• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zakup Stelvio/Giulia po faceliftingu

Czyli wychodzi na to,że trzymanie się przez Mazdę wolnossaków ma swoje minusy.

To kolega dokonał wiekopomnego odkrycia :)
Jak zwykle wszytko ma swoje plusy i minusy, tak samo w przypadku silnika turbodoładowanego i wolnossącego. Dużo można by o tym pisać, ale oprócz wiadomych minusów jeżeli chodzi o osiągi, zakresu obrotów maksymalnego momentu i mocy to są też na pewno jakieś plusy. Przeważnie najsłabszym ogniwem w silniku doładowanym jest właśnie turbo, jak widać też przy wolnossakach nie trzeba GPF, no kiedyś jeszcze kwestia reakcji na gaz, brak turbodziury, ale teraz nie jest to już tak dużym problemem

Skrzynia jest mega wolna w tej mazdzie a wolnossakow trzymaja sie ale tylko na europe, bo w stanach oferuja 2,5T 250 hp i ponad 300 Nm, dziwne.

To kolega dokonał wiekopomnego odkrycia :)
Jak zwykle wszytko ma swoje plusy i minusy, tak samo w przypadku silnika turbodoładowanego i wolnossącego. Dużo można by o tym pisać, ale oprócz wiadomych minusów jeżeli chodzi o osiągi, zakresu obrotów maksymalnego momentu i mocy to są też na pewno jakieś plusy. Przeważnie najsłabszym ogniwem w silniku doładowanym jest właśnie turbo, jak widać też przy wolnossakach nie trzeba GPF, no kiedyś jeszcze kwestia reakcji na gaz, brak turbodziury, ale teraz nie jest to już tak dużym problemem

Napisałem to z lekkim przekąsem bo z kim nie gadam (nie alfistą) to się zachwyca Mazdą i jej silnikami a gdzies czytałem (poprawcie jeśli pierdoły piszę),że to m.in. dzięki maździe wprowadzili GPF bo ich silniki przez zwiększenie stopnia sprężania zaczęły emitować więcej cząstek stałych.

No i minął kolejny pewny termin. Dzisiaj czytałem materiał promocyjny w Motorze o poliftowych modelach. No i ktoś sobie poczyta, wchodzi na stronę, a tam może sobie wycenić i skonfigurować stary model, brawo FCA
I piszą że 'nowy' tempomat działa w zakresie do 145 km/h - czy to na pewno prawda ?

Niedawno pisałem o wrażeniach z jazdy Mazdą 2.5 (6 i CX5). Ostatnio testuję dużo nowych samochodów, ale Mazda właśnie za silnik została skreślona na początku.
Nie jedzie to w ogóle, a jak już zaczyna to wyje strasznie. Nie jeździłem Giulią 200KM ale sądzę, że to przepaść (choć też na pewno zupełnie inne odczucie przy turbo).

Jak żonie w 2013r szukałem auta to mieliśmy na początku 2 typu - nowa mazda 3 i Giulietta, celowaliśmy w wersje 120HP. W salonie Mazdy była wersja 2.0 mocniejsza (bodajże 160HP), przejechałem się tym i stwierdziłem że to w ogóle nie jedzie a my jednak mysleliśmy o wersji słabszej więc juz w ogóle źle. Pojechaliśmy do salonu AR, przejechałem się 120HP i to głównie w trybie Neutral DNA i to jechało znacznie lepiej, po przełączeniu na D nawet jeszcze frajdy trochę dało. Nie mówiąc o tym że pojachała po roku na chipa 150HP/265Nm (stock był 120HP/205Nm bodajże), no i jest fajny kulacz na miasto dla żonki.

No u mnie podobnie było przy poprzednim aucie, żona upatrzyła sobie właśnie mazdę 3, w sumie wszytko fajnie, ale chciała też automat. W czasie jazdy próbnej można było odnieść wrażenie że podczas przyspieszania, mazda chciała powiedzieć, dajcie mi już spokój, nie męczcie mnie bo już mam dość, wybrała wtedy Seata Leona 1,8 TSI, przynajmniej jakoś to jechało

Ja bym sie nie zgodzil ze stwierdzeniem, ze 195KM z 2,5L to jest niewysilony silnik. Co prawda sa to fakty marketingowe ale brak GPF/DPF Mazda zawdziecza konstrukcji silnika. Wiec moze jest to jednak kwestia techniczna i moglaby byc przeniesiona do silnikow z doladowaniem. Ale filtr to pewnie dla producenta wyjscie tansze a eksploatacja i utrzymaniem zajmie sie pozniej klient.

