Zużycie paliwa

Trasa po Niemczech. Dość duzo remontów i ograniczeń do 80 i 100, parędziesiąt km po centrum miasta, reszta z prędkością 140-150.

IMG_7132.jpg

Ostatnia edycja:
W weekend zrobiłem trochę wycieczek z dziećmi więc bez szaleństw i przy okazji pobawiłem się w statystyki.
Takie coś można wyciągnąć na lokalnej trasie :D

IMG_20190511_124634-2.jpg

Średnia z weekendu wyszła mi coś okolicy 5.2 chyba :D

No to teraz czekam na komentarze diesel to zło za 1....2.....3... minuty... :D

Ciągle próbuję je zdemontować. Szarpię raz lewą, raz prawą i nic to nie daje. Tylko spalanie rośnie. ;)

W weekend zrobiłem trochę wycieczek z dziećmi więc bez szaleństw i przy okazji pobawiłem się w statystyki.
Takie coś można wyciągnąć na lokalnej trasie :D

Pokaż załącznik 258384

Średnia z weekendu wyszła mi coś okolicy 5.2 chyba :D

No to teraz czekam na komentarze diesel to zło za 1....2.....3... minuty... :D

Diesel to zło :D

Jak to możliwe? Jechałeś z góry z wiatrem za tirem? :P

Szczerze to szacun dla ciebie (za cierpliwość) i dla tego silnika (za znakomity wynik) Imho lepszy crossover z dieslem niż "sportowy" w benzynie :) Dobry wybór.

Jak to możliwe? Jechałeś z góry z wiatrem za tirem? [emoji14]

Szczerze to szacun dla ciebie (za cierpliwość) i dla tego silnika (za znakomity wynik) Imho lepszy crossover z dieslem niż "sportowy" w benzynie :) Dobry wybór.
Potwierdzam, jest to do osiągnięcia. Mój najlepszy wynik to 5,3 litra na odcinku 50 km głównie autostrada z prędkością do 120 km/h. Kolega domyślam się że 100 nie przekraczał dlatego jeszcze lepszy wynik.

Ludzie gadają że dzieci to kolejne wydatki, a tu kolega udowodnił że dzięki dzieciom można sporo zaoszczędzić [emoji16]

Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

Jak to możliwe? Jechałeś z góry z wiatrem za tirem? :P

Zabrałem dzieci na wycieczkę a trasa wiodła lokalną droga i był dość spory ruch więc w zasadzie auta jechały sznurkiem. Kluczem jest nauczyć się rozumieć silnik obserwując chwilowe spalanie, dużo pomaga tryb A. Ja odpaliłem sobie kulę ziemską i jechałem tak, aby pojawiały się gwiazdki - gdy się pojawiły dzieci miały radochę ;)

W zasadzie drugi raz sprawdziłem minimalne spalanie - pierwszy raz to obserwowałem gdy odebrałem auto z salonu i wtedy jeździłem dość delikatnie przez pierwszy tysiąc km.
Teraz średnie spalanie z 2.2 180 gdzie większość to kręcenie się po mieście mam w okolicy 7.5.

Aha to jest Giulia a nie Stelvio ;)

Kiedyś kiedyś naście lat temu wracałem do domu w nocy za TIRem benzynowym Punto i średnie spalanie z odcinka prawie 200km miałem 4.2 :D

- - - Updated - - -

Potwierdzam, jest to do osiągnięcia. Mój najlepszy wynik to 5,3 litra na odcinku 50 km głównie autostrada z prędkością do 120 km/h. Kolega domyślam się że 100 nie przekraczał dlatego jeszcze lepszy wynik.

Ludzie gadają że dzieci to kolejne wydatki, a tu kolega udowodnił że dzięki dzieciom można sporo zaoszczędzić [emoji16]

Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

Jest to nie tylko do osiągnięcia, ale myśle, że do pobicia. Moim zdaniem okolice 4 litrów są do zrobienia.
Tak, nie przekraczałem setki. Ale kluczem jest nie tylko prędkość ale odpowiednie przyspieszanie a także przewidywanie tego co przed nami i zwalnianie.

