• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zamontowanie tempomatu

posiadam alfe 156 Sw JTD przed liftem 2001r czy w niej bedzie się dało zamotować tempo ?? jak szukam na allegro to sa całe manetki kompletne nie moge znaleść tylko tej pojedynczej od tempo.

ten ogólnikowy opis który podałem jest do 156 JTD i na pewno w twojej alfie będzie inaczej więc nie możesz się tym sugerować.

sprawdziłem w E-learn czy występował u ciebie w opcji tempomat.

występował!

więc możesz śmiało się przygotowywać do "zabiegu"

wnętrze masz przed czy po FL?

masz E-learn?

hm no to już sie pogubiłem ja mam alfkę z 1998roku 10 miesiac.
zaglądałem pod kierowcę kostki oryg nie mam tylko trzeba kombinować tak jak ty to zrobiłeś . a o jaka kontrolkę ci chodzi u mnie chyba jej niema :(

hm no to już sie pogubiłem ja mam alfkę z 1998roku 10 miesiac.
zaglądałem pod kierowcę kostki oryg nie mam tylko trzeba kombinować tak jak ty to zrobiłeś . a o jaka kontrolkę ci chodzi u mnie chyba jej niema :(

przed FL wnętrza nie było w 156 tempomatu nawet w opcji

odświeżę trochę temat.

Chodzi mi montaż tempomatu w Alfie 156 konkretnie 2.5 V6 przed liftem. Czyli tam gdzie występuje ECU ME.2.1

Z moich poszukiwań i analizy elerna wnioski są takie.

Nie ma co szukać fabrycznej instalacji pod tempomat, ale uważam że można go spokojnie zamontować.!!!

A uważam tak dlatego że w Alfa 166 z tym samym motorem i tym samym komputerem były normalnie montowane tempomaty

Załączam schemat z eLern'a z wymaganymi przeróbkami na potrzeby Alfy 156 2.5 V6 98r.
Będzie brak jedynie kontrolki na wyświetlaczu środkowym E30 ale to już szczegół.

Nie zamontowałem tego jeszcze u siebie wiec nie mam 100% pewności ale z logicznego punktu widzenia skoro w Ar 166 ECU to ta sama jednostka sterująca to dla czego nie miał by to działać w Ar 156. Sprawdziłem dokładnie nie ma konfliktu pinów w kosatkach ECU. Ale pewność będę miał jak przetestuje to u siebie.

Tempomat Alfa 156 2.5 V6 ME 2.1 1998r..jpg

A uważam tak dlatego że w Alfa 166 z tym samym motorem i tym samym komputerem były normalnie montowane tempomaty

w 166 2.4 jtd też był tempomat ale są inne numery sterownika silnika, nie wiem jak w 2.5V6 ale spróbować możesz i są duże szanse powodzenia, sam jestem ciekawy czy w 156 to zadziała; dla sprawdzenia możesz zerwrzeć piny w sterowniku odpowiedzialne za włączenie tempomatu i sprawdzić w FES czy tempo się włączy, sam miałem to sprawdzić ale chęci nie było :)

Czekam też na update, bo tempomat bardzo by się przydał ;)

Panowie, mam kostkę czyli:
- kupuję manetkę tempomatu, czy cały przełącznik zespolony?
- podpinam tylko kostkę, ale pod co? w samej manetce jest gniazdo, czy w przełączniku zespolonym?
- nacinam osłonę kolumny
- wszystko gra i buczy, tak?

Panowie, mam kostkę czyli:
- kupuję manetkę tempomatu, czy cały przełącznik zespolony?
- podpinam tylko kostkę, ale pod co? w samej manetce jest gniazdo, czy w przełączniku zespolonym?
- nacinam osłonę kolumny
- wszystko gra i buczy, tak?

Wystarczy Ci sama manetka. Zresztą w 156 nie jest ona mocowana do reszty przełączników tak jak w 147.
Podpinasz manetkę do wolnej białej kostki i powinno zadziałać od "kopa"
Jak zakładałem w 147 to zielona kontrolka nie zapaliła mi się po przełączeniu manetki z OFF na ON tylko jak powciskałem kilkakrotnie SET

Jak by ktoś sprawdził jakie napięcia i natężenia prądu pojawiają się na poszczególnych pinach (kablach) idących z manetki do ECU to mógł bym sprawdzić jak to jest w 2.5 V6 bo schemat elektryczny pokazuje ze manetka zabezpieczona jest 10A ale szczerze wątpię że taki duży prąd wychodzi z manetki na komputer. Wiec w manetce musi być jakiś układ wiec boję się podawać niesprawdzony prąd na ECU.

Wystarczy Ci sama manetka. Zresztą w 156 nie jest ona mocowana do reszty przełączników tak jak w 147.
Podpinasz manetkę do wolnej białej kostki i powinno zadziałać od "kopa"
Jak zakładałem w 147 to zielona kontrolka nie zapaliła mi się po przełączeniu manetki z OFF na ON tylko jak powciskałem kilkakrotnie SET

Na Allegro nie znalazłem nic z 156. Jest za to cała masa do 147, np:
http://allegro.pl/przelacznik-zespolony-tempomat-alfa-romeo-147-i1502527637.html
http://allegro.pl/alfa-romeo-147-gt-przelaczniki-tasma-tempomat-i1492858679.html
http://allegro.pl/przelacznik-kierownicy-alfa-romeo-147-gt-tempomat-i1477211572.html

Czy mogę z tych przełączników skorzystać? Będę miał jak zamontować samą manetkę?

Manetka od tempomatu jest identyczna ale nie wiem czy to się da rozłączyć i podpiąć do twojej bo nie miałem tego nigdy jeszcze w reku. Ale jak sie pokombinuje to dużo rzeczy się da a widziałem w sprzedaży kiedys same manetki od tempomatu wiec pewnie się da.

Ale od 147 rożni się tylko tym że ma tylną wycieraczkę wiec może być od tego tylko inna kostka ale jak podłączysz się tylko pod przednie to tez będzie działać.

Rozkład pinów pewnie jest taki sam no ale może być problem z zamocowaniem.
W 147 manetki świateł/kierunków i tempomat są w jednej linii a w 156 tempomat jest dalej od kierownicy niż reszta.
W 147 tempomat tak jak widzisz jest przymocowany bezpośrednio do pozostałych dźwigienek, ale ma osobną kostkę i można go wykręcić.
W 156 do czego jest przymocowany nie wiem bo już go w standardzie miałem.
Poszukaj może na ebayu albo zadzwoń do Szwagrów. Może też kasymir będzie u nas na forum miał. W ASO 325zł

Kurcze, myślałem, że biała kostka którą widziałem po odsunięciu obudowy to "ta kostka". Niestety, po zdjęciu obudowy i oględzianach stwierdzam, że kostki brak... :(

Bez tytułu.jpg

W dalszym ciągu możesz założyć tempomat, no ale to już wymaga przeciągnięcia czterech kabelków.

Mając schemat i kabelki ile zajęło by mi to czasu?
Ile elementów do demontażu, aby przeciągnąć kabel spod maski pod kierownicę?

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
Coś się urodziło odnośnie tempomatu w wersjach przed liftem?

Amortyzatory
Powrót