Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Głównie jazdy po autostradzie, raczej nie przeginam z prędkością, ale też nie ociągam się, czyli standardowe polskie +10-20 km/h. Po mieście nie jeżdżę w korkach prawie w ogóle.raczej różnice spalania będą -40% lub +60% zależy w którą stronę liczyć.
Naprawdę nie mam pojecia jak Ty robisz te średnie 10, u mnie raczej 15.
Nie ma co porównywać spalania między sobą, bo każdy ma inny styl jazdy (np. zero-jedynkowy vs płynny), inne rejony kraju, inne warunki, inne miasto, trasa, itp.
Ja np. mam od nowości ~11 l/100km, czy to znaczy, że jeżdzę wolno, szybko, nerwowo, kapeluszniczo, załadowany, na pusto?
Natomiast jak ja chcę się dowiedzieć ile pali jakieś nowe auto, to staram się znaleźć wpisy ludzi, którzy dla porównania podają ile im paliło inne wcześniej, które akurat miałem. Wtedy mam jakiś punkt odniesienia, inaczej to wielka niewiadoma.
Np. jak napiszesz, że Giulietta 1.4MA pali Ci średnio 10 l/100km (u mnie pali ok 8,5 l/100km), a teraz Giulia 15 l/100km to wiem, żeby Twoje spalanie Giulii odpowiednio skorygować![]()
Nie wiem, jak to robi [MENTION=680]jahu[/MENTION], ale ja mam podobne wyniki do niego na podstawie rachunków za benzynę: po przejechaniu 19 tys. km mam średnią 9.81 l/100 km, a po odliczeniu wakacyjnych wyjazdów za granicę zostaje 13.5 tys. km zrobionych po Polsce ze średnią 10.24 l/100 km. Tylko że ja nie jeżdżę tylko po mieście, ale z niego wyjeżdżam i wracam, a po drodze mam dwupasmówki, ekspresówki, jakiś kawałek autostrady i wjazd do innego miasta na Śląsku lub w Małopolsce.raczej różnice spalania będą -40% lub +60% zależy w którą stronę liczyć.
Naprawdę nie mam pojecia jak Ty robisz te średnie 10, u mnie raczej 15.
Dla Veloce 280 KM jakieś 1.5-2.0 litra więcej na dłuższej trasie - miałem wcześniej 159 1.9 jtdm zrobione na 170 KM, więc możesz mi wierzyćOk, no to ja teraz mam 159 2.0 jtdm 170 KM na felgach 19 cali i jeżdze głównie autostradą i drogami z dozwolona 90km/h w stosunku 50:50, w mieście prawie wcale. Latam licznikowe 150km/h na tempomacie (po tych normalnych drogach 110-120) i realne spalanie mam ok. 7l/100 (z kompa 6.3-6.5). To ile mi wyjdzie w Veloce a ile w 200KM?
Podsumowanie jest takie, że cała reszta nie umie jeździć ekonomicznie i odstrasza takich jak ja od Giulii, bo jak słyszę spalanie na poziomie plus 15 to jednak jest to sporo za dużo. A jak widać można spalić w tym aucie rozsądne ilości paliwa.
Jaką macie średnią prędkość po mieście? Ja mam z tych 100km szalone 33km/h i średnia tylko 12,2l.
Jaką macie średnią prędkość po mieście? Ja mam z tych 100km szalone 33km/h i średnia tylko 12,2l.
GPF był montowany od czerwca 2018. Na przełomie maja i czerwca była przerwa w produkcji, żeby wprowadzić zmiany. Wiem, bo miałem zamówione auto, którego finalnie nie odebrałem.GPF był od września 2018 z tego co wiem.
2.2 jtd:
dorzucę jeśli komuś potrzebne aktualne dane:
moja obecna średnia - dane komputera: 2400 km, 7.0 L, przy średniej prędkości 51 km/h
z obliczeń od początku posiadania samochodu i z dystrybutora (47kkm) - 7.1 L
2.2 AT8 180km
No i właśnie "puknęło" 20 k km. Stelvio 2.2 210 KM. Różne "przygody" po drodze. Niecałe 6 mieś to trochę za szybko. Spalanie średnie 7.5 l/100 z całości. Ostatnia trasa 680 km 7.0/100. Południe-centrum (sredna 80~90), centrum-północ autostrada 140~150. Na jednym baku i jeszcze troche zostało po mieście.
Pozdrawiam