Zaślepienie EGR

Podaj numer błędu jaki odczytałeś.

Chyba muszę zmienić wątek. Egr, egr a tutaj

P2A00
P010F krytyczny
P2626

Myślę, że w dziale zrób to sam znajdę coś o wymianie przepływomierza. Czy w ogóle dam radę? Wcześniej przeczytałem, że jest to u mnie gdzieś pod akumulatorem, no i tylko bosch. Jakby ktoś miał jakiegoś sprytnego linka do pożytecznych informacji, byłbym wdzięczny.

Najgorsze, że na weekend potrzebuję sprawny samochód. Tak się zastanawiam czy jednak nie są to problemy z egr, przecież poprzednio też mi się zapalała kontrolka check engine, a po czyszczeniu egru gasła. Błąd powinien zostać w ecu! Sam nigdy nie kasowałem nic, a w ASO unikałem podpinania. Więc dlaczego nie ma śladu po błędach 404 lub 1238?

Ewentualnie ten FS-249 (lub 0 281 002 980, 0 280 218 120, 0 281 002 792, 7.22701.08.0) będzie pasować? Opisy nie są jednznaczne.

Ostatnia edycja:
Jak już czyścisz ten EGR to nie wkładaj go tylko wcześniej koniecznie sprawdź czy dobrze działa i czy się nie zawiesza. To konieczność przy czyszczeniu, nie dokładne domkniecie się zaworu może narobić sporo problemow jak masz DPF. A wystarczy cewkę podpiąć pod 12V i skontrolować pracę tego ustrojstwa (sworzeń elektromagnesu powinien się lekko dać wciskać i samoczynnie bez problemów wysuwać jak się zacina to jest zardzewiały). Wykonaj kilka -kilkadziesiąt cykli otwierania i zamykania. Jak jest ok to jeden problem wyeliminowany. :) Cała operacja nie zajmie więcej niż godzinę łącznie z pyfkiem :)

Dzięki za radę. Nigdy już inaczej na pewno nie będę robił.
Ale co z bieżącymi błędami?

Chyba muszę zmienić wątek. Egr, egr a tutaj

P2A00
P010F krytyczny
P2626
.

P010F to "niezgodnośc mas powietrza" i nie chodzi o przepływomierz, a o EGR. Elektromagnes jest w porządku, a tylko trzpień się zawiesza.
Pozostałe błędy to sonda lambda. Prawdopodobnie całkowicie padła.

- - - Updated - - -

Zobacz czy czasem sonda nie jest rozpięta lub jej kabel nie jest uszkodzony.
Z P010F poradzisz sobie wyłączając EGR programowo.

A już se w brodę plułem, bo na jesień wymieniałem olej i zawsze wymieniam filtr powietrza, a tym razem tego nie zrobiłem. No i se pomyślałem, że mnie pokarało i przepływomierz szlak trafił.

Mam pytanie do was, zakupiłem alfe 1.9 jtd 140km i świecił check, skasowałem błąd i pojawił się ponownie. Postanowiłem więc zajrzeć do Egr-a, ku mojemu zdziwieniu po odkręceniu znalazłem blaszkę po piwie, czyli zaślepiony. Przeglądając tematy zaślepienia, znalazłem informację, że nie wolno zaślepiać w multijet całościowo dolotu spalin, więc postanowiłem dorobić blaszkę już grubszą oczywiście i wywierciłem jeden otwór wiertłem 8mm, po założeniu skasowałem błąd i już się nie pali check. Mam tylko pytanie Fiat wypuszcza zaślepki na na 4 śruby kwadratowe, ja zaślepiłem od spodu na rurce karbowanej przykręconej do egr-a, czy może tak być zaślepione? Wydaję mi się że tak jest lepiej, bo za egr-em to spaliny zatrzymywałyby się w samym zaworze i mogłoby go z czasem zapiec. Mogę tak zostawić, czy raczej zastosować tą drugą zaślepkę?

I drugi punkt: Zawór oczywiście stał, ale nie część mechaniczna tylko trzepień elektrozaworu, rozruszałem go podawałem napięcie i niby pracuje, tylko że po odślepieniu jak przycisnę alfę, to puszcza trochę czarnego dymu, szczególnie na wyższych obrotach, więc wychodzi na to że jest nieszczelny zawór, ale wolę tak jeździć bo samochód jest łagodniejszy i cichszy, a i jak był zaślepiony check się palił ale od 1500obr rwał że na 3 biegu asr mrugał, teraz dopiero 0d 2000obr rwie a wcześniej jak depnę to go muli wychodzi na to że trzeba nowy zawór nie?

Łagodniejszy i cichszy ? Rozumiem, że kolega ma nie Alfę ale coś z VAG-a TDI 1.9, bo tam po zaślepieniu były takie efekty.

A tak na marginesie, to trzpień elektrozaworu jest właśnie częścią mechaniczną.

Ostatnia edycja:
Olej nowy zawór i wszelkie kombinacje. Jest na forum kilka osób, które wycinają programowo EGR. Taniej będzie i korzystniej :) Tylko jedz do tych polecanych a nie przysłowiowego pana Zbyszka za rogiem ;)

Kupiłem swoją ALfę. Wymyłem EGR i chciałęm kupić uszczelkę nową. Uszczelka (ta prostokątna) do 16V miałą formę blaszki z czterema otworami (nawet po VIN tak wychodziło, że idzie blacha z otworami).

