• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zakup Stelvio/Giulia po faceliftingu

Jest taki salon - Zasada Kraków.
Jakoś nie powiedziałbym, skoro przy rozmowie o wersji Business:
Sprzedawca 1: Nie ma szans na rabat, na wersje Business nie ma.
Sprzedawca 2: Zaraz zerknę, no tak, duży nie będzie, maksymalnie 2% na Business.

Chyba że masz jakiegoś sprzedawcę godnego polecenia w tym salonie, to wyślij mi proszę namiar na niego.

Pominę fakt że skonfigurowane Business przez e-maila z innym salonem uzyskuje rabat na poziomie 5-7%... (tak mówimy o aucie do produkcji, nie 2019 w wersji my2020).

2% to grosze, ale gdzie tutaj jakaś konsekwencja w sprzedaży ?

Gdzie najlepiej zamówić jazdę testowa/ewentualnie później auto. W Bydgoszczy mnie olali trzy razy. Polecacie jakiegos dealera bo w Volvo i maździe to biegają wokół klienta jak wokół króla, kawa / herbata / ciastko , oh ah ... A w Alfie jak pan odebrał w końcu telefon to stwierdził "jakaś tam mamy stelvio do jazdy testowej" ...
Miałem inne odczucia. Jestem z Katowic a zamawiałem właśnie w Bydgoszczy ze względu na podejście do klienta. Jeśli chcesz podam na PW (RODO;) namiary na osobę w salonie, z którą rozmawiałem i wymieniałem chyba ponad 200 maili.

Wiecie co nie wiem do końca ale chyba wiele zależy od "przyzwyczajeń/nawyków" konkretnego dealera.
19 stycznia (tak tak niedziela) ok 18 wysłałem do 35 dealerów w pl zapytanie o samochód Hyundai Tucson- konkretna konfiguracja bieda wersja z lakierem metalic dla 63 letniego kierowcy.
Po ok godzinie dostałem już 3 maile zwrotne z konkretną ofertą i danymi kontaktowymi. Następnego dnia do ok 9 miałem ...15 mail-i i 5 telefonów konkretnych sprzedawców skłonnych do negocjacji. Do godz 15 kolejnych 7 mail-i. Wybrana została konkretna oferta jednego ze sprzedawców i zakup sfinalizowany we wtorek - konkret.
Jako ciekawostka jednym ze sprzedawców był dealer który ma tez AR - zgadnijcie kiedy przyszła oferta? - dziś po 15 z info, że nie ma i tyle ZERO AKTYWNOŚCI. (słownie: po ośmiu dniach!)

Nawet dealerzy którzy nie mieli w ofercie tego czego szukałem kombinowali jak sprzedać mi podobną wersję w korzystnej cenie lub chcieli szukać takiego autka wśród innych sprzedawców.

Wniosek - Zapłacono odebrano- nikt tu nie wymagał cudów - ciastka, kawy czy innych dupereli- to nie restauracja tylko sprzedaż auta - chciałem kupić samochód a nie się napoić czy najeść - tak uważam.

Problemem AR jest zarówno centrala jak i pl dystrybutor - ZERO chęci ZERO aktywności komplenir NIC NIC NIC.
nikt tego nie kontroluje bo i po co - przecież jest super a tu jakiś palant chce auto kupić -SKANDAL!!
Centrala FCA Polska jak zawsze ma w dupie ale zapewne jak co roku za gruba kasę za "super osiągnięcia " będzie się towarzystwo dobrze bawić np w Arłamowie.

FCA POLAND - skończcie ten cyrk i weźcie się do roboty w teren bo jeszcze rok czy dwa i nie będzie czego zbierać!!!!

