• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zakup Stelvio/Giulia po faceliftingu

Przy streamingu DACki nie mają żadnego znaczenia, tylko jakość streamingu (Spotify niestety nawet w max jakości jest kompresowany stratnie) do tego zależy jaki kodek jest obsługiwany przez radio alfy. standardowy dla A2DP to niestety jest słaby. Coś tam próbowałem w komórce przełączać kodeki, ale nie widziałem różnicy, nie wiem czy wraca na standard jeśli nie obsługuje czy właśnie Spotify już na tyle obcina że nie ma poprawy (czy to samo ale ze względu na wzmak/głośniki).

moznaby przetestowac w Tidal Hi-Fi (co jakis czas maja promo, trafilem w grudniu 5 miesiecy za 10 zl), na dobrych sluchawkach bezprzewodowych (Sony WF-1000XM3) bylo slychac roznice w porownaniu do Spotify a audiofilem tez nie jestem. Podejrzewam, ze na lepszym car audio tez roznica bylaby slyszalna. Tidal jest obslugiwany w Alfie przez AA, nie wiem jak z ACP

Źródło dźwięku to podstawa. Tylko Tidal HI-FI. Wysoką jakość należy ustawić wcześniej albo korzystać z muzyki offline najlepiej w jakości Master. Telefon MUSI być podłączony kablem. Bluetooth jest formą kodeka, bardzo spłaszcza muzykę i wycina pasma.

Ja mam ustawione parametry następująco:
- wysokie i średnia na 0 a bas na -3. Środek ustawiony na środek podłokietnika. Do prędkości 100km/h gra bardzo przyzwoicie. Separacja tonów bardzo dobra. Dźwięk raczej suchy i naturalny, bez zniekształceń. Jestem z wykształcenia muzykiem, więc można powiedzieć że słoń nie nadepnął mi na ucho. :cool: Andrea Bocelli w połączeniu z wybuchami z wydechów daje ciarki na plecach :cool: :cool: :cool:

Jeśli ktoś lubi słuchać umcy, umcy albo po prostu radia to HK go nie zachwyci. Niech lepiej weźmie podstawowy albo średni model.

AR tym się różni od niemieckich czołgów, że jest lekka. Tym, na czym Włosi zaoszczędzili to wygłuszenie wnętrza. Przy prędkościach powyżej +100kmh słychać wyraźnie otoczenie. Szczególnie w Stelvio.

Dzisiaj smutna nowina nas wszystkich zastała. Zmarł Maestro Ennio Morricone. Polecam ten, mniej znany kawałek.
https://youtu.be/rRbyZ3eD-9M

Ostatnia edycja:
Dzisiaj smutna nowina nas wszystkich zastała. Zmarł Maestro Ennio Morricone. Polecam ten, mniej znany kawałek.
https://youtu.be/rRbyZ3eD-9M

Włąśne przegladam wątek, w tle ChilliZet i ten dokałdnie kawałek :( smutny dzień...

Odnośnie sprzetu HK, jestem zdziwiny wszystkim knegatywnymi komentarzami, mam wrażenie że zestaw HK został stworzony bardziej dla klientów którzy słuchają muzyki klasycznej,jazzu, rocka itp. W 166 sprzet Bose robił wiecej "zamieszania" w innym aucie też od Mopar'a mam Infiniti i na pewno jest bardziej z podbitym basem, inną sceną. Ja nie narzekam, żródło dzwięklu to faktycznie podstawa.

Odn jeszcze źródła muzyki to spotify vs tidal nie powinno mieć znaczenia przy BT. Bo tam jest codec stratny. Podejrzewam, że nasze radia nie mają aptX, nie mówiąc o aptX Hd.
dac w telefonie plus droga z niego do przedwzmaka samochodowego pewnie jeszcze gorsza :).

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

no właśnie nie wiadomo jakie kodeki działają w radiu, bo jest kupa porządnych ale próby wymuszania innych w komórce (mam całą listę) nic nie zmieniały w moim odczuciu.
Czy puszczanie po kablu AA coś daje, czy dźwięk (i sterowanie muzyką) i tak dalej leci po BT a tylko po kablu obraz? Jak to jest w przypadku Carplaya?

To chyba łatwo sprawdzić wyłączając BT. W sumie ciekawe jak przesyłany przy AA.
Nie wiem czy ograniczenie codeków będzie bottlneckiem jakościowym. Żeby sprawdzić absolut brał bym swoje ulubione utwory na pendraku we flac.

AA wymusza BT, nawet jak zapomnisz/rozparujesz to przy pierwszym połączeniu tworzy parę sam - a przynajmniej tak było jak testowałem 2 lata temu na uwczesnym telefonie/androidzie/apce AA i infotainmencie Alfy

Podejrzewam, że nasze radia nie mają aptX, nie mówiąc o aptX Hd.
dac w telefonie plus droga z niego do przedwzmaka samochodowego pewnie jeszcze gorsza .

