• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zaufany warsztat w Poznaniu

a co masz do zrobienia ??:>
W tym sęk, że nie wiem co - niedawno zanabyłem. Na 100% przegląd okresowy, a poza tym - zajrzeć w rozrząd (a nuż jest do zrobienia coś), zerknąć na zawieszenie (czasem zdarza się zaskrzypieć, mam też subiektywne wrażenie, że coś jest w prawym przednim - czasem stuknie), pewnie płyny sprawdzić, pod kompa podłączyć - ot ogólnie przejrzeć od góry do dołu. Coś czuję, że będzie bolało (koszty), ale taki myk robi się raz (mam nadzieję) na życie samochodu po zakupie wtórnym ;)
Na szczęście nie kopci, ładnie przyspiesza, biegi wchodzą precyzyjnie, hamulce bardzo ładnie łapią, ABS działa (miałem okazję sprawdzić), ASR też, więc z tych rzeczy chyba nic, aczkolwiek pewnie mechanik będzie się musiał przejechać, by sam ocenić, bo ja specem od samochodów nie jestem ;) Na razie zrobione Alfą 1000KM, przy czym jeździli też inni kierowcy (z dłuższym stażem niż ja) i też im się podobało :D

Ostatnia edycja:
wiecie jakie są stawki za wymianę rozrządu z pompą wody? w 1.9 JTD 2000 r. 105 KM

w 2008 wymieniałem u Nagórskiego ale na org klamotach i wychodziło chyba coś koło 1400 zł ale teraz mam klamoty swoje i szukam tanio i dobrze:)

Ja polecam pana Kotowicza (oczywiście syna). Jest konkretny kulturalny i stosunkowo niedrogi. Co najważniejsze po naprawie nie mamy poczucia, że ktoś nas nabił w butelkę (jeśli chcemy odda nam zużyte części). Jak mi wymieniał skrzynie, to wyją ze starej wszystkie części które jeszcze mogą się przydać i oddzielił od reszty. Miałem wątpliwą przyjemność bycia u innych mechaników (nie ASO) i zawsze trzeba było po nich coś poprawiać albo/i czułem się nabity w butelkę.

Chyba widziałem dziś Twoją belle w warsztacie :)

w przypadku remontu silnika: wymiany wałka rozrzadu, panewki oraz uszczelki pod głowica z planowaniem kogo bysci polecili?? Nagorskich??

bylem raz w aso na gorzyslawa - bardzo sobie chwale. Ceny maja wysokie (ale mniejsze niz na wojciechowskiego) i duzo lepsza obsluge. Czesci wymienione oddali.

Polecam Kotowicza. Ostatnio mi w silniku grzebał i było tanio i dobrze. Nagorskich też polecają na forum, ale ja tam nie byłem.

Polecam Piotra Nagórskiego, zna sie na swojej robocie, wg. mnie tańszy lub porównywalny z Kotowiczem. Ja się z czystym sumieniem przeniosłem od Kotowicza do Nagórskiego i jestem zadowolony. Po kosztach tam nie zrobisz, ale możesz mieć pewność ze będzie zrobione fachowo i pewnie. Kotowicz Ok ale tylko Młody, jak juz zaczyna sie Stary mieszać to Cie wykasuje jak za zboże...moje zdanie jest jedno Nagórski jak chcesz mieć spokojny sen.

zmieniajac odrobine temat co powiecie o zywotnosci silnikow alf a dokładniej 1.8?? bo szczerze mowiac dzisiaj usłyszałem ze jesli silnik alfy sie zepsuje to nie ma sensu dłuzej trzymac tego auta bo co xhwile bedzie trzeba go naprawiac... co wy o tym powiecie?? bo jakos mi sie specjalnie nie chce w to wierzyc

a ja polecam Ryszarda Maruniaka nie będę się rozpisywał tutaj jest adres do strony www.maruniak.pl miło i za rozsądna cenę
W tym roku po zakupie robiłem wszystko u Nagórskich (zawiecha, hamulce, diagnostyka komputerowa, płyny, przegląd itp). Mam nadzieję, że nic poważnego robić nie będę musiał ale może w przyszłym roku przegląd tam wypróbuję jeśli okresówkę z wymianami płynów ma tańszą niż w Łęczycy (choć paradoksalnie z Dębiny mam 2x bliżej do Łęczycy niż na Lęborską 27 ;))
Co u niego robiłeś? Jakieś podstawowe rzeczy czy np rozrząd?

Ostatnia edycja:
Glovash - jadę w tym tygodniu z zamiarem kupna Alfy i muszę gdzieś zrobić rozeznanie czy mnie czasem właściciel nie bajeruje :) Wpadłbym z Alfą 156 1,9 JTD 2001. Ile u Was wyszłaby taka przyjemność i co by było w cenie sprawdzone?

Jaka cena takiego przeglądu byłaby u Kotowicza - wie ktoś może?

Amortyzatory
Powrót