Ostatnia edycja:
Jak kupowałem swoją używaną Julkę w Polcarze w Poznaniu, co prawda to był dział samochodów używanych, ale z niczym nie było problemu. Obsługa jak trzeba. Wszedłem też do działu samochodów nowych, bo stała tam 4C, którą chciałem obejrzeć z bliska. Jeden ze sprzedawców podszedł od razu do mnie, powiedział, dzień dobry, w czym mogę panu pomóc? Może więc tam próbujcie ;)

Wlasnie, najlepiej by bylo gdyby sprzedawali AR bez fiata, byc moze gdzies jest taki dealer. W przeciwnym przypadku to nie trzeba inwestowac w przedsprzedaz AR bo zarobimy na Tipo. A jak sie raz na jakis czas trafi jakis dziwak po Giulie to przeciez nic sie nie stanie jak sobie pojdzie gdzie indziej.
Zasada Kraków. Salon zdecydowanie godny polecenia. Serwis (na razie) zresztą też.

Jak kupowałem swoją używaną Julkę w Polcarze w Poznaniu, co prawda to był dział samochodów używanych, ale z niczym nie było problemu. Obsługa jak trzeba. Wszedłem też do działu samochodów nowych, bo stała tam 4C, którą chciałem obejrzeć z bliska. Jeden ze sprzedawców podszedł od razu do mnie, powiedział, dzień dobry, w czym mogę panu pomóc? Może więc tam próbujcie ;)

Też miałem przyjemność kupować dla żony Giuliettę niecały rok temu w Polcarze w Poznaniu. Super wspominam kontakt z pracownikiem salonu. Super obsługa, profesjonalne podejście do klienta. Przymierzam się do zakupy Giulii (dla siebie) i zgadnijcie gdzie najpierw zapukam??. Też w mojej miejscowości - Zielona Góra - jest salon Grupy Gezet Alfa Romeo. Mega fajna, przyjazna obsługa dla klienta, aż chce się tam autka kupować. Czyli można - no można. Byłem też w salonie AR w stolicy - pomińmy milczeniem podejście do klienta.

Ostatnia edycja:
Jak ktoś ma ochotę cofnąć się w czasie, do szarych i biednych czasów gen. Jaruzelskiego to polecam kontakt z Panią Sprzedawczynią z Ganinex'u w Katowicach. Podejście do klienta i standard obsługi jak w sklepie mięsnym w 1982 roku. Makijaż i uzębienie stylizowane na epokę, brakuje tylko czepca. To był kiedyś budynek Polmozbytu. Przetrwał nienaruszony też duch polmozbytu. Masakra do kwadratu... Jak oni tam wogóle jakieś samochody sprzedają? Dobry temat na pracę z socjologii.*

*Stan na wiosnę 2019 roku.

Ostatnia edycja:
No mówię wam, teraz pisałem że sprzedawca mazdy "jutro pana żona niech przyjdzie po kluczyki dostanie auto na 3dni" ... A do alfy się dodzwonić nie mogę , podjadę do poznania i ogarnę Poznań. Jak nie ... To będzie mazda :( bo tu już nie chodzi o fakt kaw ciastek Paczków tylko o podejście do klienta .

Ostatnia edycja:
No mówię wam, teraz pisałem że sprzedawca mazdy "jutro pana żona niech przyjdzie po kluczyki dostanie auto na 3dni" ... A do alfy się dodzwonić nie mogę , podjadę do poznania i ogarnę Poznań. Jak nie ... To będzie mazda :( bo tu już nie chodzi o fakt kaw ciastek Paczków tylko o podejście do klienta .
Nie odbierają bo konfigurują całe dnie klientom auta przez telefon. Linia jak w ZUSie. (dość skarazmu).
Nawiązujac do zakupu Tucsona, nie wiem czy w PL jest w sumie tyle salonów AR.
Widzę że w autach od ręki na stronie AR pojawiła się opcja filtrowania po 2020.

A z ciekawości jak w Twoim odczuciu porównanie tych 3 aut? ..bo tez ostatnio te i podobne sprawdzałem.
Co do Alfy - niestety nie spotkałem salonu, który chciałby dać samochód choćby na 1 pełny dzień..niestety, a uważam, że to mega w sprzedaży pomaga.