Ja po moim pierwszym samochodzie z turbo tez mialem problem z jazda samochodem z silnikami wolnossacymi. Ale nie wszyscy chca miec przyjemnosc z jazdy, wola aby sie niepsulo i zeby byly gadzety :)

Info sprzed chwili - oferty/rabaty mogą dać teraz na auta FL ale produkcja 19, a produkcja 20 ma ruszyć od lutego i od 1.02 mają też być dostępne nowe konfiguratory itp.

Nie wiem ile w tym prawdy, powtarzam tylko :D

od lutego ale .....którego roku?
to jest jakiś cyrk! ale ja już się przyzwyczaiłem ;-)

Gdzie najlepiej zamówić jazdę testowa/ewentualnie później auto. W Bydgoszczy mnie olali trzy razy. Polecacie jakiegos dealera bo w Volvo i maździe to biegają wokół klienta jak wokół króla, kawa / herbata / ciastko , oh ah ... A w Alfie jak pan odebrał w końcu telefon to stwierdził "jakaś tam mamy stelvio do jazdy testowej" ...

Ja nie wiem, to są jak Dareek napisał jakieś jaja, to ogólnie aż dziw bierze że oni jeszcze działają i te wyniki sprzedaży do jest sukces chyba produktu. Dostałem maila ze te moje wypociny odnośnie sytuacji zostały przekazane do managera produktu, myślicie że dostałem jakąkolwiek odpowiedź? Żadnej oczywiście

Info sprzed chwili - oferty/rabaty mogą dać teraz na auta FL ale produkcja 19, a produkcja 20 ma ruszyć od lutego i od 1.02 mają też być dostępne nowe konfiguratory itp.

Nie wiem ile w tym prawdy, powtarzam tylko :D

Na pewno będą od 1 lutego, zwłaszcza że 1 luty to sobota...

Gdzie najlepiej zamówić jazdę testowa/ewentualnie później auto. W Bydgoszczy mnie olali trzy razy. Polecacie jakiegos dealera bo w Volvo i maździe to biegają wokół klienta jak wokół króla, kawa / herbata / ciastko , oh ah ... A w Alfie jak pan odebrał w końcu telefon to stwierdził "jakaś tam mamy stelvio do jazdy testowej" ...

w Lublinie jest ok. Tylko w sprawach trudnych/technicznych trzeba przyjść z rozwiązaniem problemu.
"w Volvo i maździe" sprzedają kilka tygodniowo i widzą piniądz; w alfie są za karę... Tego nie załatwi centrala i szkolenia, to opisany w setkach podręczników schemat psychologiczny sprzedawcy niechodliwego towaru. No i mają biurko obok kolegę który tak sprzedaje Tipo do produkcji za 6 miesięcy.

Napiszcie zazalenia na facebooku na glownej stronie na polske.
Powinno przyspieszyc.

Wlasnie, najlepiej by bylo gdyby sprzedawali AR bez fiata, byc moze gdzies jest taki dealer. W przeciwnym przypadku to nie trzeba inwestowac w przedsprzedaz AR bo zarobimy na Tipo. A jak sie raz na jakis czas trafi jakis dziwak po Giulie to przeciez nic sie nie stanie jak sobie pojdzie gdzie indziej.

Ostatnia edycja:
No tak ale my teraz z żoną wybieramy między Volvo XC60 2.0 TB at/ mazda cx5 2.5 at / stelvio 2.0 TB at ... No i oczywiście małżonka stwierdziła że alfa Romeo leci w CH** bo ona chce zobaczyć , dotknąć, usiąść a oni ja olewają, w maździe i Volvo że względu na jej stan (zaawansowana ciąża) latali za nią z wodą/sokiem , przekąskami , siedzeniem wszędzie po 2h. W Alfie w Bydgoszczy obok mają Seata/jeeepa/cupre i jakieś inne gówna to też zainteresowani nami, sprzedawcy alfy zero, byle by uniknąć pytań i odpowiedzi. Jestem z marką związany emocjonalnie już 8lat i chciałbym pozostać ale jak tak dalej pójdzie wee nudne Volvo albo, piękne ale wolna japoneczke bo sprzedawcy są pomocni. A ja na stelvio mogłem tylko popatrzeć :(

Ja juz sie kiedys pytalem znajomego sprzedawcy dlaczego oni nie chca tych samochodow sprzedawac ale niestety on tez tego nie rozumial ;)

Amortyzatory
Powrót