Zakup Stelvio/Giulia po faceliftingu

[MENTION=8766]radosuaf[/MENTION] - pójdź wreszcie do salonu BMW i spróbuj zamówić to co chcesz - rozczarowanie to najdelikatniejsze słowo. Byliśmy wczoraj i wystarczy.
Ale ja mam 5-miesięczną Giulię. Z czasów, kiedy był jeszcze jakiś wybór i cena rozsądna...

Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka

To są dobre argumenty i na pewno ten ruch sprzedaży nie poprawi i ktoś kto kładzie na stół 200 kPLN powinien mieć jednak większą customizację.
Myślę jednak, że na tym etapie już Stellantis się pogodził, że ten projekt jest finansową porażką (mimo, że jak wiemy to obiektywnie bardzo dobry produkt) i po prostu tymi ruchami w konfigu maksymalnie ograniczają starty do czasu jak Giulia/Stelvio tej generacji nie zakończą żywota.
Co do tapicerek to po 5-6 latach na rynku mają dane jakich tapicerek się najmniej sprzedało więc zakładam, że wpadli na to aby to przeanalizować przed zmianami w ofercie.

Oczywiście, w pewnym sensie rozumiem, krojenie oferty (pisałem o tym tutaj zresztą), ale trochę chyba jednak przesadzili :).
Ja swoją kupowałem jak już nie można było wybrać brązowych półskór i pakietu "aluminiowego", ale nadal był to sensownie skonfigurowany samochód w świetnej cenie i z możliwościami wybrania sobie opcji. W tej chwili bym się chyba nie zdecydował.
Co do tapicerek - pytanie, ile ludzie kupowali samochodów z zamówienia, a ile ze stocku. A konfuguracje ze stocku są dość smutne. Oczywiście - na pewno najpopularniejsza była czarna, ale czy czerwona była druga, to śmiem wątpić ;).

Zgadza się, ale taka ciekawostka. Kolega zamówił razem ze mną auta. Ja Stelvio on bmw 340. Ja odbieram w przyszłym tygodniu, on ma termin już dwa razy przekładany, obecnie czerwiec, a zapomniałbym. Ostatnio miał telefon, że może zrezygnować oczywiście, ale auto nie będzie mieć bluetooth, i AA/CAR PLAY... Prawdziwa sytuacja
No to jest wiadomy problem - ciekawe, jak to będzie dalej wyglądać, bo brak AA to już jednak jest słaby.

To są dobre argumenty i na pewno ten ruch sprzedaży nie poprawi i ktoś kto kładzie na stół 200 kPLN powinien mieć jednak większą customizację.
Myślę jednak, że na tym etapie już Stellantis się pogodził, że ten projekt jest finansową porażką (mimo, że jak wiemy to obiektywnie bardzo dobry produkt) i po prostu tymi ruchami w konfigu maksymalnie ograniczają starty do czasu jak Giulia/Stelvio tej generacji nie zakończą żywota.
Co do tapicerek to po 5-6 latach na rynku mają dane jakich tapicerek się najmniej sprzedało więc zakładam, że wpadli na to aby to przeanalizować przed zmianami w ofercie.

to nie jest ograniczanie strat - to żywcem zabicie dwóch ostatnich modeli marki na Tonale nie liczę bo dla mnie to pieśn przyszłości koncept z którym będzie dokładnie tak samo- pojawi sie na rynku z wywalona ceną potem będzie ścinane oferty i klapa kompletna- życie- to już grali. po prostu ma być DS a nie jakaś Alfa- równia pochyła jak Saab.
To nie jest kładą mini czy nawet taka dacia- popatrz na konkurencje klient musi mieć wybór szczególnie jak płaci 200 tyś i więcej. tak to wygląda w klasie premium.a nie uwalenie wszystkiego - wpadamy z jednej skrajni w drugą. Tego co to wymyślił na zbity ryj wywaliłbym z hukiem natychmiastowo.
Weź wytłumacz mi gdzie jest rosso competizione w giulii Q za niemal 500 tys? jakiś k. cyrk! dobra oki ten kolor nie musi być nawet w opcji w wersji bazowej ale w Q za niemal pół bani?

Ostatnia edycja:
bo brak AA to już jednak jest słaby.
A bluetooth, nie?

- - - Updated - - -

Weź wytłumacz mi gdzie jest rosso competizione w giulii Q za niemal 500 tys? jakiś k. cyrk! dobra oki ten kolor nie musi być nawet w opcji w wersji bazowej ale w Q za niemal pół bani?
Też tak myślałem, ale zamówiłem Etna Rosso i powiem Ci, że uważam że jest o wiele lepszy niż competizione

Konfigutatory we Włoszech i Niemczech bardzo podobnie skrojone jak u nas. Wygląda że "ogarnęli" to wszędzie jednakowo.

