• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] Żarówka H1

as a wiesz ilu kierowca juz za to zabrali?? :D

na allegro czy w sklepach jest ogromna liczba tych światełek do jazdy dziennej i jakoś wszystkie w dzien rzucaja białe światło. rożnica jest gdy zapada zmrok wtedy te swiatełka daja troche pod niebieski. nawet zarowki postojowe ledy w nocy swieca niebieska poświatą :/ testowałem to juz ja gonzo i inni tez sie o tym przekonali...

zgadza się i wygląda pod niebieski :/ a wątpie by policjantowi wytlumaczyl że to biały a nie niebieski :/

Nie wiem - być może się do końca nie zrozumieliśmy, ale czy macie zamiar jeździć w dzień na tych światłach zamiast, jak przykazano na światłach mijania lub do jazdy dziennej? Jeśli tak to Policja, jak najbardziej może sie przyp... :)

Kolega miał w podświetleniu tablicy z tyłu białe ledy... dla policjanta (zwykły krawężnik na spacerze) to były niebieskie, i tylko dlatego, ze jakims cudem mialem w zapasie zwykle zarowki (na ktore od razu wymienil) nie zabrał mu dowodu. No bo kto ma racje? Kretyn po podstawówce w mundurze, nawet kiedy jej nie ma...

temat w tuningu o takich przypadkach jest dla kolegow:) ale tak w tablicy nie moga byc. choc w kodeksie pisze (tablica rejestracyjna oświetlona) brak okreslenia barwy :)

swiatła do jazdy dziennej roznia sie tylko tym od tych listew ze sa w obudowie ładnej :P ale jak juz pisalem widziałem te światła w dzien wiele osob na tym jezdzi i w dzien one sa białe ale z bliska fakt wpadaja pod niebieski. wieczorem sie na nich nie jezdzi :D ja tam jezdze na mijania caly czas :) przynajmniej wszystkie światła świeca a nie tak jak w dziennych tylko z przodu jakies lampki...

Nie wiem - być może się do końca nie zrozumieliśmy, ale czy macie zamiar jeździć w dzień na tych światłach zamiast, jak przykazano na światłach mijania lub do jazdy dziennej? Jeśli tak to Policja, jak najbardziej może sie przyp... :)

Właśnie sam zamierzalem kupić takie cudo, podłącza się je w ten sposób aby działały tylko ze światłami pozycyjnymi. Ale ta myśl uciekła szybciej niż się pojawiła :)

Jeżeli chodzi o policjantów to mogą doczepić się tylko do barwy, która na dobrą sprawę nawet w dzien przypomina niebieski, co prawda nie rzuca się to jakoś specjalnie w oczy, ale taką ma barwę. O jeździe po zmroku nie wspominam, bo wtedy świecą jak niebieskie ledy. Ale to w koncu światla do jazdy dziennej, te diody dają naprawdę mocne i rozproszone światło, za dnia nie przeszkadza, ale w nocy oslepia, nie żartuję!!! Oślepia jak cholera. No i co najważniejsze Chinole za 150PLN z Allegro nie maja tak na dobrą sprawę homologacji. Są tam niby jakieś oznaczenia na obudowie ale to wszystko lipa.

Co do świateł dziennych to ideą było zmniejszenie zużycia prądu i takie śmieszne ledy taką oszczędność zapewniają, ale nic poza tym. Jedyne porządne światła do jazdy dziennej robi Hella, spełniają swoją funkcję i nic za ich użytkowanie nie grozi. Ale wydać kilka setek za oprawki ktore trzeba jeszcze ladnie wkomponować w zderzak, albo gdzieś tam. Mi osobiście wydaje się to bezsensowne.

Ale to moja opinia :) Pozdrawiam.

Z tym podświetlaniem tablic rejestracyjnych to jakieś przegięcie, bo przede wszystkim powinny być czytelne. Jakoś trudno mi uwierzyć w to, że jakiś tępy glina upierał się co do koloru tym bardziej, że nie diody nie świeciły na niebiesko tylko na biało :)

Z tym podświetlaniem tablic rejestracyjnych to jakieś przegięcie, bo przede wszystkim powinny być czytelne. Jakoś trudno mi uwierzyć w to, że jakiś tępy glina upierał się co do koloru tym bardziej, że nie diody nie świeciły na niebiesko tylko na biało :)

Co do ledów to masz rację, ale jak fanatycy tuningu montują zielone czy czerwone to już dla mnie lekka przesada, jakiego uroku dodają te kolorowe światełka ??

takie światełka może i wyglądają fajnie i oryginalnie, ale w samochodzie Audi, gdzie linijka diodowa jest zintegrowana z reflektorem, barwa światła pasuje do reszty i wygląda to estetycznie,
sory za szczerośc, ale doczepianie jakichś świecących patyków do auta to dla mnie żenada jest

