Zakup Stelvio/Giulia po faceliftingu

Nie jeżdżę w ogóle na A, wręcz częściej jeżdżę na D niż na N a mimo to rezonowanie nadal dokucza. Być może źle to opisałem i stąd te docinki... ale z pewnością ten dźwięk nie jest normalny. Zapytałem na poważnie, a Koledzy, którzy automatem nigdy nie jeździli zaczęli sobie urządzać show -_-

Proszę sprawdź osłonę termiczną turbiny.

Ok, mam przedliftowe Stelvio i tak podczas jazdy na automacie jest tylko symbol D, zatem skąd wiesz że jedziesz na 5 biegu jak piszesz że nie używasz manualnego wybierania biegów

Ogólnie wydaje mi się że rezonować nic nie powinno

Wiem, bo podczas gdy rezonuje, to moge przerzucic na manual na kilka sekund i wtedy pokazuje się aktualny bieg. Do glowy by mi nie przyszlo jeżdżenie jak to poprzednicy sugerowali, ale oczywiście już opinię wydali ;)

Proponuję się wsłuchać. Na giuliaforums widziałem że ktoś to miał.
Ku ustaleniu u mnie słyszę, że jest głośniej, rezonansu nie doświadczyłem.
Schemat jest taki że do 4ki jest nic, na 5tce jest głośniej na szóstce ciut mniej głośno właściwie ledwo słyszalne bo już się troche szybciej jedzie. Jest gdzieś jakiś uproszczony schemat tego zfa? Może dla 4ech wyższych biegów używany jest inny element.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Wiem, bo podczas gdy rezonuje, to moge przerzucic na manual na kilka sekund i wtedy pokazuje się aktualny bieg. Do glowy by mi nie przyszlo jeżdżenie jak to poprzednicy sugerowali, ale oczywiście już opinię wydali ;)
Nie sądzę żeby to było związane ze skrzynią, bez przesady. Sądzę że po prostu coś wpada w rezonans, jakaś osłona lub plastik. Możesz nasłuchując mniej więcej zlokalizować rejon, może tak jak kolega wcześniej pisał osłona termiczna turbo, może coś pod spodem. Jak nie to zgłoś to niech szukają, raczej nie sądzę żeby się to ułożyło bo auto świeże

Pojechaliście z kolegą [MENTION=47148]popiolovy[/MENTION] jak pastuch z kozą za obierki, a dzisiaj z ciekawości sprawdziłem i rzeczywiście nie operując pocno gazem, tylko normalnie jadąc przy tych prędkościach, automat zapodaje 5 czy 6 bieg...

Pojechaliście z kolegą [MENTION=47148]popiolovy[/MENTION] jak pastuch z kozą za obierki, a dzisiaj z ciekawości sprawdziłem i rzeczywiście nie operując pocno gazem, tylko normalnie jadąc przy tych prędkościach, automat zapodaje 5 czy 6 bieg...
Popieram Kolego, strasznie chłopaki go potraktowali. Automat (mam 200KM Giulia MY2020) czy w A czy w N sam tak dobiera biegi, że obroty 1300 to nic nadzwyczajnego przy płynnej jeździe miejskiej (tyle, że jeżdżąc z reguły spokojnie, nigdy nie doświadczyłem tego "rezonansu"). Max moment jest przy 1750. Nie wierzę, że Włosi zrobili tak oprogramowanie, by szkodzić silnikowi. Nic odkrywczego nie napiszę - Alfami jeżdżą i miłośnicy prędkości, i osoby jeżdżące spokojniej a soft i "hardware" silnika 2.0 musi być "pod wszystkich".

w A czy w N sam tak dobiera biegi, że obroty 1300 to nic nadzwyczajnego przy płynnej jeździe miejskiej