- - - Updated - - -

Jak ktoś ma ochotę cofnąć się w czasie, do szarych i biednych czasów gen. Jaruzelskiego to polecam kontakt z Panią Sprzedawczynią z Ganinex'u w Katowicach. Podejście do klienta i standard obsługi jak w sklepie mięsnym w 1982 roku. Makijaż i uzębienie stylizowane na epokę, brakuje tylko czepca. To był kiedyś budynek Polmozbytu. Przetrwał nienaruszony też duch polmozbytu. Masakra do kwadratu... Jak oni tam wogóle jakieś samochody sprzedają? Dobry temat na pracę z socjologii.*

*Stan na wiosnę 2019 roku.

Chyba nie mówisz o Pani Ani??

- - - Updated - - -

Jest taki salon - Zasada Kraków.

Właśnie dziś rano rozmawiałem z nimi, stad info, które wcześniej napisałem.
Sprzedawca wydawał się ok, ale miał ofertę na maila wysłać i cisza..
Natomiast bardzo krótko pisałem z Tychami, że może zajrzę w czwartek, coś obejrzeć (docelowo nie dojechałem), a dziś mail:
Dzień dobry
I nie udało się Panu podjechać do nas?
Czy się minęliśmy?

Wrażenie jakby zależało :)

To był kiedyś budynek Polmozbytu. Przetrwał nienaruszony też duch polmozbytu. Masakra do kwadratu... Jak oni tam wogóle jakieś samochody sprzedają?
Do Katowic mam o rzut beretem. Jeżdżę tam prawie codziennie od 20 lat. W tym czasie kupiłem 3 nowe Alfy - każdą w innym salonie, ale żadnej w Katowicach, choć zawsze próbowałem. Przypadek? Nie sądzę :P

Ostatnia edycja:
volvo xc60 - fajnie wyglada typowy szwedzki samochód, wnętrze tragedia chodz juz nie tak zimno jak w starszych modelach, prowadzenie fajne raczej gotowa na bycie statecznym na lodzie i w trudnych warunkach silnik 2.0 T3 chyba 150KM daje całkiem rade z automatem ale no moja 159 2.0 jtdm jest żwawsza.

Mazda CX5 - wygląd super, idealna linia nadwozia, mój faworyt jak by nie było AR na rynku, prowadzenie japońskie, czyli dynamicznie zestrojone auto, wnętrze ogarnia kierowce i pasażerów bardzo wygodne stołki, kierownica malutka przyjemna, wszystko intuicyjnie, 2.5 b + at brakuje mocy ... doładowanie zrobiło by robotę, zdecydowanie słabszy od XC60

Stelvio - ładnie wygląda , wnętrze boskie ... NAPEWNO FAJNIE JEZDZI :D no ale mój dealer stwierdził że "jakaś tam jest do jazdy testowej" więc popatrzyłem sobie z boku

Stelvio - ładnie wygląda , wnętrze boskie ... NAPEWNO FAJNIE JEZDZI no ale mój dealer stwierdził że "jakaś tam jest do jazdy testowej" więc popatrzyłem sobie z boku
Ja wiem że można się wkurzyć, ale żeby nie kupić auta, które najbardziej Ci się podoba, ma według Ciebie najlepsze wnętrze, a od siebie wiem że najlepiej się prowadzi i na bank pod względem mocy zostawia zarówno mazdę jak i Volvo ze względu na słabą obsługę? Sorki, ale chyba to nieco przesada i tak jak dla mnie to w sumie zrobisz na złość sobie...

volvo xc60 - fajnie wyglada typowy szwedzki samochód, wnętrze tragedia chodz juz nie tak zimno jak w starszych modelach, prowadzenie fajne raczej gotowa na bycie statecznym na lodzie i w trudnych warunkach silnik 2.0 T3 chyba 150KM daje całkiem rade z automatem ale no moja 159 2.0 jtdm jest żwawsza.

