• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zakup Stelvio/Giulia po faceliftingu

Ok, przepraszam - faktycznie offtopic.
Przyciski do przywoływania i zapisywania ustawień fotela są na drzwiach. Nic też nie wiem o elektrycznej regulacji kierownicy w Stelvio.

Z innej beczki - bawiłem się nowym systemem infotainment i niestety on mocno laguje. Myślicie że jest opcja by na którymś przeglądzie ASO załadowało nowe oprogramowanie przyspieszającego jego pracę? Pomimo ekranu dotykowego wygodniej operowało mi się dalej pokrętłem.

Z innej beczki - bawiłem się nowym systemem infotainment i niestety on mocno laguje. Myślicie że jest opcja by na którymś przeglądzie ASO załadowało nowe oprogramowanie przyspieszającego jego pracę? Pomimo ekranu dotykowego wygodniej operowało mi się dalej pokrętłem.
znów średnio w temacie. jeśli będa problemy zgłaszane przez wielu użytkowników to udostępnią nowsze wersje z poprawkami (nie równa sie to temu że w nowszych autach będa takie, nie są chętni do usostępniania poprawek), a inny temat czy w ogóle poprawią (czy się łatwo da)
u mnie problemy z android auto to były odmowy udostępnienia nowszego firmwaru radia (na nowszych nie było problemów), skończyło się gwarancyjną wymianą radia na takie z nowszym firmwarem i problem się rozwiązął (ale po co tak?)

- - - Updated - - -

O to przepraszam, byłem przekonany że to do tego.
Może pompowane boczki?
nie wiesz nie pisz. no przecież napisałem że do pompowania boczków

napisałem średnio, zakup rozumiem dosłownie, a detale działania systemów w poliftach to już trochę wątek poboczny - wiesz zrobi się dyskusja na kolejne 20 postów z której i tak nic nie będzie wynikało

dla kolegi najważniejszy jest infotaimnent, inaczej nie kupi auta.. musi mieć zabawkę. Trzeba to uszanować. Ja tymczasem chciałem te nowe wersje aut zobaczyć u dealerów na Dolnym Slasku ale jakoś nie widzę. "Mają przyjechać".

dla kolegi najważniejszy jest infotaimnent, inaczej nie kupi auta.. musi mieć zabawkę.

Jakby ten wątek tyczył się samochodów wyczynowych z przeznaczeniem do jazdy jedynie na tor, to może i bym się nie dziwił kpinom jakie sobie urządzają:
my, wielbiciele motoryzacji i przyjemności z jazdy

ale to chyba wątek o pojazdach cywilnych wiec co w tym dziwnego, że ktoś zapyta o elementy wyposażenia dodatkowego jakim jest infotainment???

No i stało się :) Giulia Business 2.0 RWD MY'2020 skonfigurowana bez konfiguratora :P odebrana dzisiaj i prosto z salonu udałem się na wycieczkę do Częstochowy do kolegi [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION] ( pozdrawiam serdecznie :) ) na zmiane obuwia z seryjnych 17 na 19. Jestem bardzo zadowolony z zakupu. Nie bede sie szczegolnie rozwijal bo kazdy wlasciciel zdaje sobie z tego sprawe ale uklad kierowniczy i skrzynia w tym aucie to mistrzostwo. Jak to powiedzial Clarkson w ktoryms z testow Giulii uklad kierowniczy jest wrecz telepatyczny :D Zmiany infotainmentu rowniez na plus, choc za duzo sie nim nie zajmowalem bo tak jak mowie wsiadlem w salonie podpialem android auto, google maps, tidal i w droge. Nie jezdzilem tez wczesniej z adaptacyjnym tempomatem - swietna sprawa. Osiagow rzecz jasna nie potestowalem bo silnik swiezutki, tak wiec max 2-3k obrotow, co w zupelnosci wystarczylo na S-ki bo przy 125 mialem ponizej 2k obrotow. Nie sadzilem ze bede kiedys korzystac z trybu A ale w sumie na tempomat ma on sens. Czerwone przeszycia na fotelach i wstawki robia mega robote IMO, jak dla mnie must have jesli bierzemy nizsze wersje wyposazenia, doplaca sie tylko 500 bo przeszycia ida tylko razem ze sportowa kierownica i drazkiem zmiany biegow, ktore wowczas tez sa obszyte czerwona nicia.

Szereg modyfikacji juz z grubsza zaplanowany takze pewnie sie podziele jak cos przy niej nowego dlubne.

fotki pogladowe
IMG_20200504_113406.jpgIMG_20200504_162937.jpgIMG_20200504_162917.jpgIMG_20200504_192022.jpg

pozdro

Ostatnia edycja:
No i stało się :) Giulia Business 2.0 RWD MY'2020 skonfigurowana bez konfiguratora :P odebrana dzisiaj i prosto z salonu udałem się na wycieczkę do Częstochowy do kolegi [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION] ( pozdrawiam serdecznie :) ) na zmiane obuwia z seryjnych 17 na 19. Jestem bardzo zadowolony z zakupu. Nie bede sie szczegolnie rozwijal bo kazdy wlasciciel zdaje sobie z tego sprawe ale uklad kierowniczy i skrzynia w tym aucie to mistrzostwo. Jak to powiedzial Clarkson w ktoryms z testow Giulii uklad kierowniczy jest wrecz telepatyczny :D Zmiany infotainmentu rowniez na plus, choc za duzo sie nim nie zajmowalem bo tak jak mowie wsiadlem w salonie podpialem android auto, google maps, tidal i w droge. Nie jezdzilem tez wczesniej z adaptacyjnym tempomatem - swietna sprawa. Osiagow rzecz jasna nie potestowalem bo silnik swiezutki, tak wiec max 2-3k obrotow, co w zupelnosci wystarczylo na S-ki bo przy 125 mialem ponizej 2k obrotow. Nie sadzilem ze bede kiedys korzystac z trybu A ale w sumie na tempomat ma on sens. Czerwone przeszycia na fotelach i wstawki robia mega robote IMO, jak dla mnie must have jesli bierzemy nizsze wersje wyposazenia, doplaca sie tylko 500 bo przeszycia ida tylko razem ze sportowa kierownica i drazkiem zmiany biegow, ktore wowczas tez sa obszyte czerwona nicia.