Przy AptX HD nie powinno być słyszalnych strat jakości. Niektóre telefony (jak wspomniany LG) mają dobry DAC - wtedy jakość będzie świetna. Natomiast reszta... już lepiej puszczać właśnie po BT z AptX.
Jest w Julii wejście minijack? Bo jeśli tak, to można zewnętrzny moduł BT z AptX podłączyć, chociażby na testy czy jest różnica na jakości.

wytłumaczcie mi koledzy bo może nie kapuje czegoś (choć przez naście lat projektowałem precyzyjne urządzenia pomiarowe z wejściami i wyjściami analogowymi, przetwarzanie D/A, A/D i DSP dla lotnictwa), ale co ma dobry DAC do streamingu danych cyfrowych czy to przez kabel USB czy przez BT, IMO tylko jeśli chodzi o słuchawki przewodowe ma znaczenie (w połączeniu z dobrym torem analogowym za DACiem a przed DACiem z dobrej jakości ścieżką czy DSP). Przez gniazdo aux po Jacku 3.5mm to raczej obawiam się ze jakość też będzie taka sobie, nie przyglądałem się jak w rzeczywistym aucie to wygląda - nawet nie wiem czy kabel jest ekranowany z gniazda aux (na schematach jest tylko przedstwiony jako zbiorczy kabel i może razem z USB w jednej wiązce więc średnio to widzę)

No właśnie nic :) jest tak jak mówisz. DAC wbudowany w radiu musiałby być na prawdę do niczego żeby po aux z daca z telefonu było lepiej.

Może jakiś audiofil puści ten sam utwór, który ma we flacu na dwa sposoby:
1. Przez BT z jakiegoś playera na teefoniel typu aimp;
2. Z poziomu radia czytającego przez usb nośnik danych.

co ma dobry DAC do streamingu danych cyfrowych czy to przez kabel USB czy przez BT

No przy streamingu nie ma nic do rzeczy. Tylko po kablu na wyjściu słuchawkowym działa, ale to działanie jest odczuwalne (właśnie na słuchawkach), więc jak dobrym kablem podłączysz telefon jako źródło do systemu, który będzie robił za końcówkę mocy, to jakość może być lepsza, niż na stratnym (bo bez AptX) BT.

dokładnie, podniosłem temat bo wcześniej były posty z sugestią jakoby po kablu USB (AA) mogłoby być coś lepiej ze względu na DAC lepszy w niektórych telefonach.

ciekawe czy wejście AUX w naszych alfach jest wejściem wysokiej jakości czy tylko grajek żeby na szybko coś tam podłączyć z Jacka. Ktoś ma odpowiedni sprzęt przenośny żeby spróbować?

Ja mam LG V30 właśnie z tym QuadDAC który naprawdę dobrze gra. Gdyby był ktoś z Poznania chętny na testy to nie ma sprawy :)
Kilka dobrych kawałków we FLAC też się znajdzie ;)

OK, tylko nie wiem czy akurat podłączanie się z wyjścia słuchawkowego (a nie AUX) nie pogorszy jakości - stopień wyjściowy/projekt wzmacniacza na takim wyjści jest dopasowany do jakości ale na całkiem innym obciążeniu (16 czy 32 Ohm).
Sam mam LG G7 też z Quad DAC, poszukam kabla jack-jack i zrobię porównanie ten sam utwór AUX, BT i AA (BT?). Dam znać jakie są subiektywne odczucia.
BTW< przydałoby się odseparować tą dyskusję do dedykowanego wątku o porównaniu źródeł dźwięku czy sposobu streamingu. może jakiś moderator by to przeniósł

Wracając do tematu głównego zakup Stelvio/Giulia, od 1 lipca zmianie uległy cenniki oraz siatka produktowa, czy ktoś ma nowe cenniki i aktualną siatkę wyposażenia?

No wiem, że Stelvio podrożało chyba o 3 tyś. radio DAB jest w wyposażeniu standardowym i któryś z pakietów został rozbity na dwa niezależne które po zsumowaniu są droższe niż przed zmianą. Jak ktoś ma szczegółowy cennik niech podeśle na forum, bo na oficjalnych stronach AR to pewnie koło grudnia się pojawi.

To jest bardzo mozliwe i czesto przez to sa rozbieznosci w czasach tego samego samochodu. Do tego podobno pierwsze Giulie 200hp wychodzily realnie z mocami nawet 220-230, potem troche je przycieli zeby bylo blizej 200.
Jezdze juz 3 miesiace 200-tka i generalnie czuc ze nie ma gory, zdycha powyzej 4500 gdzie ma maksymalna moc, wersje 280 maksimum osiagaja przy 5250. Czuje ze predzej niz pozniej wjedzie jakis box na 280 :) Ale dol jest spoko, do miasta zupelnie wystarcza do dynamicznej jazdy.

Jeszcze korekta: Najnowsza instrukcja Giulii MY2020 podaje jako "osiągi maksymalne osiągalne po pierwszym okresie eksploatacji samochodu" dla 200KM benzyna: przyspieszenie 6,7 od 0 do 100 km/h - str. 253 instrukcji. Według mnie ta różnica pół sekundy (z danych katalogowych z początkowej fazy produkcji) świadczy albo o polityce firmy (muszą przekonać, że warto dopłacać do Veloce, tym bardziej że jest chiptuning i boxy) albo o tym, że silnik został zmieniony, ewentualnie oprogramowanie zostało zmienione na jeszcze bardziej ograniczające osiągi.

A emisja przypadkiem nie spadła? Może podstawowa wersja ma teraz bardziej eko nastawy, przy karach za emisję i brakiem mniejszego silnika w ofercie miało by to sens.

Amortyzatory
Powrót