Mazda CX5 - wygląd super, idealna linia nadwozia, mój faworyt jak by nie było AR na rynku, prowadzenie japońskie, czyli dynamicznie zestrojone auto, wnętrze ogarnia kierowce i pasażerów bardzo wygodne stołki, kierownica malutka przyjemna, wszystko intuicyjnie, 2.5 b + at brakuje mocy ... doładowanie zrobiło by robotę, zdecydowanie słabszy od XC60

Stelvio - ładnie wygląda , wnętrze boskie ... NAPEWNO FAJNIE JEZDZI :D no ale mój dealer stwierdził że "jakaś tam jest do jazdy testowej" więc popatrzyłem sobie z boku

w podobnej cenie co Stelvio jest mercedes GLB... zerknij na tą opcje.

Chyba nie mówisz o Pani Ani??

Nie wiem jak ta pani ma na imię i nie chcę wiedzieć. Co będzie, jak zacne imię Anna będzie mi się kojarzyło akurat z tą Panią? Będę się w nocy z krzykiem budził z tym imieniem na ustach i co sobie jeszcze pomyśli moja zona.... Mój mózg wypiera takie traumatyczne przeżycia :P

A tak na serio to bym poleciał z grubej rury a'propos braku cenników, konfiguratora, poziom dilerów etc. i napisał do szefa AR Timothy Kuniskis'a
timothy.kuniskis@fcagroup.com na pewno z chęcią się dowie co myślą o jego firmie klienci...

https://www.fcagroup.com/en-US/group/governance/management/Pages/timothy_kuniskis.aspx

Jest jeszcze gość odpowiedzialny za brand Alberto Cavaggioni i tak patrząc na jego zdjęcie myślę, że on mi wygląda na włoskiego hamulcowego. Też mu można napisać parę ciepłych słów alberto.cavaggioni@fcagroup.com

http://www.media.fcaemea.com/pl-pl/alfa-romeo/management

Ostatnia edycja:
Ja wiem że można się wkurzyć, ale żeby nie kupić auta, które najbardziej Ci się podoba, ma według Ciebie najlepsze wnętrze, a od siebie wiem że najlepiej się prowadzi i na bank pod względem mocy zostawia zarówno mazdę jak i Volvo ze względu na słabą obsługę? Sorki, ale chyba to nieco przesada i tak jak dla mnie to w sumie zrobisz na złość sobie...

Właśnie o to chodzi, że bardzo wielu klientów kupuje auto ze względu na jakość obsługi.
Ja kupuję produkt, a nie usługę, więc nawet bardzo nieprzyjazny dealer mi nie przeszkodzi w zakupie Alfy, ale „petrolheadzi”, którzy tak kupują auta są w mniejszości. Dość powiedzieć, że zakupy klientów indywidualnych to tylko 30% sprzedaży aut w Polsce, reszta to firmy, gdzie liczy się rata leasingu, interwały serwisowe, prestiż marki i obsługa.

Ja chcę stelvio! Ale nikt mi jej kur** sprzedać nie chce ... Mają wypierdolone jaja na klienta

Ja chcę stelvio! Ale nikt mi jej kur** sprzedać nie chce ...
Bo to nie jest pierwsze lepsze auto, tylko auto dla koneserów. Najpierw sam musisz udowodnić, że jesteś go wart i pierwszy etap selekcji odbywa się w salonach :D

Ostatnia edycja:
Miałem inne odczucia. Jestem z Katowic a zamawiałem właśnie w Bydgoszczy ze względu na podejście do klienta. Jeśli chcesz podam na PW (RODO;) namiary na osobę w salonie, z którą rozmawiałem i wymieniałem chyba ponad 200 maili.

Potwierdzam, sprawdzałem Wwa, Lublin - ale człowiek z Bydgoszczy zrobił na mnie największe wrażenie profesjonalizmem.

- - - Updated - - -

Ja chcę stelvio! Ale nikt mi jej kur** sprzedać nie chce ... Mają wypierdolone jaja na klienta

Ale w takich słowach nie zamawiasz jazdy testowej? Bo jeśli tak, to nie dziw się że mają dystans ;)

Amortyzatory
Powrót