Szereg modyfikacji juz z grubsza zaplanowany takze pewnie sie podziele jak cos przy niej nowego dlubne.

fotki pogladowe
Pokaż załącznik 268904Pokaż załącznik 268905Pokaż załącznik 268903Pokaż załącznik 268902

pozdro

Dziękuję [MENTION=23389]method[/MENTION] za odwiedziny i zakupy, zwłaszcza, że blisko nie miałeś :)
Autko piękne, pierwszy raz miałem okazję usiąść w poliftowej i faktycznie zmiany na duży plus.
To i ja coś wrzucę do działu felg :D

fotki pogladowe
Pokaż załącznik 268904Pokaż załącznik 268905Pokaż załącznik 268903Pokaż załącznik 268902

pozdro

Czyżby polift miał Android Auto na cały ekran? Brawo Alfa, chociaż tego nie popsuli :D

Widzę jeszcze kilka zmian na plus:
- przeszycia - aż sam sobie kiedyś zrobię na kierownicy i drążku :)
- oprócz przeszyć - czerwone boczki - na pewno ożywiają smutno-czarny środek
- prędkość podana na środkowym wyświetlaczu nawet jeśli jesteśmy w innej zakładce

PS. no ładnie. 124 w 70 i mamy 3 miesiące odpoczynku od Giuli ;)

fotki pogladowe

pozdro

Przyłączam się do gratulacji. Sam nie wiem ile jeszcze czekania przede mną. Ciekawe czy fabryka już otwarta?

Shimmy napisał:
Czyżby polift miał Android Auto na cały ekran? Brawo Alfa, chociaż tego nie popsuli :D
Tak Android Auto jest na caly ekran :)

Shimmy napisał:
- prędkość podana na środkowym wyświetlaczu nawet jeśli jesteśmy w innej zakładce

Co do srodkowego wyswietlacza w standardzie sa 4 ekrany, musze sprawdzic czy nie da sie tego edytowac w ustawieniach rowniez
3 takie same z zalezna od trybu kolorystyka (1. sama predkosc 2. dane tripa wraz z predkoscia na gorze i graficzna wizualizacja spalania chwilowego i sredniego na dole, 3. aktywny tempomat) i jeden specyficzny dla danego trybu (dla D G-Meter, dla N nie pamietam, dla A jakas kula ziemska i 3 ikonki na dole, cos tam o ecodrivingu ;P)

tu pelne zdjecie tego ekranu z tripem, taki raport spalania z trasy Czestochowa - Lublin, mix S-ek z normalnymi krajowkami przez miasteczka, jazda raczej spokojna, w roznych trybach, na S-kach tempomat 125
IMG_20200504_210821.jpg

Shimmy napisał:
PS. no ładnie. 124 w 70 i mamy 3 miesiące odpoczynku od Giuli ;)

przepraszam ale 70 obowiazuje za znakiem a nie przed :D zaraz zwolnilem, poza tym na trasie nie traci sie prawka przy przekroczeniu o 50+

Kurynio napisał:
No w końcu się doczekałeś, gratuluję, nie tęskno za Jazzem? :)

z Jazzem nie moge sie rozstac, bo nadal stoi pod blokiem ;) w czw przeglad i opony mu jeszcze robie zanim oddam wlascicielce :P

konrad26 napisał:
Ciekawe czy fabryka już otwarta?

z tego co wiem to jeszcze nie, planowali od 4 maja ale chyba sie przesunelo. Moj wyprodukowali tuz przed zamknieciem w polowie marca ale przyjechal 2 tyg temu

Ostatnia edycja:
z tego co wiem to jeszcze nie, planowali od 4 maja ale chyba sie przesunelo. Moj wyprodukowali tuz przed zamknieciem w polowie marca ale przyjechal 2 tyg temu

Jaki miałeś tydzień produkcji?

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

bodajze 12 ale wyprodukowali jeszcze w 11
No to miałeś niezłego fuksa, bo ja miałem tydzień 12 i już nie zdążyli wyprodukować...

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

[MENTION=23389]method[/MENTION], gratulacje! Piękne auto!

So What! napisał:
@method, gratulacje! Piękne auto!

dziekuje ! :)

QVerde napisał:
Gratuluje: rwd i super felg. Imho wygladaja zdecydowanie lepiej niz jakiekolwiek w serii.

dzieki, tez tak uwazam, dlatego sie na nie zdecydowalem, po prostu zadne seryjne do mnie do konca nie przemawialy a gdybym chcial 19 brac OEMy jako opcje konfiguracji to wychodzilo kosmicznie drogo. Jedyny drobny minus to taki ze nie wiadomo czemu ale przednie felgi 8J sa delikatnie wypukle a tylne 9J delikatnie wklesle, na wizualizacjach wygladaly na plaskie na obu osiach. Miejsca na zacisk z przodu jest jeszcze baardzo duzo a zrobili przednie jakby chcieli ominac cos znacznie wiekszego, jednak z boku tego praktycznie nie widac

aha male sprostowanie co do ekranu miedzy zegarami, predkosc pokazywana jest na kazdym ekranie na gorze, oczywiscie oprocz ekranu gdzie jest sama predkosc :)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót