Zaufany warsztat w Poznaniu

jakbyś jechał do Piotra Nagórskiego to 200 pln
co sprawdzi? wrzuci na podnośnik więc looknie na zawieszenie, może nawet sprawdzi zbieżność, podepnie pod kompa, sprawdzi nr vin
najlepiej jak dasz mu się przejechać

---------- Post added at 23:46 ---------- Previous post was at 23:45 ----------

zapraszam do mni
wyśle na PW

Mam zamiar sprawdzić Alfe 156 V6 z Poznania, warto się wybrać do serwisu POL CAR na Gorzysława 9 ?
Co polecacie ?

Tam była serwisowana ta alfa i jest zaprzyjaźniona z właścicielem :D
Może lepiej inna firma?

Myślałem o tym, żeby podjechać do ASO alfa romeo na gorzysława 9.

Zależy co chcesz sprawdzić. Ja przed zakupem byłem na Gorzysława. Za podpięcie do komputera, zczytanie błędów, sprawdzenie wszystkich parametrów razem z hodomerem, zmierzenie powłoki lakierniczej i ścieżkę zdrowia zapłaciłem 365 zł. Przy wszystkich stanowiskach mogłem bez problemu być oraz zadawać pytania. Z kompa oraz ścieżki zdrowia dostałem wydruki o błędach, stanie amorów powłoki lakierniczej oraz usterkach zauważonych przez mechanika na ścieżce zdrowia. Dodatkowo na ścieżce bez problemu uprzejmy pan pozwolił mi razem z nim wejść pod samochód i obserwować zawieszenie na szarpakach, podwozie itp. Jedyne co to nie było żadnych testów drogowych, czyli zachowanie silnika, sprzęgła, skrzyni w różnych warunkach byś musiał sam zaobserwować.

Polecam zadzwonić do kilku serwisów i popytać co oferują w swojej ofercie i za jaką cenę.

Jeśli szukasz innego warsztatu, to możesz również spróbować zadzwonić do Autimu na Warszawskiej, ja tam jednak nie byłem.

Pozdr.

Ok dzięki za info.
Cena dosyć wysoka, ale obsługa raczej fachowa.
Trzeba się umawiać wcześniej telefonicznie czy można podjechać i sprawdzą od ręki?

Widzę, że kolega z Kościana, bliziutko ;-)

Ostatnia edycja:
Ok dzięki za info.
Cena dosyć wysoka, ale obsługa raczej fachowa.
Trzeba się umawiać wcześniej telefonicznie czy można podjechać i sprawdzą od ręki?

Widzę, że kolega z Kościana, bliziutko ;-)

Wiesz co, tak jak wspominałem dobrze zadzwonić w kilka miejsc. Ja podzwoniłem wcześniej i się umawiałem, ale terminy to była kwestia wyprzedzenia 1, 2 dni, także luzik.

A właśnie teraz zauważyłem, kolega z Czempinia :) Na co dzień pracuję blisko Czempinia, a raz w tygodniu odwiedzam waszą salę by pograć sobie w piłkę ;)

Pozdro i liczę że będzie udany zakup to sobie obadam włoskie V6 ;)

No jak będzie wszystko ok to ją wezmę na 100%.
Nawet jak będzie coś do zrobienia to wezmę raczej, bo nie mam czasu szukać gdzie indziej samochodu, a po komisach to mnie obrzydzenie bierze ;/

Ostatnia edycja:
Ja bym chciał się przyłączyć do pozytywnych głosów odnośnie Piotra Nagórskiego z ASO Nagórscy.
W ogóle to mój wizerunek mechaników i serwisów samochodowych to był zawsze mało przyjazny wąsaty facet o mętnym spojrzeniu i nieświeżym oddechu. Tymczasem trafiłem na sympatycznego, długowłosego człowieka który wygląda bardziej na muzyka niż mechanika (no bo zresztą jest muzykiem) więc "swój człowiek" z moich klimatów czym już na dzień dobry zyskał moją sympatię :)
Całość obsługi pierwsza klasa. Na pewno nie jest najtańszy, w końcu to jest ASO a nie pan Zdzichu dorabiający w garażu, niemniej jednak jeżeli cena nie jest głównym i jedynym kryterium wyboru to bardzo polecam.