280km stelvio chla jak smok
Jazda z wwa na działkę (trochę po mieście i potem s8) średnia 14 - prędkość do 160 ale sporo przyspieszeń
Powrót na dziada emeryta 100-110 lekki gaz - zszedł na trasie do 6.9 na eco Wystarczy mocniej muskać gaz i skacze do 7,5
Ogólnie otwarcie przepustnicy na maxa psuje od razu średnia

W mieście 14-15

Po wymianie wydechu w giulii 280 km spalanie sporo spadło. Jazda na trasie 160-180 to spalanie ok. 10,5 -11.0/100 km. Co uważam za bardzo dobry wynik. Wcześniej było bliżej 12,5-13

Po wymianie wydechu w giulii 280 km spalanie sporo spadło. Jazda na trasie 160-180 to spalanie ok. 10,5 -11.0/100 km. Co uważam za bardzo dobry wynik. Wcześniej było bliżej 12,5-13

Na który wydech zmieniłeś serię?

Możesz to racjonalnie wytłumaczyć? :)
U mnie nie zauważyłem żadnej różnicy.
No pali, pali u mnie cały czas 15/100 :)

Możesz to racjonalnie wytłumaczyć? :)
U mnie nie zauważyłem żadnej różnicy.
No pali, pali u mnie cały czas 15/100 :)
Haha a ile według tankowań ;) bo do tej pory niechlubny rekord na ok300km trasy 19,6l/100 a że na 15 kończy się skala w Alfie.. no cóż;) ledwo całego baku paliwa 64l starczyło na te 300km ;)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Według tankowań, właśnie podobnie.
tak ok. 15,3l/100. Jeden bak mi wyszedł ok. 13,3l/100 to był mój ecodrivingowy rekord:)
Ostatnio trasa 1500 km głownie autostrada, to z tego wyjazdu wyszło 17,7 l/100, ale własnie tak ogólnie to optymistyczne wskazania komputera pokrywają się z rzeczywistością :P

Daleki jestem od stwierdzania że moje auto mało pali, a właściwie to samo już dolewa paliwa... Po prostu po wymianie wydechu i zaadaptowaniu komputera zauważyłem że łatwiej wchodzi na obroty oraz zmniejszyło się zużycie paliwa. Dzisiaj jechałem i na tempomacie 170 km/h na płaskim terenie chwilowe spalanie wynosiło 10,5. Wcześniej identyczna trasa, identyczna prędkość i spalnie było ok. 12,0. Więc moje odczucia pokrywają się z wskazaniem komputera (a wskazanie komputera vs dystrybutor to różnica ok. 0,3 - 0,4 l/100 - całkiem nieźle biorąc pod uwagę że niektóre komputery zakrzywiają nawet o 1 litr).

nie wierze. zmieniles cos drastycznie typu wyciecie katalizatora i przelot? a moze po prostu zdazyles zrobic te2-3 tys od zakupu i auto zaczelo mniej palic (albo raczej zmienil sie styl Twojej jazdy, bo spalanie to moze ciut minimalnie sie moze zmienic)
ja przez 16tys km nie zauwazylem zmiany spalania w ogole, ani ze wzgledu na przebieg ani po zmianie tlumika koncowego na przelotowy (klapy mam otwarte 99% czasu). wpalanie w miescie ok 16l/100, na trasie 10-12.

i zaadaptowaniu komputera
??? jakim zaadoptowaniu?
po updatcie ECU robi sie procedure wstepnego programowania parametrow adaptacyjnych. 2 tyg temu mialem update ECU przy okazji pierwszego przegladu, tez byla ta procedura robiona, w spalaniu nie widze dalej roznicy przejezdzam ok 350km na 55-57 litrach. (16/100). natomiast Ty jak ja wywolales?

No mam przelot. Nie odpowiem ci dokładnie co się dzieje Ale mówię o odczuciach i o realnych wynikach. Co do adaptacji to nie chodzi mi o aktualizację oprogramowania a adaptację co do np. Paliwa lub właśnie wydechu- mniejsze opory

Kilka tras już za mną i moje Veloce pali około 0,5 litra mniej niż poprzednie A4 B8 2.0 TFSI.
Także nie ma co marudzić.
Przy tempomatowych 160-175 km/h mam spalanie 10.9. Przy tempomatowych 150-160 mam spalanie około 10.0. Przy 140 km/h okolice 9. Piszę o rzeczywistym spalaniu przy dystansach rzędu 200-300 km.
Średnia z 4500 km to na razie okolice 9.6.

Amortyzatory
Powrót