A bluetooth, nie?

- - - Updated - - -

Też tak myślałem, ale zamówiłem Etna Rosso i powiem Ci, że uważam że jest o wiele lepszy niż competizione
Nie będą tego później podmieniać? Bez BT to już chyba nikt nowego samochodu nie kupi...

Nie wiem dlaczego nie którzy się dziwią, że są ostre cięcia w konfiguratorze. Przecież Prezes Imperato w jednym z ostatnich wywiadów jasno stwierdził, że "najpierw muszą ustabilizować sytuację finansową firmy". Widocznie Francuzi nie mają zamiaru dokładać do Alfy i tną gdzie popadnie....
O ile sytuację w Giulii można jeszcze jakoś tłumaczyć niska sprzedażą, że nawet VW wycofał Passata w sedanie itd. to mnie najbardziej niepokoi fakt, że podobna "polityka oszczędności" zapowiada się też w nowym Tonale. Świadczą o tym ograniczenia wyboru silników w poszczególnych wersjach wyposażenia oraz brak silników 2 litrowych w Europie, choć taki model będzie sprzedawany w USA.
Wygląda na to, ze francuzi nie rozumieją na czym polega segment Premium i że w nim przesadne oszczędności się odbiją czkawką.

Ostatnia edycja:
Brzmi dziwnie, skoro problem jest podobno w półprzewodnikach...

Konfigutatory we Włoszech i Niemczech bardzo podobnie skrojone jak u nas. Wygląda że "ogarnęli" to wszędzie jednakowo.

A zauważyłeś, że we Włoszech można zamówić auto on-line bez wizyty w salonie i z upustem ok. 15,75% od ceny katalogowej?
Poniżej przetłumaczona strona: https://www.alfaromeo.it/configuratore/giulia/#/version/83620DA83000/summary

on-line.jpg

- - - Updated - - -

Wygląda na to, ze francuzi nie rozumieją na czym polega segment Premium i że w nim przesadne oszczędności się odbiją czkawką.
Może wcale nie trzeba wpychać Alfy do segmentu premium, żeby się lepiej sprzedawała? Zobaczymy za rok :)

Przy takich możliwościach konfiguracji salony można spokojnie zamknąć ;). Chyba to miał na myśli Imparato.

Brzmi dziwnie, skoro problem jest podobno w półprzewodnikach...

celowe nakręcanie na sprzedaż elektrycznrgo badziewia. Covid srovid półprzewodniki - taa jasne -tylko idz do salonu np merca audi - chcesz A6 A4, E klase C klase - 8 miesięcy czekania a chcesz elektyka- do miesiąca max dwóch masz jakich tylko chcesz w dowolnej konfiguracji. Odnosze wrażenie że mamy pranie mózgu robione na maxa aby na gównolit sie przerzucić.
tu się z Tobą zgadzam - jaka konfiguracja w AR? owszem wyposażenie ale żeby zajebać kolory tapicerki i felgi? - lepiej salon zamknąć. NIe spodziewałem się ze doczekam czasów iż samochód będzie luksusem z wyborem jak za PRL-u.

No poczekaj jeszcze trochę, a zanosi się, że i ceny centralnie regulowane być mogą... Co dalej? kartki?

zostaje MPK albo jak na Kubie- będziemy mieli 50 letnie aua i będziemy je reanimować do upadłego.

Ja Giulię mogę . Nic lepszego już nikt nie wymyśli.

To w sumie przykre, nie sądzisz? Przykre, że może się to okazać prawdziwe.
Nie sądziłem, że do tego dojdzie, ale cała nadzieja w Japonii i USA - tam jeszcze robią i mają zamiar robić normalne samochody.

Czy ja wiem? Zawsze chciałem, żeby ten idealny samochód to była Alfa, od kiedy pierwszy raz wsiadłem do 147-ki w 2007 roku. W życiu bym nie pomyślał, że tak się stanie, a tymczasem Sergio wyskoczył z Giulią :). To jest samochód, gdzie nie trzeba szukać tłumaczeń dla jego wyboru. A patrząc na kierunek, w którym zmierza motoryzacja, nie będzie specjalnie potrzeby, żeby tłumaczyć, dlaczego nie zmienia się go na nowszy. Dla mnie sytuacja idealna :).

Amortyzatory
Powrót