• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zaślepienie EGR

U mnie w aucie są jeszcze "chwilowo" klapy oraz EGR. Przy odpalaniu auto mi gaśnie, szarpie silnikiem. Jeżeli są klapy to zaślepka z otworami czy pełna ?? do póki nie wywale go z kompa ?

Byłem ostatnio u mechanika, przy okazji innych napraw, chciałem żeby zaślepił zawór EGR w mojej Alfie 147 1,9 JTD. . Mechanik poradził mi, że samo przeczyszczenie wystarczy. Generalnie nie polecał zaślepki. Troszkę mnie to zdziwiło.. Na marginesie dodam, że to jeden z lepszych specjalistów od silników diesla.

Jakoś uzasadnił swoją opinię w temacie zaślepiania EGR?

Ciężko powiedzieć. Może nie uznaje tego typu modyfikacji trzymając się kurczowo tego co fabryka stworzyła. Tylko jeden mechanik (również spec od diesli) odradzał mi zaślepienie EGR. Też nie tłumaczył dlaczego. Po prostu, nie bo nie.

Na czyszczenie jeszcze klient parę razy przyjedzie. A tak raz i klient już się nie zjawi. Panowie i panie... marketing ;)
No i jak zaślepić mechanicznie, to jeszcze wie ale programowo... to tylko kłopot ;)

Ciężko powiedzieć. Może nie uznaje tego typu modyfikacji trzymając się kurczowo tego co fabryka stworzyła. Tylko jeden mechanik (również spec od diesli) odradzał mi zaślepienie EGR. Też nie tłumaczył dlaczego. Po prostu, nie bo nie.
a czy ktoklwiek chcialby jesc czesc swoich wszystkich odchodów?:D drastyczne, ale trafne porownanie. Silnik tez nie powinien pracowac na swoich spaliach tylko na czystym powietrzu.

Wysłane z tronu, bo nudy.

Pytanie które się przewineło ale:

W 1.9 115KM 8V trzeba przed zaślepieniem czyścić ten zawór? Czy po prostu zaślepka załatwia sprawę bez wzgl. czy zawrór jest dobry czy zły

Panowie wlasnie dzwonilem do firmy aditech zajmujacej sie zaslepkami do roznych aut i pan powiedzial mi ze jesli chce zaslepic ale nie wylaczac programowo egra to musze wybrac zaslepke czesciowa, jesli chce wylaczyc komputerowo to zaslepke tzw sitko a jesli chce wylaczyc programowo i calkowicie wywalic egr fizycznie z samochodu to zaslepke pelna i nieco grubsza? Czy podpisujecie sie pod tym? I ktora opcja jest najlepsza?

z tego co ja wiem to najlepiej wlozyc blaszke (dwie blaszki) 100% oraz wyciac EGR komputerowo i problem z glowy raz na zawsze (+oprocz tego syf-sadza przestanie zapieprzac silnik/system jak jest w przypdku gdy EGR jest i dziala)

Orientuje się ktoś jak wygląda sprawa zaślepienia EGR w AR 147 JTD 8V 120KM...?
Prawdopodobnie elektromagnes jest uszkodzony. Czy zaślepienie EGR'a bez jego wymiany wyeliminuje denerwującego "check'a" (P0401)?

2. Czy wersję 120KM zaślepiać całkowicie?

Orientuje się ktoś jak wygląda sprawa zaślepienia EGR w AR 147 JTD 8V 120KM...?
Prawdopodobnie elektromagnes jest uszkodzony. Czy zaślepienie EGR'a bez jego wymiany wyeliminuje denerwującego "check'a" (P0401)?

2. Czy wersję 120KM zaślepiać całkowicie?

1. Uszkodzenie elektromagnesu to inny błąd. Ten informuje o zawieszaniu się EGR-a i jego zamknięcie programowe wyeliminuje go.
2. Jeśli zaślepisz całkowicie, to tak jak pisze mac!ek bez usunięcia programowego będziesz miał błąd.

- - - Updated - - -

Wiem ze jesli zostawiamy egr na aucie mimo ze jest wylaczony i zaslepiony to pelna blaszka powinna miec 1.5-2mm a co myslicie o jednym z ponizszych rozwiazan gdzie samego egra wywalamy calkowicie z auta lub zaraz za wydechem? Bo w sumie po co go zostawiac?

Bo jak go wywalisz całkowicie, a diagnosta będzie kumaty i zaglądnie pod maskę, to pieczątki na następny roczek nie będzie ;)
To jak z całkowitym usuwaniem DPF-a.

Chciałem zapytać, która opcja zaślepienia jest lepsza z dwóch które podrzucił w aukcjach
czarny2891 ? Zaślepienie rury przy turbo czy przy egr ? No i czy z zaślepionym fizycznie EGR będę mógł przejechać kilkanaście kilometrów np. do malego_777 na wycięcie programowe ?

Przyjedź dostaniesz zaślepkę w gratisie ;) Włożysz ją sobie później

Zaślepiłem egr zanim doczytałem, że wywala błąd w tej wersji.

Trzpień elektromagnesu nie wychodzi i nie reaguje na podpięcie aku. Wysunąłem go siłą, jednak porusza się teraz bezwładnie.

Czy ma ktoś link do tematu z aktualnym (ze zdjęciami) tutorialem odwiercenia i wyczyszczenia?

--
Dodam, ze po zaślepieniu EGR spalanie średnie na komputerze wzrosło o jakieś 2l, a chwilowe skończyło x2.
W poprzedniej alfie montowałem "redukcję" i jak dobrze pamiętam rozgrzewanie silnika szczególnie w okresie zimowym trwało zbyt długo, stąd też niespecjalnie jestem przekonany do programowego usunięcia zaworu.

----Edit-------
Ooo znalazłem manual. Gdyby ktoś szukał:
http://forum.opel24.com/topic/51538-instrukcja-czyszczenia-zaworu-egr-opel-astra-h-19-dtl-po-lifcie/

Ostatnia edycja:
Jak Ci nie przeszkadza świecąca kontrolka to możesz z tym jeździć. Błąd nie wpływa na prace silnika...

Amortyzatory
Powrót