Zaślepienie EGR

Arek166 no i własnie o to mi sie rozchodziło. Wcześniej co czytałem przed założeniem tematu, pisaliście ze najlepiej tak zrobić, zatkać całkowicie i usunąć -- ze to jedyna dobre rozwiązanie.

Czyli ta zaslepka jest dobra do całkowitego zaślepienia EGR, czy może sa jakieś lepsze ?
Lepiej dołożyć parę zł jeśli ma to zdawać ;eppszy egzamin czy to nie ma sensu bo każda tak naprawdę jest taka sama

3.jpg

Ostatnia edycja:
Witam,
może nie dokładnie w temacie ale myślę, że problem może być powiązane z EGR i ktoś potwierdzi lub zaneguje moje przypuszczenia :)
Od jakiegoś miesiąca mam problem z bellą. Objaw to dławienie przy lekkim dodaniu gazu podczas ruszania, podobnie jest na wyższych biegach jadąc z niską prędkością obrotową jak i przy zredukowaniu na niższe biegi podczas gdy chcę znów lekko przyśpieszyć. Jadąc na wyższych obrotach autko "śmiga" normalnie. Czujnik ciśnienia doładowania w kolektorze ssącym jak i overboost sprawdzone, przepływomierz po sczytaniu parametrów przez MES również pokazuje porównywalne wartości zmierzone z zadanymi. O dziwo po odpięciu przepływki samochód jedzie normalnie, poprawnie.

Kolejnym krokiem jest czyszczenie i zaślepienie EGR "na próbę" bo już kończą mi się pomysły i tutaj również proszę o sprawdzenie mnie.
Samochód to Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 115 2002r, czyli powinienem użyć pełnej zaślepki, a sam EGR zaślepić od spodu tak?

Z góry dziękuję za odpowiedź i ewentualne wskazówki.

O dziwo po odpięciu przepływki samochód jedzie normalnie, poprawnie.

Gdyby po odpięciu przepływki chodził lepiej to by oznaczało jej koniec, a że różnicy nie ma to i nie jej wina...

Zaślepiasz tu (obrazek w środku strony):
http://www.aditech.net.pl/index.php...80km-110km-i-115km-fiat-bravo-100km-2-4-10v-1

czyli między karbowaną a EGR patrząc od spodu. Może i Ci to pomoże, ale zapisałby się błąd P0404, a Ty o nim nie wspomniałeś... Tak czy inaczej zaślep EGR. Jeździłeś z laptopem czy na postoju ? Może potencjometr gazu?

Ostatnia edycja:
Może ja coś zle zrozumiałem, ale kolega napisał, że po odpieciu przepływów auto jeździ normalnie, czyli to wskazuje właśnie na przepływomierz.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź i bezpośredni odnośnik :)

gramian; FXX,
testy zmierzonej i oczekiwanej masy powietrza robiłem zarówno w trasie jak i na postoju. W obu wypadkach wskazania były porównywalne. Błędów zapisanych w ECU również nie miałem.
Hmm... Skoro sugerujecie, że to jednak może być wina przepływki to spróbuję ją z kimś podmienić na próbę, po odłączeniu przewodu autko jedzie elegancko bez mulenia (zmyliły mnie tylko te porównywalne wartości zmierzone i oczekiwane).

Dziękuję za wskazówki :)

Imho skoro po odpięciu przepływki jest lepiej to w niej szukałbym na początek problemu.

Mam pytanko. Od dwóch lat mam zaślepiony egr. Wszystko było ok. Ostatnio przy spokojnej jeździe 1400-1500obr wyskakuje mi check. Fes pokazuje błąd 0404. Auro jedzie normalnie. Po którymś tam odpaleniu gaśnie kontrolka na desce. Rozkręcałem egr ostatnio i wszystko chodzi lekko. Nic się nie zacina. Silnik 2.4 10v cf3.

Ma ktoś jakiś pomysł?

Mam pytanko. Od dwóch lat mam zaślepiony egr. Wszystko było ok. Ostatnio przy spokojnej jeździe 1400-1500obr wyskakuje mi check. Fes pokazuje błąd 0404.

Błąd elektryczny EGR. Prawdopodobnie wtyczka EGR. Wywal programowo i będzie spokój.

Dzięki za info. Myślałem o tym ale na razie mam inne wydatki.
Tylko dziwne ze zawsze przy tych samych obrotach sie to dzieję....

Wersja mocy silnika, 1.9 8 zaworów 105/110/115 koni mechanicznych. W tych zaslepiaj pełna zaslepka.

Wysłane z mojego Rome przy użyciu Tapatalka

A nie zgodzę się kolego. Bo są silniki 1.9 8 zaworów 105 KM CF3 w których trzeba zaślepki z 3 otworami. Inaczej check się zapala.

Opowiadacie. Ja mam 8v 115KM CF3 i pełna zaslepke nie mam bledu na desce a nawet pod kompem
Dlaczego w innych CF3 miało by być inaczej?

LG G4 + Tapatalk

Opowiadacie. Ja mam 8v 115KM CF3 i pełna zaslepke nie mam bledu na desce a nawet pod kompem
Dlaczego w innych CF3 miało by być inaczej?

LG G4 + Tapatalk

Specjalistą nie jestem, ale fiat w latach 2002-2006 wkładał jednostki JTD z różnym osprzętem o podobnych mocach od 80 do 120 KM. Jedne były uniJet a drugie multiJet do tego z różnymi generacjami wtrysków(CF1-3). I chyba w zależności od tego jaki trafił ci się silnik taką musisz mieć zaślepkę. Już nie mówiąc o tym, że te silniki w których zakładasz kryze(zaślepkę z dziurami) muszą mieć sprawny EGR a tam gdzie jest pełna zaślepka może być niesprawny EGR.

Ostatnia edycja:
Egr

Specjalistą nie jestem, ale fiat w latach 2002-2006 wkładał jednostki JTD z różnym osprzętem o podobnych mocach od 80 do 120 KM. Jedne były uniJet a drugie multiJet do tego z różnymi generacjami wtrysków(CF1-3). I chyba w zależności od tego jaki trafił ci się silnik taką musisz mieć zaślepkę. Już nie mówiąc o tym, że te silniki w których zakładasz kryze(zaślepkę z dziurami) muszą mieć sprawny EGR a tam gdzie jest pełna zaślepka może być niesprawny EGR.

Witam. Zakupiłem zaslepiony kolektor, pytanie czy jest konieczność zaslepienia przy tym egr? Czy mogę to zrobić za pół roku? Czy lepiej kupić w aso tą kryze zaślepke i odrazu zaślepić.
Egr mam nowy.

Panowie, błahe pytanie: Czy da sie po samych logach stwierdzic czy mam wylaczony egr?

Będzie to się objawiać po prostu zawsze zerowym otwarciem EGRu? Czy w inny sposób?

Zależy od sterownika. EDC16C39 pokażą 3,998%, EDC16+C39 pokaże 128%, EDC16C8 pokaże 0 lub 1%. I to przy wyłączonym sterowaniu. Ale po prostu będzie wartość stała.

Witam postanowiłem częściowo zaślepić EGR. Jutro zamierzam zakupić taki zestaw

http://allegro.pl/588-zaslepka-egr-opel-saab-1-9-cdti-tid-z19dth-i4859955210.html

Chciałem się jeszcze upewnić czy na 100% to dobry wybór do 1.9 16 V 150 KM ale z tego co czytałem tutaj w tym temacie ten zestaw będzie pasował na 100 % chyba że inny sprzedawca bądź ktoś ma forum prowadzi sklep to dał bym swojemu zarobić :)

Amortyzatory
Powrót