Zaślepienie EGR

EGR zaślepiałeś kryzą czy pełną? Jeśli chodzi o pękające rury dolotu w 8V to nie znalazłem żadnych info może nikt po prostu o tym nie pisał albo ten problem nie występuje. P010F może powodować nie domknięty lub źle działający EGR. Może pojawia się przerwa w przewodach np. od EGR-a. Robiłeś logi?

Zaślepiałem pełną blaszką. Nieszczelności w dolocie nie widzę, nie sprawdzałem od dołu przewodów intercoolera.
Pierwszy log jest jak wszystko działa ładnie
Pokaż załącznik FESExp_1402281725_ALFA 159 1_9 MJET 8V_File1.zip

Następne - jak przysłabła, zmierzona masa powietrza niewiele ponad 400 ale jeszcze jedzie, ale kiedy spada na minus alfa nie chce wcale jechać
Pokaż załącznik z mułem.zip

Też myślałem o przerwie w obwodach

- - - Updated - - -

Znowu się przejechałem i jest jeszcze ciekawiej. Najpierw nie mogłem ruszyć z miejsca i wyskoczył P0402.
Potem odpiąłem przepływomierz żeby się rozgrzał. Po podpięciu ponownym chwilę jechał normalnie (w logu do 22 s).
Następnie zaczął słabnąć - zmierzona ilość powietrza zbyt niska.
Później zmierzona ilość powietrza dużo za duża.
Po tej akcji wyskoczył błąd P010F.

Możliwe że równocześnie kuleje i EGR (wiązka przewodów) i przepływomierz?
Pokaż załącznik dziwny log.rar

Nie, podłączyłem ponownie przepływomierz i wykasowałem błędy
Zresztą widać po ilości zmierzonego i oczekiwanego powietrza

ale dziwactwa
3275mg/w
Sprawdzaj tą wiązkę czym prędzej.
Niestety ale po nr błędu to może być zarówno EGR jak i przepływka. Są one "zależne"

Najprościej byłoby wyrzucić EGR programowo. Wyeliminowałoby to jedną niewiadomą.
Czy przy takich dziwactwach dałoby się to zrobić?

Jak to jest, czy przepływomierz (ilość zmierzonego/oczekiwanego powietrza) decyduje o otwarciu EGR?

Ostatnia edycja:
Pewno, że się da.
Tylko, że jak ty mas problem z kablami, to i tak musisz to zrobić.

Wydaje mi się, że to jednak nie kable. No bo gdyby kable nie łączyły auto by nie jechało, łapie styk to jedzie.
U mnie jest tak, że nie jedzie, potem jedzie ale słabo, nie ma żadnego szarpania. Poza tym chyba ECU wyrzuciłby błędy.

Skupię się jeszcze na sprawdzeniu intercoolera i przewodów powietrznych. Spróbuję poświęcić jedną przepływkę, rozmontuję ją trochę i dokładniej przeczyszczę.
Cały czas mam wrażenie że to przepływomierz.
Zobaczymy

A masz DPF?? jak tak to sprawdź jaka jest różnica ciśnień na wolnych obrotach.

Chyba w końcu znalazłem. Jednak nieszczelność dolotu. maly_777 miałeś rację. Nieszczelna była rura między przepływomierzem a turbiną. A konkretnie króciec od odmy. Nic nie było widać, dopiero jak szarpnąłem odmą to całkiem odpadła. I wtedy widać było że od spodu miała nieszczelność. Pokleił mi to gość co spawa plastiki.
Zobaczymy co będzie się działo. Już widzę że to było to.
Dzięki wszystkim za zaangażowanie

No tak. Ale do końca normalnie nie jeździ. Chyba mam jakąś kumulację usterek i muszę szukać, chyba jakiejś dziury w wężykach.

Niestety wszystko się sprawdziło. Dziura w rurze turbina-intercooler. A o cieknącej pompie pisałem na innym wątku :(

Nie wiem czy te rury pękają zazwyczaj na zgięciach, tak jak słyszałem? Moja ma dziurę na prostym kawałku i nieregularność w środku. Tak jakby coś naruszyło ją małymi, ostrymi ząbkami :).

Standard.

- - - Updated - - -

Pękają w różnych miejscach

Kurcze ja sprawdzałem u siebie dokładnie co wcale nie jest łatwe :) no i szukałem jakichś info na ten temat w przypadku 8V nikt jeszcze nie pisał o pękających rurach. Było kilka info ale o 16V i to przeważnie w 156. W moim przypadku okazał się zacinający EGR niestety ale w stanie otwartym a objawy identyczne. Jeszcze muszę zrobić logi dynamiczne to może mi na nie zerkniecie.

Tak przy okazji się pochwalę, że stworzyłem mały poradnik odnośnie niedomykającego się EGR-a - http://www.conmir.pl/jak-zdiagnozowac-niedomykajacy-sie-egr/

Fajne poradniki :) oczywiście wcześniejsze też.
Ale z własnego doświadczenia mam dwie takie małe uwagi:
1 "duża utrata mocy w zakresie do około 2000-2500 obrotów i nagły jej przyrost poza tym zakresem"

u mnie utrata mocy już od początku czyli ok 1500 aż do 2500-2800 obr/min

2 "a w układach z DPF końcówka rury wydechowej posiada znaczne ślady sadzy"

Tego u siebie nie zaobserwowałem. Końcówka wydechu była idealnie czysta. A teraz po regeneracji EGR i czyszczeniu DPF mam właśnie lekko okopconą.

Wie ktoś czy ta maź(olej,sadza,spaliny) w dolocie za przepustnicą to norma?
Ubytku oleju w w moim JTD nie ma,ale dziś podczas czyszczenia zauważyłem dużo syfu.
Turbina jest po regeneracji,więc nie wiem czy mam się niepokoić czy co:confused:

Znajdz jakiś ładny dzień, zdejmij rurę IC-kolektor, EGR, przepustnicę i wyczyść to. Ten cały czarny nagar to wina EGR, część palin wraca do kolektora i go syfi.

Amortyzatory
Powrót