• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Zimówki

Auto
Alfa Romeo Giulia VeloceTi
Witam,

mam pytanie czy ktoś jeździ na oponach zimowych Nokian Snowproof (W swojej Giulii mam je na felgach 19" w rozmiarze przód 225/40 i tył 255/35). Przy prędkości od 75 zaczynają huczeć. Przypomina to najechanie na autostradowe linie na drodze. Na kierownicy nie ma bicia, auta nie ściąga. Opony nowe. Czy to normalne? czy to jakaś wada opony. Na letnich nie było takiego czegoś. Jak macie w swoich zimówkach? Co ewentualnie polecacie z opon zimowych?

nie kupuje się nokiana- jakość spadła dramatycznie, a do Giulii bierz coś z Conti z serii TS albo Bridgestone Blizzak LM czy jakośtak

Ja mam obecnie takie na tyle (255). Żadnych efektów dźwiękowych nie zauważyłem (nie usłyszałem). A czy się kupuje czy nie to okaże się po jakimś okresie eksploatacji. Miałem wcześniej, w innych autach Nokiany i byłem zadowolony. Przez poprzednie zimy (3,5) miałem Pirelli, nie pamiętam który model bo dostałem je przy zakupie i nie byłem z nich zadowolony (hałas i słabo na śniegu).

Ostatnia edycja:
Reklamowałem ostatnio Goodyear Efficientgrip, które dawały takie objawy jak opisujesz w innym samochodzie. Producent uznał wadę i wypłacił 70% wartości opon (adekwatnie do stopnia zużycia).

AR mam w zimę na Sottozero III. Bardzo się lubimy. Pod każdym względem.
sottozero III.jpg

nie kupuje się nokiana- jakość spadła dramatycznie, a do Giulii bierz coś z Conti z serii TS albo Bridgestone Blizzak LM czy jakośtak
Jeździsz na tych oponach czy bazujesz na wieści gminnej niesionej przez ludzi i neta?
Z oponami musi być coś nie tak, u mnie nic nie szumi a w śniegu i błocie radzą sobie super.

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Jeździsz na tych oponach czy bazujesz na wieści gminnej niesionej przez ludzi i neta?
Z oponami musi być coś nie tak, u mnie nic nie szumi a w śniegu i błocie radzą sobie super.

skąd ta agresja? gościu te opony po przniesieniu produkcji do Rosji pękają i odpadają kawałki bieżnika- wleź na net i sobie zobacz ile tego jest . u mnie w rodzinie 2 kpl opon były reklamowane PO 2 RAZY- w końcu oddali kasę.

Reklamowałem ostatnio Goodyear Efficientgrip, które dawały takie objawy jak opisujesz w innym samochodzie. Producent uznał wadę i wypłacił 70% wartości opon (adekwatnie do stopnia zużycia).

AR mam w zimę na Sottozero III. Bardzo się lubimy. Pod każdym względem.
Pokaż załącznik 281317

Tez kupiłem pirelli ale mam zamiar założyć na oryginalne felgi 17
Te ze zdjęcia to są akcesoryjne czy miałeś takie w oryginale ?

wleź na net i sobie zobacz ile tego jest

Nie chcę być posądzony o agresję i podważanie czyjegokolwiek zdania ale właśnie pytanie brzmiało czy bazujesz na swoich doświadczeniach, czy wiedzy z netu. Ja w necie czytałem np. o nagminnym pękaniu tłoków w silnikach Astry K, a od początku jej produkcji widziałem tylko jeden taki tłok (pracuję w serwisie składającym się z dwóch lokalizacji).

Nie chcę być posądzony o agresję i podważanie czyjegokolwiek zdania ale właśnie pytanie brzmiało czy bazujesz na swoich doświadczeniach, czy wiedzy z netu. Ja w necie czytałem np. o nagminnym pękaniu tłoków w silnikach Astry K, a od początku jej produkcji widziałem tylko jeden taki tłok (pracuję w serwisie składającym się z dwóch lokalizacji).

no to teraz prościej - tak na własnych doświadczeniach bo pomagałem z reklamacjami a potem zwrotem kasy mojej rodzinie.

Darek dobrze napisał....identycznie mialem z dwoma zestawami nokian w volvo nie tak dawno.
Mamy na forum Kolpaka, naszego guru od opon i kol. Marco, Pytaj jego.

Agresja? Zejdź na ziemię proszę.
Co do neta- nie obchodzi mnie to, mam swoje zdanie, nie musi mi ktoś mówić jak dziecku weź to albo to.
Dziwnym trafem mam 3 komplet, ziomkom z pracy też poleciłem i żadnej reklamacji ani nic...
Nie wiem kiedy to przeniesienie produkcji niby było, do swojej 159 SW kupiłem równo rok temu w listopadzie i żadnych cyrków z odpadającym bieżnikiem nie ma... :)
Ale wszystko przede mną, może w tym sezonie wreszcie bieżnik odpadnie, przecież jak w NECIE tak napisali to MUSI być prawda. [emoji14]
Nie wiem, może jakaś wadliwa partia była, bo nie posądzam cię o kłamstwo, żeby nie było.
Co do pytania kogokolwiek o zdanie, guru czy nie guru, naprawdę nie macie swojego zdania? W każdym temacie wymagacie prowadzenia za rączkę?

