cuoreventi
Nowy
Nikt z nas tego w ASO nie kupował.
Musisz wyszukiwać na allegro, albo dzwonić po szrotach np szwagry100 lun auto-pusz
Musisz wyszukiwać na allegro, albo dzwonić po szrotach np szwagry100 lun auto-pusz
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Podłączyłem się FiatECUSacan i podłączyłem kabelek z 14 pinu łącza konektorowego B1D (12V) do 53 pinu w ECU. W FiatECUScan-Parameters załączył się Cruise - „ON” i Cruise Light-ON.
Można wiedziec, gdzie znajduje sie to złącze B1D (12v)?
Witam.
Przeczytałem temat. Dosyć ciekawy. Mam alfę 156 1.9JTD 2000r 105KM.
Padło kilka razy pytanie czy można założyć tempomat w alfie przed liftem, lecz konkretnej odpowiedzi brak.
Pozwolę sobie zadać jedno pytanie. Ale najpierw wywód teoretycznyPoprawcie mnie jeżeli źle rozumuję.
Tempomat działa tak, że ECU reguluje przepustnicę aby utrzymać stałą prędkość. W autach z systemem typu "fly by wire" mamy potencjometr przy pedale hamulca, ECU i jakiś silnik przy przepustnicy. I wtedy ECU może kontrolować przepustnicę za pomocą tego silnika.
A co gdy mamy pedał gazu, zwykłą linkę gazu, i przepustnicę? Rozumiem, że w takiej alfie nie da się założyć tempomatu? Chyba, że w takiej sytuacji ECU wykorzystuje silnik krokowy sterujący wolnymi obrotami? (bo chyba taki jest?)
Nie mam możliwości, aby teraz sprawdzić czy w mojej alfie jest linka gazu. A może w ogóle moje gadanie jest bez sensu i we wszystkich alfach był system typu "fly by wire"?
Czy ktoś z Was orientuje się jak to jest z tymi linkami gazu i tempomatem??
Wydaje mi się , że krokowca nie wykorzystasz do sterowania przepustnicą , on ma za mały zakres aby przesunąć przepustnicę na max otwarcie. Wystarczy sobie zobaczyć jak bardzo się wychyla przepustnica a jak bardzo może się wychylić trzpień silnika krokowego. Także jeśli chodzi o linkę gazu - montaż tempomatu fabrycznego nie możliwe.
Znalazłem B1D. Podłączone i działa. ECU potrzebował kilkaset metrów by załapać że jest tempomat.
Przepływomierz + turboW jaki sposób jest regulowana ilość powietrza wpadająca do kolektora?