Dokładnie, mam Giulię 200KM MY21 i właśnie tak się zachowuje. Żadnych podejrzanych dźwięków nie wydaje.
W porównaniu ze Stelvio 200/MY19 zauważyłem jednak, że później redukuje bieg, tzn. trzeba mocniej wcisnąć gaz w Giulii, żeby zredukowała bieg (mówię o trybie N w obu).
Z innych różnic - przy 140 km/h Giulia ma na ostatnim biegu 2000 obr/min, a Stelvio 2200.

no pojechaliscie po nim ostro a wystarczy zaobserwowac jak to dziala, nie wiem czy we wszystkich ale w poliftach przy spokojnej jezdzie zrzuca do poziomu wlasnie ok. 1300 i co wiecej nawet jak sie lekko dodaje gazu (normalna jazda w ruchu miejskim) to nie redukuje tylko przyspiesza z tych niskich obrotow, samochod lekko drzy bo te obroty sa po prostu za niskie dla tego silnika.. mnie to drazni i praktycznie w ogole nie jezdze w trybie automatycznym na N, z reguly do spokojnej miejskiej jazdy jezdze w N z manualna zmiana, nie pozwalam obrotom spasc ponizej tych 1750. Jesli chce w trybie auto to musze dac na Dynamic.

wszystko imo kwestia tego WLTP, norm spalin itd..

Szkoda, że Ci śmieszkujący teraz nie odszczekają swoich bzdur tylko siedzą cicho :) umówiłem się do serwisu na środę i sprawdza co wydaje ten denerwujący dźwięk. Dam znać jeśli znajdą :)

Popiolovy, napisałeś o 1100-1300 obrotów, ja np. u siebie nigdy nie widziałem mniej niż 1400 (pomijam hamowanie silnikiem czy jazdę w trybie A), więc nie obrażaj się tak, bo jednak jest w tym coś dziwnego. A i tak przy tych 1400 ciężko ruszyć stopą na pedale gazu tak, żeby skrzynia nie zrzuciła biegu. 1100 brzmi jak absurd. Albo diesel.

Popiolovy, napisałeś o 1100-1300 obrotów, ja np. u siebie nigdy nie widziałem mniej niż 1400

Ale napisał chłop wyraźnie że jeździ w trybie auto i na N, zatem sam nie przyspiesza zmiany biegów. Czy napisał 100 czy 200 obrotów na minutę mniej to i tak nie upoważnia do wjeżdżania na szkołę do której chodzi, bez przesady, słabe to trochę przywitanie na forum

Czy to prawda że pod koniec 2021 ma byc jakis gruntowny lift stelvio/giulii w postaci LEDÓW, wiekszego ekranu itp? oraz czy wg was warto brać te nowe 21'' bo wyglądają kozacko ale nie jestem pewny do tego czy sa odpowiednie do tego auta?

No właśnie podobno ma być taki lift w połowie okresu produkcji. No właśnie ma obejmować full LED oraz zmieniony infotainment. Czy będzie nie wiem. Ma być niby po opublikowaniu we wrześniu Tonale i właśnie Stelvio i Giulia mają zyskać ujednoliconą stylistykę z Tonale. Sam czekam bo myślałem o zmianie Stelvio za rok.
Co do felg to zaiste wyglądają super, ale ja chyba bym brał max 20

Ostatnia edycja:
Bo ja własnie miałem brac Stelvio pod koniec kwietnia/poczatek maja, ale skoro ma byc duzy lift za pol roku to nie wiem czy to sens , chociaz bylem w salonie w sobote i gosc mowił ze jest teraz po lifcie i nie wspominał nic o tym ewentualnym pod koniec roku. Bede sie musiał szczegółowo dopytać bo jezeli to prawda to bede sie musiał wstrzymac do 2022.

Ostatnia edycja:
... bo alfa sama jeszcze nie wie kiedy będzie lift . o Tonale trąbią ponad 2 lata iiii..... nic. wiec jak był lift w ub roku to teraz może za 2 -3 lata jak w Giulietcie dołożą jakieś paski etc i tyle.

Amortyzatory
Powrót