Co do fanatyków tuningu masz rację adk przeginają i niejednokrotnie sami proszą sie o mandacik. Jednak nie rozumiem policjanta, który przyczepił sie do kogoś kto miał podświetlone blachy białymi diodami nawet jeśli minimalnie stwarzały wrażenie fioletowej poświaty :/

Również nie jestem zwolennikiem "poprawiania" projektantów AR, ale jak ktoś chce to... nie można mu niczego narzucać, a jedynie zasugerować ;)

Ostatnia edycja:
widze kolega piter 2000r Alfinki to w grillu mamy takie miejsce i tam tak sie zastanawiam czy nie wlozyc swiatel dziennych a raczej tych prowizorek :D

w sumie do jazdy dziennej światła umieszczone sa na dole i tak zastanawiam sie czy jazda na przeciwmgielnych swiatlach to tak jakby bylo swiatlo dzienne :) w czechach co drugi tak jezdzi :) nie wiem jak to u nas jest z tymi swiatlami. w sumie mam zamiar założyc do siebie chyba soczewkowe lampki takie niby przeciwmgielne jakich wiele na allegro :) i czy nie wlozyc ich gdzies dodatkowo jako wlasnie swiatla dzienne ;) zobaczymy jak pomysl wypali :)

as kolego swieta racja :D moj kuzyn sam prosi sie o zabranie dowodu jezdzac na... neonach :D bo tu mandat nie wchodzi w gre. fakt faktem podoba mi sie to tez :) ale narazie sie wstrzymuje (łatwo urwać przy naszych drogach i moim zawiasie) :) a ta tablica no tak jest to glupota bo jest widoczna nawet lepiej gdy swieca na nie biale ledy:) osobiscie polecam taka operacje chociaz ja mam cos nie tak z instalacja na tablice bo co tydzien wymieniam zarowki... a jest szczelne wszystko

Ostatnia edycja:
Nawet mojemu staremu, poczciwemu Czinkusiowi bym tego nie zrobił :P

czinkus super fura!!!!!!!!!!!!!!! :D szczegolnie zima :) w pakiecie z duuuzym placem :D

widze kolega piter 2000r Alfinki to w grillu mamy takie miejsce i tam tak sie zastanawiam czy nie wlozyc swiatel dziennych a raczej tych prowizorek :D

:stop: nie róbmy z naszych wozów trzodziarskich sprzętów:D

w sumie do jazdy dziennej światła umieszczone sa na dole i tak zastanawiam sie czy jazda na przeciwmgielnych swiatlach to tak jakby bylo swiatlo dzienne :) w czechach co drugi tak jezdzi :) nie wiem jak to u nas jest z tymi swiatlami. w sumie mam zamiar założyc do siebie chyba soczewkowe lampki takie niby przeciwmgielne jakich wiele na allegro :) i czy nie wlozyc ich gdzies dodatkowo jako wlasnie swiatla dzienne ;) zobaczymy jak pomysl wypali :)

no cała masa tego jest, może dałoby rade jakieś fajne dobrac

---------- Post dodany o godzinie 22:32 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:30 ----------

czinkus super fura!!!!!!!!!!!!!!! :D szczegolnie zima :) w pakiecie z duuuzym placem :D

miałem sportasia ponad 8 lat, zawsze będę dobrze wspominał to autko:)

Panowie orientujecie się czy w naszych Alfach zadziałają ledowe żarówki kierunkowskazów? Podłączyłem takie u siebie z przodu i nie świecą.

Hmm, nie ma jak odwrócić ponieważ to jest taki typ obudowy:
651905120

Jedyne co mogę zrobić to rozciąć wiązkę i zamienić kable ;).

EDIT: Oczywiście wystarczyło dobrym nożem zebrać nadmiar plastiku z wtyku w dwóch miejscach i diodki świecą elegancko ;) Włosi się popisali i dali +12V na korpus żarówki a masę na bolec.

Ostatnia edycja:
Panowie tak naprawdę to jak by drogówka sie uparła to by np połowie użytkowników CB Radia zabrała bo nie mają homologacji i nawet mogli by sprawdzić legaloność zwykłego radia oni tak naprawdę mają gdzieś te wszystkie detale no chyba że ktoś cwaniakuje to i zaczną sprawdzać stan bieżnika
Jedno co mnie dziś zaskoczyło że tylko zawodowi kierowcy mają obowiązek posiadania apteczki a zwykli użytkownicy nie muszą a to ciekawe gdyby któryś doczepił się o stan apteczki

Amortyzatory
Powrót