• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Zużycie paliwa / spalanie 159, Brera, Spider

[MENTION=680]jahu[/MENTION], coś Ci się chyba jedynka przestała wyświetlać przed tymi liczbami co wrzucasz :D na pewno nie masz żadnych błędów w MES? :D
Od pół roku nie byłem w warsztacie – co się dzieje z moją Alfą? :D

A na poważnie – oczywiście te spalanie to jest tylko ciekawostka, dwa najniższe spalania jakie byłem w stanie uzyskać, warunki bardzo sprzyjające. Średnia z 4 lat to nieco ponad 7.

Ostatnia edycja:
Moja 1.8 MPI, spalanie benzyny:
spokojna trasa Krakow - Checiny: 6,2 l / 100 km - dodam ze na bardzo podlych zimowkach, z ktorymi ja kupilem
autostrada 110 km /h max - od 6,5 do 6,8 l / 100 km - to juz na lepszych oponkach
autostrada 120 km /h max - okolo 8 l / 100 km
autostrada 140 km /h max - okolo 9 l / 100 km
cykl mieszany, podmiejski 8 - 8,5 l / 100 km - zalezy ile stoje w korkach
te lepsze oponki sa w rozmiarze 215/55/17. Wezsze niz fabryczne 225, a srednica deko wieksza (okolo 10 mm). Skutek: predkosciomierz zawyza max 1 - 2 km/h.

Trasa Łódź- Kłaj (pod Krakowem), 291 km przejechane w 2:53 min, na odcinkach autostradowych 160 na tempomacie, na Gierkówce do 130, na pokładzie 2 dorosłe + 2 dzieci i bagaże, spalanie wg kompa 7.0- realne 7.8
P.S: Aha koła 19 235/40

Trasa Lublin-Dębica-Lublin wyszło jakieś 450km, spalanie do momentu wjazdu na autostradę 6,4l. Średnia z całej drogi wyszła 8,8 na komputerze i dystrybutorze.

A autostradą jaką prędkość i jakie koła?

Samej autostrady w 2 strony było jakieś 90km. Prędkość cały czas od 180 do 220. Laczek to 225/50R17

Haha @jahu znowu dowalił oliwy do ognia.. Pewnie jechałeś na wstecznym, przecież na logikę, wtedy paliwa powinno przybywać w baku :D Mi raz udało się zejść do 5,6l/100 km w trasie 100km ale to było dziadkowanie na maksa (nawet tico w gazie mnie wyprzedziło). Normalnie w trasie mi pali ok. 7l/100km.

Czyli spalanie podane z instrukcji można wsadzić między bajki. Ja też mam 2.0 średnią 7 litrów. Miasta nie za dużo, liczyłem na mniej.

1.9 JTDm 16v (egr/dpf jest)
Spalanie średnio ok. 7,7l, przynajmniej połowa przebiegu to jazda miejska i momentami lubię przycisnąć.

Czyli spalanie podane z instrukcji można wsadzić między bajki. Ja też mam 2.0 średnią 7 litrów. Miasta nie za dużo, liczyłem na mniej.

spalanie katalogowe powinno być ścigane z urzędu. Nigdy na to nie patrzyłem. Po volvo s60 d5 alfa pali dużo ale zasięgnąłem info wcześniej w tym wątku więc widziały gały co brały :)

2.0 jtdm jak na taką pojemność to mistrzem oszczędzania niestety nie jest. Autko pali dużo jeśli weźmiemy pod uwagę takie same pojemności konkurencyjnych rozwiązań. Średnio o około litr więcej niż inne jednostki o tej pojemności. Śmiem nawet twierdzić, że niektórym tutaj 2.4 (bez q4) mniej pali niż nam 2.0 :)

Ja już się przestałem tym spalaniem przejmować i na to nie patrzę. Ale troszkę denerwujący jest fakt, że prawie 2 tonowy mercedes, którym dziś jechałem z silnikiem 220 CDI (2,2 diesel, 150 koni, automat) pali w trasie 5,5-6l przy normalnej jeździe (kilka wyprzedzeń, 2x światła) a my jesteśmy szczęśliwi jak Alfa nam spali 7 :D

Nie wspominając już o kulturze pracy gdzie nasze 2.0 chodzą jak traktory a dźwięk tego 220 CDI to poezja dla uszu (mimo 4 garów).

2.0 jtdm jak na taką pojemność to mistrzem oszczędzania niestety nie jest. Autko pali dużo jeśli weźmiemy pod uwagę takie same pojemności konkurencyjnych rozwiązań. Średnio o około litr więcej niż inne jednostki o tej pojemności. Śmiem nawet twierdzić, że niektórym tutaj 2.4 (bez q4) mniej pali niż nam 2.0 :)

Ja już się przestałem tym spalaniem przejmować i na to nie patrzę. Ale troszkę denerwujący jest fakt, że prawie 2 tonowy mercedes, którym dziś jechałem z silnikiem 220 CDI (2,2 diesel, 150 koni, automat) pali w trasie 5,5-6l przy normalnej jeździe (kilka wyprzedzeń, 2x światła) a my jesteśmy szczęśliwi jak Alfa nam spali 7 :D

Nie wspominając już o kulturze pracy gdzie nasze 2.0 chodzą jak traktory a dźwięk tego 220 CDI to poezja dla uszu (mimo 4 garów).
Chciałoby się rzec: AMEN ;)

Trochę tak jest, 270cdi z automatem paliło mi zauważalnie mniej niż 2.4 ale do kultury pracy nie mogę się przyczepić

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Auto 159 SW -1.9 jtd 150 km Trasa Szczecin- Ischgl-austria tam i z powrotem -2150 km .95% autostrada niemiecko -austryjacka prędkość od140-180 km/g opony zimowe 225/50/17 spalanie na kompie i przy dystrybutorze 5.9l .

Mam ten sam silnik i musiałbym jechać max 140 żeby to osiągnąć:)

Mi dzisiaj wyszło dokładnie 6,2 (z kalkulatorem w ręku).
Z postów wyżej wnioskuję że spalanie raczej w normie :) Choć przy moim wcześniejszym aucie (e46 2.0td 150KM) prawie 1l więcej :P

Mi Volvo S60 d5 czyli 2.4 163 KM palił ok. litr mniej niż 2.0 jtdm ale czasem jak człowiekowi laska wpadnie w oko to kładzie lagę na to, że słabo gotuje :)

Mam ten sam silnik i musiałbym jechać max 140 żeby to osiągnąć:)
Napisał, że 140-180 ale pewnie większość 140 bo nie ma szans, żeby tyle spalił przy jeździe >140km/h. Chociaż przy ciągłym 140 wynik 5.9l jest bardzo dobry.

Napisał, że 140-180 ale pewnie większość 140 bo nie ma szans, żeby tyle spalił przy jeździe >140km/h. Chociaż przy ciągłym 140 wynik 5.9l jest bardzo dobry.
Rzekłbym, że równie wiarygodny jak przy 180 ;)

No cóż, pozazdrościć :) mi przy 100km/h na 5tce pokazuje 7l/100km a przy 120km/h na 6 biegu to już 8l/100km. Powyzej 140 km/h dwucyfrowa liczba.

Amortyzatory
Powrót