• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zaufany warsztat w Poznaniu

Może troche nie na obecny temat, ale...
Szczerze polece pana Kotowicza. Nie jest on najtańszy jeśli chodzi o usługi - ale naprawde stara sie, żeby samochód był naprawiony w najlepszy możliwy sposób i niesamowicie dba o klienta. Zawsze wszystko pokaże, wytłumaczy, pomoże przy znalezieniu najtańszej metody rozwiązania usterki. Po prostu jest to osoba, której nie żal zostawić Belle - bo wie sie, że wyjedzie w lepsym stanie niż wcześniej ;) Naprawdę pierwszy raz spotkałem sie z takim mechanikiem, więc ogromny plus!

Ja tez złego słowa nie mogę powiedzieć o Kotowiczu, ale o Młodym, bo Stary to....jak już załatwiać to tylko z Bernardem, chociaz z tym ciężko bo Szef się włącza zawsze.

Ciekawostka - wymieniałem u Maruniaka wszystko co związane z urządzeniami pomocniczymi (koło pasowe, pasek, rolki...) i chyba zanabył to taniej niż ja bym na allegro znalazł więc czasem warto zapytać ;)

Za rozrząd zapłaciłem 800 zł (500 zł części i 300 zł robocizna) i części kupował p. Maruniak. Mówił, że jeśli daje gwarancję to On woli kupować części bo ma pewność, że są ok. Ale gdyby ktoś chciał się upierać to pewnie można się dogadać na swoich częściach. Do tego sam kupiłem komplet filtrów (paliwa, oleju, powietrza, kabinowy niecałe 300 zł z przesyłką allegro - oryginalne UFI) i dałem filtry do wymiany. Chciałem też, żeby zrobili mi przegląd ogólny auta, zawieszenie itd, w trakcie wyszło, że prawy górny wahacz do wymiany, zadzwonił, podał cenę (TWR, w sumie prawie tyle co na allegro) zapytał czy się zgadzam i czy wymieniać. Moim zdaniem mechanik godny polecenia. W ASO rozrząd to koszt około 1200 zł

Za rozrząd zapłaciłem 800 zł (500 zł części i 300 zł robocizna) i części kupował p. Maruniak. Mówił, że jeśli daje gwarancję to On woli kupować części bo ma pewność, że są ok. Ale gdyby ktoś chciał się upierać to pewnie można się dogadać na swoich częściach. Do tego sam kupiłem komplet filtrów (paliwa, oleju, powietrza, kabinowy niecałe 300 zł z przesyłką allegro - oryginalne UFI) i dałem filtry do wymiany. Chciałem też, żeby zrobili mi przegląd ogólny auta, zawieszenie itd, w trakcie wyszło, że prawy górny wahacz do wymiany, zadzwonił, podał cenę (TWR, w sumie prawie tyle co na allegro) zapytał czy się zgadzam i czy wymieniać. Moim zdaniem mechanik godny polecenia. W ASO rozrząd to koszt około 1200 zł

A za ten przegląd ogólny to ile dałeś? Generalnie chyba jestem zdecydowany na p. Maruniaka, powiedz mi jeszcze czy auto odbierałeś tego samego dnia? Pytam, bo nie jestem z Poznania i by mi na tym zależało. Mógłbym zadzwonić i zapytać, ale skoro już tu piszę... :)

to jest różnie - czasem jak ma obłożenie to może być ciężko ... ja np czekałem 3 dni, ale to dla tego, że mi się nie spieszyło (miałem L4 więc auto i tak mogło tam stać). Jak potrzebujesz w jeden dzień to pewnie umówisz się na termin i to ogarnie ;) W najgorszym wypadku zawsze za te ~40zł możesz się w Poznaniu przekimać - koszt żaden w porównaniu do kosztu naprawy, a może przy okazji skoczysz sobie na rynek do jakiegoś klubu ;)

A za ten przegląd ogólny to ile dałeś? Generalnie chyba jestem zdecydowany na p. Maruniaka, powiedz mi jeszcze czy auto odbierałeś tego samego dnia? Pytam, bo nie jestem z Poznania i by mi na tym zależało. Mógłbym zadzwonić i zapytać, ale skoro już tu piszę... :)

Robiłem u Maruniaka kilka rzeczy za jednym razem więc przy okazji przejrzał też auto można powiedzieć przy okazji innej robocizny. Robiłem:
- rozrząd,
- wymiana filtrów powietrza, paliwa, oleju (kabinowy wymieniłem sobie sam - no bez przesady :P)
- wymiana oleju
- wymiana tarcz i klocków przód
no i przy okazji oględzin wyszedł prawy górny wahacz
Auto podstawiłem do warsztatu punkt 8 rano a odbierałem o 18:30, ale umawiałem się na termin prawie tydzień wcześniej bo akurat miał pełno roboty (dla mnie to dobry wyznacznik ;) )

Panowie, potrzebuje jakiegoś dobrego serwisu klimatyzacji w Poznaniu. Nie chodzi mi tylko o nabicie i odgrzybiene :D Z góry dziękuję!