Mi kot zrzucił ze stołu EGR. Rozwaliła się kostka w którą wkładamy wtyczkę. Zablokowałem na amen (musze sprawdzić czy na pewno ;)) trzpień i ciesze się bezproblemową jazdą ;) Błedu na desce nie ma, pewnie w kompie jest ale to już mnie mało interesuje :P

Łagodniejszy i cichszy ? Rozumiem, że kolega ma nie Alfę ale coś z VAG-a TDI 1.9, bo tam po zaślepieniu były takie efekty.

Nie w środku jak ja się rozgrzeje jest różnica jest no tak jakby to nazwać bardziej łagodny, na zewnątrz tego nie słychać nie ma róznicy, ale w środku w kabinie jest.

A tak na marginesie, to trzpień elektrozaworu jest właśnie częścią mechaniczną.
A ja dzielę to na dwa elektrozawór i częśc mechaniczna z talerzykami:o

LUKASS ale nie wycinałeś programowo? Boje się komuś to powierzać, bo wiesz jak czasami bywa pochrzani coś w mapie i potem się męcz. U mnie też trzepień był zablokowany w pozycji wciśniętej, a na 4 śrubach blacha po piwie siedziała. Tylko że bład na desce po kasowaniu się palił, jakby nie ten błąd to bym jeździł z zaślepionym, chociaż błąd jak błąd mało widoczny tylko wyświetlacz Go to Dealer i to pikanie.

Nie miałem programowo nic robione w aucie, mooooże od nowości to był z raz czy dwa podłączny pod kompa ;)

NA forum rzucają się w oczy dwie osoby, które oferują takie usługi ;) @sdero i maly_77, powyżej są ich posty. Kraków, Warszawa, Lublin. Uzupełnij w profilu skąd jesteś.

Nie w środku jak ja się rozgrzeje jest różnica jest no tak jakby to nazwać bardziej łagodny, na zewnątrz tego nie słychać nie ma róznicy, ale w środku w kabinie jest.

Nie, w tych silnikach nie ma różnicy. Różnica jest w silnikach o pojedynczym wtrysku. W przypadkach nowych silników jest to eliminowane przez pre i po wtryski.
Jeśli masz jakieś dziwne efekty, to albo jest to autosugestia albo co innego daje ten efekt. Tym bardziej jak występuje takie dziwne zjawisko, że na zewnątrz tego nie słychać, a wewnątrz słychać.

A ja dzielę to na dwa elektrozawór i częśc mechaniczna z talerzykami

Tak dla formalności, to zły podział, bo elektrozawór to inaczej EGR. On w całości stanowi elektrozawór. Posiada części mechaniczne w postaci trzpienia ze sprężyną oraz grzybka oraz część elektryczną i obudowę :)

A jeżdżąc z zamkniętym egerem i wyłączoną wtyczką jego zasilania, samochód powinien jeździć normalnie? Na co się narażam, oprócz tego, że nie będę wiedział, że inna usterka chciałaby zapalić mi mcsf?

Tak dla formalności, to zły podział, bo elektrozawór to inaczej EGR
no dla mnie łatwiejsze takie podzielenie, pozatym przyzwyczaiłem się, bo tak na forum renault dzielą zawór.

ffranek dlatego właśnie wolę nie mieć żadnego błedu od egr-a, bo później jakby wystąpiła inna usterka to dalej będę myślał że to od egr się pali check.

No tak. Ale do końca normalnie nie jeździ. Chyba mam jakąś kumulację usterek i muszę szukać, chyba jakiejś dziury w wężykach.

Ile powinna wynosić rezystancja cewki? Ja zmierzyłem 8 omów. Wcześniej ktoś pisał, że zmierzył niecałego oma.

Ostatnia edycja:
Kto w Wlkp. jest w stanie wyłączyć EGR? Jakieś sprawdzone namiary?

Wysłane z mojego 2013023 przy użyciu Tapatalka

Jaki związek ma EGR z przepływomierzem? Jak jedno wpływa na drugie? A jak się ma do tego jeszcze overboost i turbina?

Odczyt danych z przepływki i EGR przy wadliwym EGR, to zły skład powietrza i komunikat ECU P1238 lub część komunikatów z serii P040X. Faktycznie jest to zły skład mieszanki. Źle działający EGR, to głównie niedoładowania, a w związku z tym i inne niż normalnie próby sterowania overboost-a. zmienna geometrią.

Pytałem bo nie mogę sobie poradzić. Pisałem już w innym temacie o tym. Alfa jedzie normalnie i nagle traci moc. Totalny muł. Podmieniłem EGR, podmieniłem przepływomierz, EGR był też zaślepiony. Dodam jeszcze po odpięciu przepływomierza wszystko działa jak należy.
Wcześniej wyskakiwały błędy P0401, P0402, wczoraj wyskoczył P010F. Póki co jestem na etapie sprawdzania szczelności dolotu.
Czasami jadę normalnie i po zmianie biegu stop, albo odpalam - nie reaguje na gaz ale po kilku przygazowaniach rozkręca się. Tak jakby rozszczelniał się przy spadku obciążenia albo uszczelniał się przy rozkręcaniu.
No chyba że druga przepływka też jest wadliwa

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót