• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Zużycie paliwa / spalanie 159, Brera, Spider

Zachar z autocentrum testuje spalanie na odcinkach 7-10km przy 90 i 140km/h. Watpie zeby dłuższy dystans wiele zmienil

Wysłane z mojego LG-D682 przy użyciu Tapatalka
Wiele zalezy od terenu, a czasem nie jesteś w stanie tego wylapac, wiem po własnym aucie że lekka pochylosc i rozbieżność 2 litrów

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Bo to jest spalanie tylko i wyłącznie przy predkosci 90km/h. Czy to takie trudne???

Nie rozumiesz czarny. Zachar robi test na tych samych km. Nie po to by pokazać ile auto pali w rzeczywistości ale by dać porównanie z innymi. Na 7 km możesz mieć np spadek trasy i spalanie będzie niskie. Fizyki nie oszukasz.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Przecież pisze,ze auto średnio w rzeczywistosci pali 12l, to jest spalanie w okreslonych warunkach,tempomat 90km/h. Co chciałem pokazac? Ze w autach z turbobenzyna jest duży rozrzut w spalaniu i przy delikatnym obchodzeniu sie z gazem i duzej cierpliwosci można osiągnąć niski wynik. Myślę ze przy mega emeryckiej jezdzie można osiągnąć srednio 8-9l.

No spoko, jak widzisz, każdy inaczej to zrozumiał :) W wątku, gdzie co drugiemu auto ważące 1,5 t z hakiem pali kropelkę trzeba zachowywać rewolucyjną czujność ;)
Natomiast OSOBIŚCIE uważam, że jeśli średnio ci pali 12 l, to nie zejdziesz do 8-9, bo przecież nie będziesz przenosił auta na plecach na trasę, rozgrzewał silnika nad ogniskiem i dopiero wtedy ruszał ;) Oczywistym jest, że na jakimś wybranym odcinku w optymalnych warunkach DA SIĘ, ale w normalnym użytkowaniu na średnie spalanie składa się przecież cała masa czynników, które najczęściej, niestety, podnoszą średnią w górę ;)

Zachar z autocentrum testuje spalanie na odcinkach 7-10km przy 90 i 140km/h. Watpie zeby dłuższy dystans wiele zmienil

dystans zmieni wynik diametralnie. różnice poziomów wysokości, zakręty, przyspieszanie hamowanie i wiele wiele innych czynników sprawi że za każdym razem wynik może być inny. To nie jest miarodajny pomiar na 7 km.

To byl odcinek na DK1 między Częstochową a Radomskiem, jak jest ustawiony tempomat to nie ma hamowan, zakretow,ale pelna zgoda wynik nie do osiagniecia w normalnych warunkach

zależy co rozumiesz normalne warunki... 50% społeczeństwa właśnie jeździ w ten sposób - i w gruncie rzeczy to dla nich są normalne warunki. Inna sprawa, że nie po to kupujesz takie auto, żeby jeździć w ten sposób. Mój osobisty rekord to 6,5 litra, na odcinku 30 km, ale to była jazda 70-80 km/h w kolejce samochodów. TBI (zresztą jak wszystkie turbobenzyny) jest bardzo czuły na styl jazdy, mi pali średnio 10 litrów (trasa/miasto 50/50), jakoś specjalnie go nie oszczędzam. Te 12 litrów średniej to faktycznie dużo, ale jak ostro jeździsz to jak najbardziej możliwe.

zależy co rozumiesz normalne warunki... 50% społeczeństwa właśnie jeździ w ten sposób - i w gruncie rzeczy to dla nich są normalne warunki. Inna sprawa, że nie po to kupujesz takie auto, żeby jeździć w ten sposób. Mój osobisty rekord to 6,5 litra, na odcinku 30 km, ale to była jazda 70-80 km/h w kolejce samochodów. TBI (zresztą jak wszystkie turbobenzyny) jest bardzo czuły na styl jazdy, mi pali średnio 10 litrów (trasa/miasto 50/50), jakoś specjalnie go nie oszczędzam. Te 12 litrów średniej to faktycznie dużo, ale jak ostro jeździsz to jak najbardziej możliwe.
50% społeczeństwa jeździ tylko po drogach krajowych? Bardzo odważne stwierdzenie.

Chwilowe spalanie spada Wam do 0 jeśli macie wbity jakiś bieg i zdejmiecie nogę z pedału gazu (hamujecie silnikiem)?
U mnie jest wtedy 2 l/100km. Nie powinno być 0?

bo tak jest zrobione
jest 2 na wysw. i tyle

Kolejna weekendowa trasa :-)
Średnia prędkość wyszła 75 km/h
Wynik uważam za niezły - sporo stania w korkach na A4 a później było nadrabianie straconego czasu. Poza tymi 150 km po autostradzie to później już raczej drogi krajowe i wojewódzkie.

65.jpg

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

U mnie przy średniej 74km odcinek 212 km spalanie wyszło 5.5:)ale oczywiście to tylko komp;)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

U mnie mniej więcej komp pokazuje tyle co wychodzi przy dystrybutorze - tolerancja +/- 0,2 litra :-)

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Bo to jest spalanie tylko i wyłącznie przy predkosci 90km/h. Czy to takie trudne???

U mnie Tbi 6,4 l na tempomacie ustawionym na 90km/h - droga krajowa + 7 km po mieście bez tempomatu - cały odcinek 74km , poza tym średnio z 3500km 10 l

U mnie ostatnim czasem większość miasto, no i ciężka noga a spalanie max, które do tej pory pokazał mi komp to 10,2. Przy trasach i w miarę rozsądnej jeździe spalanie diametralnie spada:)

2,4 Q4 plus 4 osoby i pelny bagażnik na weekendowym wypadzie do Pragi

71.jpg

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Pytanie do tych, którzy mieli do czynienia z 1,9 i 2,4 jtd
Czy można przyjąć że średnia różnica spalania to ok 2l?
Pytam bo szukam 159 z 1.9 ale biorę pod uwagę też 2.4.
Obecnie w Bravo 2.0 mam spalanie ok. 5-6 trasa, 8 miasto.

Amortyzatory
Powrót