A moze ktos robil u Pana Kotowicza tylne zawieszenie ? Wszystkie wahacze i zna koszt takiej operacji ( sama robocizna mnie interesuje )

Jeśli chodzi o koszt to będzie jeden z najwyższych pewnie. Jednakże koleś robi bardzo starannie i dobrze, dodatkowo w mojej alfie robiąc przednie zawieszenie wyregulował mi odbijanie kierunków. Zupełnie za darmo. Jest solidny. Tylko dla kogoś kto ma kasę ;)

Interesuje mnie w cyferkach podany koszt , nie pisze czy ma byc tanio czy drogo bo nie o to tutaj chodzi chce miec porownanie do innych warsztatow. Mowimy tu o kwocie powyzej 500czy ponizej ?

Szczerze mówiąc nie wiem - za przednie góra płaciłem 640 zł, ale przód to co innego, są droższe i więcej roboty. Wymiana 300 zł. Najlepiej zadzwonić, i spytać ;)

Ja robiłem ostatnio. Zabawy z tyłem to... 500 zł.

Naprawdę polecam - jak zostawiam u p. Kotowicza moją Alfę, to zawsze wiem, że wyjedzie zdrowsza i nic złego sie jej nie stanie. A sam fachowiec zawsze dobrze doradzi co, gdzie i gdzie najepiej kupić. Chyba najlepszy warsztat Alf w Poznaniu.

Ostatnia edycja:
Byłem w zeszłym tygodniu w ACM Mari-Car ustawić światła. Sądziłem, że sobie z tym poradzą. Pan diagnosta wyglądał, jakby Giuliettę pierwszy raz w życiu na oczy widział i ustawienie jednej żarówki zajęło mu ponad 20 minut. Jakim cudem oni mają ASO Alfy, to ja nie mam pojęcia. Sugeruję omijać szerokim łukiem.

Ja bym chciał się przyłączyć do pozytywnych głosów odnośnie Piotra Nagórskiego z ASO Nagórscy.

Potwierdzam,
robiłem u Nagórskich przegląd przedzakupowy mojej 159 i przyłączam się do pozytywnej opinii. Piotr to sympatyczny człowiek no i znający się na rzeczy pasjonat.
pzdr
nico

Witam, od paru dni jestem posiadaczem alfy w selespeedzie, chce sie udac na wymiane oleju w skrzyni biegow. Chcialbym sie dowiedziec ile kosztuje cos takiego oraz czy kupujecie olej do wymiany sami? Do kogo w wlkp najlepiej oddac alfe z selespeedem? Pozdrawiam

A ma ktoś jakiegoś uczciwego mechanika od zawieszenia? Wymiana przednich wahaczy.

ciezko teraz o uczciwego mechanika :P, ja znalazlem u nas w miescie mechanika ktory jezdzi alfa :) we wtorek oddaje mu autko w rece i zobaczymy co zdziala.

A ma ktoś jakiegoś uczciwego mechanika od zawieszenia? Wymiana przednich wahaczy.

Jeżeli chodzi o uczciwość, to z pewnością Kotowicz. Wszystko ładnie wytłumaczył, pokazał stare części, wsiadł do auta i przejechaliśmy się z nim, także w 100% uczciwy.

Minusem jest to, że drogi :] i jeżeli coś przy okazji będzie musiał wymienić to też doliczy. Ale zrobić zrobi i to nie na odwal. Za wahacze górne przód dałem, o ile pamiętam, 640.

Witam, odświeżę.

Mianowicie znacie może kogoś, kto specjalizuje się w tłumikach? Potrzebuję kogoś kto mi zamontuje w 156 tłumik końcowy, może być trochę żłobienia. Im bliżej ronda rataje, tym lepiej :)

Amortyzatory
Powrót