Ostatnia edycja:
Agresja? Zejdź na ziemię proszę.
Co do neta- nie obchodzi mnie to, mam swoje zdanie, nie musi mi ktoś mówić jak dziecku weź to albo to.
Dziwnym trafem mam 3 komplet, ziomkom z pracy też poleciłem i żadnej reklamacji ani nic...
Nie wiem kiedy to przeniesienie produkcji niby było, do swojej 159 SW kupiłem równo rok temu w listopadzie i żadnych cyrków z odpadającym bieżnikiem nie ma... :)
Ale wszystko przede mną, może w tym sezonie wreszcie bieżnik odpadnie, przecież jak w NECIE tak napisali to MUSI być prawda. [emoji14]
Nie wiem, może jakaś wadliwa partia była, bo nie posądzam cię o kłamstwo, żeby nie było.
Co do pytania kogokolwiek o zdanie, guru czy nie guru, naprawdę nie macie swojego zdania? W każdym temacie wymagacie prowadzenia za rączkę?

śmiech mnie ogarnia na takie wpisy - jak widać pojęcie o oponach masz ogromne bo w sumie kupiłeś jeden komplet niespełna rok temu. fakt wiedza na tyle profesjonalna i szeroka w branży oponiarskiej że pozwala Ci wyśmiewać doświadczenia innych użytkowników.
możesz tupać nóżkami i się ciskać ale lepiej się uczyć na błędach innych niż samemu i potem ujadać się z reklamacjami. Możesz negować pewne fakty ale 3 sekundy i masz net pełen fot i opisów opon nokiana. tak się składa że wczoraj na lokalnym zlocie AR właściciel maił 159 na niokianach made in russia i fajnie widać jak zaczynają odpadać kawałki bieżnika.
ale życzę Ci bezproblemowej eksploatacji

Poczytaj sobie w necie, co piszą o Alfach i zmień auto, bo to które masz, nie jeździ bez lawety. Przecież "lepiej się uczyć na błędach innych" :P

bardzo zmyślny sposób dorabiania ideologii i wciskania komuś słów których nie powiedział- może do rządu Cię Krzysiu wezmą do propagandy!:cool:
ps. czytanie ze rozumieniem nie boli!
ps gdzie masz ogłoszenia o sprzedaży twojej Giulii?;)

Ostatnia edycja:
Dareek czy mógłbyś wrzucić jakieś foto tego odpadającego bieżnika? Szczerze mówiąc nie mogę znaleźć tego w necie. W 3 autach w rodzinie mam założone Nokiany: 2 kpl. letnie (ZLine i Powerproof wyprodukowane w Rosji), w jednym zimówki (WR ale nie pamiętam gdzie produkowane) i złego słowa nie mogę powiedzieć. Wcześniej miała ZG2 i jakieś 2 komplety zimowych - bez najmniejszych problemów. Także z mojego punktu widzenia to urban legend, może ktoś źle trafił, ktoś słyszał ale nikt nie widział.
Natomiast najgorsze opony zimowe na jakich jeździłem po śniegu, to Pirelli Sottozero II które na asfalcie i mokrym owszem, dają radę, ale w śniegu kopią się dramatycznie i po tym sezonie idą na śmietnik. W Stelvio teraz mam Vredestein wintrac pro, zobaczymy...

Dareek czy mógłbyś wrzucić jakieś foto tego odpadającego bieżnika? Szczerze mówiąc nie mogę znaleźć tego w necie. W 3 autach w rodzinie mam założone Nokiany: 2 kpl. letnie (ZLine i Powerproof wyprodukowane w Rosji), w jednym zimówki (WR ale nie pamiętam gdzie produkowane) i złego słowa nie mogę powiedzieć. Wcześniej miała ZG2 i jakieś 2 komplety zimowych - bez najmniejszych problemów. Także z mojego punktu widzenia to urban legend, może ktoś źle trafił, ktoś słyszał ale nikt nie widział.
Natomiast najgorsze opony zimowe na jakich jeździłem po śniegu, to Pirelli Sottozero II które na asfalcie i mokrym owszem, dają radę, ale w śniegu kopią się dramatycznie i po tym sezonie idą na śmietnik. W Stelvio teraz mam Vredestein wintrac pro, zobaczymy...

proszę bardzo
IMG_3252.jpg.59cb71654bbedf88d4f01bbd43620991.jpgIMG_3248.jpg.3ca99c4618548f47372344359136f7fa.jpgIMG_20190623_174028.jpg.6494554d20f336bf76feeb0607348a17.jpgIMG_20190623_174004.jpg.d5bc04c6d5876240b3c91097f6235f7e.jpg z tego co wiem obecnie największy kłopot dotyczy modelu WR d4
1329574637_Uszkodzonaoponalow.JPG.80705fe1c2c27c9908f787a9463f63c6.JPG

Ostatnia edycja:
bardzo zmyślny sposób dorabiania ideologii i wciskania komuś słów których nie powiedział- może do rządu Cię Krzysiu wezmą do propagandy!:cool:
ps. czytanie ze rozumieniem nie boli!
Ja dorabiam ideologię? Pokazałem analogię do Alfy i zacytowałem dosłownie Twój poprzedni wpis :D Tak, wiem, to nie Ty pisałeś, ktoś Ci się włamał na konto :P

Szczerze mówiąc wyglądają jak stare lub źle przechowywane gumy.

Ja dorabiam ideologię? Pokazałem analogię do Alfy i zacytowałem dosłownie Twój poprzedni wpis :D Tak, wiem, to nie Ty pisałeś, ktoś Ci się włamał na konto :P
Gościu- wyrywasz zdania z kontekstu tworzysz jakieś dziwne wynaturzenia bez jakiegokolwiek związku z tematem wątku - daj spokój oki?

- - - Updated - - -

Szczerze mówiąc wyglądają jak stare lub źle przechowywane gumy.

niestety ma jakiś problem z mieszanką wystarczy wejść na FB Nokiana https://www.facebook.com/NokianTyresPL
i poczytać komentarze ze zdjęciami - dla mnie to jakiś dramat. no ale jak tu zaraz wyskoczą - przecież to nieprawda.

Amortyzatory
Powrót