No i przy okazji i odrobinie szczęścia, można zobaczyć niezwykłą kolekcję odrestaurowanych i wypielęgnowanych Alf z unikatami takimi Spidery, GTA z lat 60-80 albo jedyne(!!!) w Polsce SZ Zagato i Montreal.

Ja osobiście mogę polecić wymienionego wcześniej p. Maruniaka. Byłem w tym tygodniu u Niego ze swoją bellą, na pakiecie pozakupowym :), czyli rozrząd, filtry, olej, wymieniałem jeszcze tarcze przednie i klocki i ogólny przegląd auta. Auto odstawiłem o 8 rano, do odbioru było tego samego dnia o 18. Moim zdaniem człowiek konkretny i fachowo podchodzi rzeczy. W trakcie wyszło, że do wymiany jest wahacz, zadzwonił poinformował o kosztach i zapytał co robimy, dla mnie to na plus. Cenowo wyszło ok, na pewno taniej niż u Nagórskich, więc myślę, że jest to ciekawa alternatywa. Gwarancję na rozrząd dostałem na 60 tyś, ASO daje więcej więc tutaj na minus.
Jego dwaj synowie jeżdżą alfami 156 i GT, jeden nawet udziela się na forum (poznacie go pewnie po nicku ;P) więc może czas pomyśleć o rabatach dla forumowiczów :)
w tyg. mam podjechać jeszcze po książeczkę serwisową, bo taką prowadzą dla każdego auta serwisowanego u Nich, ale akurat jak byłem to się skończyły.

Możesz powiedzieć jakie były koszta tej przyjemności?
Planuję kompletny rozrząd z wariatorem faz oraz uszczelką pod głowicą. Orientuje się ktoś, ile przyjemność taka mnie wyniesie?

Ja za rozrząd: pasek Conti + rolki i napinacze SKF, pompa wody i robocizna zapłaciłem 800 zł, nie wiem jak to jest z wariatorem oraz uszczelką pod głowicą.

Pewnie z tysiaka dam, części tańsze bo to 156 ale wariator + uszczelka. Może nawet więcej bo kto wie czy nie będzie trzeba planować głowicy.

Odświeżę - pękł mi wąż od wspomagania i wylało płyn cały. Znacie kogoś kto zna się na wspomaganiu i potrafi zdiagnozować przyczynę tego co się stało?
No i ważne żeby jak najbliżej ronda rataje, bo nie chce zajechać układu wspomy, no i w miarę normalny serwis typu przyjeżdżam - 1 - 2 h roboty i wyjeżdżam a nie jak u niektórych że na 2 dni zostawiam bo pękł wąż :P

Także niestety p. Kotowicz i ASO Nagórscy odpadają.

Ja za rozrząd: pasek Conti + rolki i napinacze SKF, pompa wody i robocizna zapłaciłem 800 zł, nie wiem jak to jest z wariatorem oraz uszczelką pod głowicą.
Części kupowałeś sam, czy on kupował? Mam niedługo do wymiany rozrząd + pompa, wymianę olejów i filtrów i zaczynam powoli robić rozeznanie w temacie. Co prawda mieszkam 75 km od Poznania, ale u nas w okolicy nie ma godnego zaufania mechanika (albo o takowym nie słyszałem), więc wolę się pofatygować do Poznania i mieć pewność, że będzie git. Przy okazji orientuje się ktoś ile za taki pakiet trzeba by zapłacić u Nagórskiego i Kotowicza?

z tego co pamiętam to Nagórski chciał za rozrząd 1100 pln, ale wymieniłem u Maruniaka

Amortyzatory
Powrót