiem.

ah ok, dzieki za info, no moja Julka to 2 pol 2018r. i GPF jest, wiec to pewnie to

pewnie ma to jakis wplyw na zuzycie paliwa, niewielki bo niewielki ale zapewne...

u mnie produkcja 12.2016 i też spada do zera. No musi mieć przełożenie na spalanie, taka jak DPF w dieslu.

Raczej nie jest to związane z GPF. W mojej z 2019 roku czasami spalanie spada czasami do zera, a czasami jest to około 2 litry. Bardziej to zależy od obrotów i który bieg jest zapięty. To zero zauważyłem że występuje zarówno w trybie A jaki N.

Raczej nie jest to związane z GPF. W mojej z 2019 roku czasami spalanie spada czasami do zera, a czasami jest to około 2 litry. Bardziej to zależy od obrotów i który bieg jest zapięty. To zero zauważyłem że występuje zarówno w trybie A jaki N.
Do zera spada tylko gdy auto nie jest już zimne, a jeszcze nie jest ciepłe, czyli temperatura ma jedną kreskę (z tych cieńszych) na wskaźniku. Poza taką sytuacją nie zaobserwowałem zerowego zużycie po zdjęciu nogi z gazu. Z tego też powodu więcej jeżdżę na A gdzie mam tryb żeglowania (który z kolei włącza się dopiero na rozgrzanym silniku).

Przy normalnej codziennej jeździe w mieście to 15-16,5l.
Trasa zależy jaki humor...;-))) ale jeżeli chodzi o minimum to udało się zrobić jadąc zgonie z przepisami i płynnie 200km W-wa >> Białystok - 11,8l

... dziś PB98- po 4,32pln -- więc spalanie to już teraz chyba tylko hobbistycznie

Amortyzatory
Powrót