• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zaufany warsztat w Poznaniu

witajcie,
zbliża się czas wymiany oleju w belli i tak się zastanawiam, czy koniecznie z tym do ASO (wiadomo - cena)? Gdzie jeździcie na takie wymiany w Poznaniu?

Namiar post wcześniej - 50 zł za wymianę (wymienili też filtr paliwa).

dzięki, byłem jednak u Piotra Nagórskiego. Wymienili olej w silniku, q-tronicu i wgrali dwa flash-e do silnika i skrzyni.
Jestem bardzo zadowolony, bo i cena całościowo okazała się niższa niż wczoraj ustalana przez telefon :)

Witam,
czy ktoś zna dobry warsztat/mechanika w Poznaniu ale z zastrzeżeniami:
Jak już napisałem, w Poznaniu, czyli nie na jakimś za...iu jak np. Pan Maruniak, oraz nie-ASO (czyli w miarę tanio).
Chodzi o to że poszło mi coś we wspomaganiu, wywaliło płyn, co za tym idzie żeby nic nie rozwalić dodatkowo (np. jeśli to nie pompa to jadąc bez płynu mogę ją zatrzeć) muszę przejechać jak najkrótszy odcinek. Im bliżej ronda rataje tym lepiej. A co do nie-aso nie chcę też za wymianę jakiejś pierdoły płacić 800-1000 zł gdy np. za wymianę rozrządu krzyknęli mi 2,5 tys. zł [Nagórski] gdy inni wymieniali za 800 cały komplet...

Pan Kotowicz na Starołęce, Św. Antoniego 65, tel. 61 8793349. Rzut beretem od Rataj, wielokrotnie polecany tutaj na forum, z czystym sumieniem mogę polecić. W razie problemu z dojechaniem mogę pomóc, podholować. :)

U Kotowicza byłem no i fakt solidny jest... ale to chyba też jest ASO i się zastanawiałem ile policzy. Jedno jest pewne znowu znajdzie jakieś śrubki do wymiany ;P np. przy osłonie silnika (a na 90% będzie trzeba ją wyjąć bo to coś w/przy maglownicy, aż mi w kabinie zadymiło) - której w niektórych miejscach nie dało się zaczepić bo trzeba było boschem i spawarką się bawić podczepiłem ją na "tretetki" i z doświadczenia wiem że Pan Kotowicz lubi takie rzeczy wymieniać i dodawać do rachunku ;P Już raz policzył mnie ekstra 120 zł... ale jest solidny. Jak nikt inny się nie znajdzie to do niego się wybiorę.
Co do holowania to nie chcę tutaj nikogo wykorzystywać ani kłopotu robić, jeszcze ślisko jest a na zgaszonym silniku nie ma wspomagania hamowania także boję się że przy takiej pogodzie mógłbym komuś przywalić w tył, sądzę że te 5 km bez korków rano to już podskoczę i raczej nic wielkiego się nie stanie (ew. jakiś płyn wleję niech sobie cieknie ;p)

Witam. Potrzebuje dobrego / taniego ( względnie ) lakiernika. Może ktoś coś podpowie? Pozdrawiam

tofik, kumpel ostatnie 2x lakierował auto na Lęborskiej.
Najtaniej nie jest, ale dają radę..

Witam,

Czy mógłby ktoś polecić serwis w Poznaniu, gdzie można sprawdzić auto przed kupnem?

Dzięki i pozdrawiam,
Andrzej

Najprościej i najszybciej w ASO. Są trzy, proponuję Pol-Car, ACM raczej odradzam, szczególnie z czymś nowszym lub lepszym, bo 147 to pewnie zdiagnozują...

Witam, potrzebuje speca od silników JTD w Poznaniu, auto zaczęło mi troche zamulać i raz na jakiś czas przerywać, jak wiadomo przyczyn może być kilka i nie chce jechać do kogoś kto o tych silnikach nie ma pojęcia i spędzi miesiąc na wymienianiu wszystkiego jak leci, tylko do kogoś kto JTD ma w małym palcu i szybko, trafnie i tanio zdiagnozuje problem...Słyszałem o tej firmie: http://tuneforce.pl lecz niestety nie miałem nigdy okazji sprawdzić (między innymi regenerują oni nieszczęsne kolektory w 1.9)...

Dzieje się to tylko kiedy temp na dworze przekroczy 13-14 stopni? Polecam Pana Kotowicza - myślę, że szybko i trafnie zdiagnozuje problem. A od siebie dodam, że mam podobne objawy i wiem, że to EGR. Jesteśmy z jeszcze jednym alfoholikiem wstępnie umówieni na weekend na programowe wyłączenie tego dziadostwa przez kolegę maly_777 :)

Prawdę mówiąc od dawna już jest co najmniej tyle na dworze więc ciężko powiedzieć, ale fakt jest taki że zaczęło się to dziać jakieś 3 tygodnie temu...Osobiście podejrzewam potencjometr gazu, niestety nie mam dostępu do FESa a po podłączeniu do jakiegoś uniwersalnego czytacza OBD 2 wyświetla się zawsze 0% pedału gazu. Błędów komputera również brak...

Hmm no to nie wiem. Ja mam porównanie - dzisiaj rano było poniżej 13 stopni i moja bella chodziła jak nowa. Po południu zrobiło się cieplej i objawy wróciły. Przestudiowałem forum i wychodzi na EGR. Widziałem, że podłączyłeś się do wątku, o którym mówiłem. Może uda się coś poradzić na Twoje bolączki :)

Heh, moja też rano jechała jak ogień, ale w połowie drogi już dostała muła i tak zostało...jak najbardziej podłączam się to zgromadzenia :)

To jeszcze ja dopiszę opinię. Jeśli ktoś nie wie do kogo oddać auto to bez wahania polecam Maruniaka. Wg mnie podejście do tematu, kontakt z klientem pierwsza klasa i to wszystko w przystępnej cenie!
Maru możesz podziękować bratu i przekazać że niebieska GT sprawuje się dobrze :)

Kilka dni temu wleciałem w sporą dziurę i niestety lekko skrzywiła się felga... Znacie może jakiś warsztat w Poznaniu, który by ją wyprostował za przyzwoite pieniądze?

Amortyzatory
Powrót