Zamknąłem kluczyk w samochodzie.

Macio71

Użytkownik
Auto
Fiat 500 1.2 , Stelvio Veloce 280KM 2025
Wczoraj się zagadałem z sąsiadem w hali garażowej i nie zabrałem kluczyka z kabiny. Zabrałem torbę z bagażnika i wcisnąłem przycisk ryglowania w klapie. Rano szukałem kluczyka i przypomniałem sobie gdzie został kluczyk. Jakież było moje zdziwienie rano kiedy ani drzwi, ani bagażnik się nie otworzył. Zdziwiłem się, bo zostawienie kluczyka w bagażniku uniemożliwiło zaryglowanie samochodu, a w uchwycie na kubek z przodu już tak. W Jeep wciśnięcie przycisku zamykania na klamce powodowało ostrzegawczy dźwięk klaksonu, a w Stelvio zero ostrzeżenia. Dobrze, że to było w domu i drugi kluczyk rozwiązał sprawę ale gdyby to było kilkaset kilometrów od domu... lipa po całości.
W związku z tym pomyślałem, żeby dorobić sobie dodatkowy grot awaryjny i ukryć go gdzieś w nadkolu. Tak się wyzewnętrzniłem ;) , bo może ktoś już ma jakiś patent na ukrycie takiego grota. Widziałem kiedyś na jakimś forum w USA takie mini sejfy mocowane na magnes neodymowy pod podwoziem ale nie bardzo widzę miejsce na to, żeby nie odpadł, nie był widoczny, a jednocześnie dawał możliwość skorzystania bez używania jakichś specjalistycznych narzędzi. Może jakąś trytką w nadkolu albo inny miejscu?

Gratuluję perfekcyjności i rozgarnięcia. Ja niestety tak perfekcyjny nie jestem. Zdarzają mi się słabsze dni z wieloma sprawami na głowie, a co za tym idzie chwile roztargnienia. Przygoda z kluczykiem była spowodowana nawykami nabranymi przez lata użytkowania samochodu, który takich niespodzianek nie robił. A czytania i tym bardziej odpowiadania nie ma obowiązku.

Pomysł zły nie jest, każdemu może się zdarzyć roztargnienie. A jeśli komuś częściej, to czemu się nie zabezpieczyc. Myślę że miejsce bez problemu znajdziesz np okolice skrzyni są wnęki gdzie można schować kluczyk w czymś opakowany i przymocować trytytka. Lub inne miejsce z pozycji kanału znajdziesz coś bez problemu. Ważne jest aby w razie potrzeby położyć się przy aucie i dać radę dosięgnąć własną ręką 🙂

Pomysł zły nie jest, każdemu może się zdarzyć roztargnienie. A jeśli komuś częściej, to czemu się nie zabezpieczyc. Myślę że miejsce bez problemu znajdziesz np okolice skrzyni są wnęki gdzie można schować kluczyk w czymś opakowany i przymocować trytytka. Lub inne miejsce z pozycji kanału znajdziesz coś bez problemu. Ważne jest aby w razie potrzeby położyć się przy aucie i dać radę dosięgnąć własną ręką 🙂
O to właśnie mi chodzi, żeby np. na parkingu pod Chojnikiem nie kombinować z Assistance i nie zepsuć sobie urlopu w razie czego. Pytałem, bo założyłem, że nie jestem odkrywczy i może już ktoś stosuje jakiś patent. :)

No powiedzmy sobie szczerze jeśli by ktoś to stosował wie tylko dla siebie. Tak jak z opcją zabezpieczenia jakie, co i gdzie ma. Ale tak jak mówię wachlarz masz spory, miejsc pod autem do wyboru. Propo tego typu sos kiedyś próbowałem dosięgnąć śrubkę która po wkręceniu odblokuje skrzynie, kładąc się jak najbliżej nie mogłem dosięgnąć.

Ze skrzynią , to i tak chyba laweta pozostaje. Swoją drogą to 9HP odblokowywało się kluczykiem w kabinie.

Każdy ma inne przygody. Ja "wyprałem" kluczyk (pilota) w pralce w kieszeni jensów (drugi kluczyk w domu 2500 km dalej) i oprócz nerwów nic się nie stało - działał. Zdarzyło się takż zostawienie w srodku ale system nie pozwolił zamknąć samochodu. Wymieniam baterie w pilocie raz do roku i wszystko działa należycie.

Każdy ma inne przygody. Ja "wyprałem" kluczyk (pilota) w pralce w kieszeni jensów (drugi kluczyk w domu 2500 km dalej) i oprócz nerwów nic się nie stało - działał. Zdarzyło się takż zostawienie w srodku ale system nie pozwolił zamknąć samochodu. Wymieniam baterie w pilocie raz do roku i wszystko działa należycie.
Też wymieniam baterie, a dodatkowo mam w schowku zapasową na wszelki wypadek. System, niestety mnie zawiódł.

Jak ktoś potrzebuje dorobić sam grot to polecam Arka (Docięcie grotu) - dorabia na podstawie zdjęcia grotu, a jak ktoś potrzebuje kompletny kluczyk - to polecam siebie ;)

Załączniki

• sip22 alfa.png
    sip22 alfa.png
    376 KB · Wyświetleń: 12
W sumie nie pomyślałem o tym. W hali garażowej słabo z zasięgiem , muszę sprawdzić. Nie pamiętam tylko na ile lat to jest aktywne.

5 lat dziala bez oplat. Jak masz nieaktywne możesz wykupić dostęp na miesiac/rok

Amortyzatory
Powrót