• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Zakup Alfy 166

• Autor wątku Autor wątku tomasz25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    zakup
Nie wiem skąd michał jesteś ale dobrze żeby pojechał z Tobą ktoś kto się zna. Najlepiej jakby miał 166, bo widzę że nie za wiele wiesz.

Cudów nie ma, wiem, że nie można książki po okładce oceniać, lecz ten egzemplarz jest zmęczony i to zdrowo, cena, przebieg 170 tyś. Pewnie skóra robi na Tobie wrażenie, lecz zdjęcia nie pokazują faktycznego stanu. Tak jak koledzy już pisali za taką alfę trzeba liczyć około 15 tyś w dobrym stanie. To że ktoś tam coś wymienił i nagle sprzedaje może być oznaką dalszych problemów. A zdaje się że 2.0TS problemy ma z dołem silnika.

Poszukaj w dziale bazar na tym forum, ostatnio widziałem tam TS'a z 6 biegową skrzynią w dobrej cenie

słuchaj Michał, czy 166? jak najbardziej, ale odrzuć wszystko co poniżej 10k, zresztą jak koledzy wspomnieli. Ja nie zastosowałem się do tej zasady - i kupił za ok 9k a potem to nie pytaj.. więc masz przykład świeży. To ogłoszenie jest dziwne, jak jest taki zadbany i dopieszczony jak napisał to za tanio sprzedaje, nie musi ale powinno być dwa razy tyle. Czytaj forum przed, a nie tak jak ja po :D

słuchaj Michał, czy 166? jak najbardziej, ale odrzuć wszystko co poniżej 10k, zresztą jak koledzy wspomnieli. Ja nie zastosowałem się do tej zasady - i kupił za ok 9k a potem to nie pytaj.. więc masz przykład świeży. To ogłoszenie jest dziwne, jak jest taki zadbany i dopieszczony jak napisał to za tanio sprzedaje, nie musi ale powinno być dwa razy tyle. Czytaj forum przed, a nie tak jak ja po :D
Jeśli się kupi auto za odpowiednią kwote to można czytac po kupnie:) Ale jak dla mnie okazja nigdy nie jest okazją troszke aut i oglądnołem w zyciu i sprawdza ta zasada sie 100%

ja sprzedaje swoja 166 3.0 v6 i chyba sobie odpuszczę cena 12.500 do negocjacji w sumie za 10tys bym oddal bo mam 3 inne auta i alfy używam już sporadycznie, co ktoś przyjedzie to mi daje 6-7 tys " bo po tyle są igiełki z allegro mówią, to ja im na to niech kupią ta igiełkę za 6tys i władują kolejne 6-7 żeby to jakoś jeździło" a za tyle to nie sprzedam bo mi szkoda , zwłaszcza ze jest w 100 % sprawna i bez przejść

A ja jak szukałem to takich okazji nie było........... :( czemu rac nie sprzedawałeś rok temu??? :D eeehhhh jak mi się marzy automacik......

normalnie skarb w bagażniku :D:D nieużywana piąta, pozatym to są 16 tak jakby

Auto stało u jakiegoś Mehmeta w Berlinie jakieś 2 lata temu. Mocno zmęczona była na zewnątrz (sporo rys i wgniotów), na budziku w granicach 170 tys., cenili ją na 1000E.

Chyba cudów za 7 tys. się nie spodziewasz?! Zresztą czego się spodziewać, jeżeli koleś nawet nie wie, na jakich felach jeździ.

Jeżeli szukasz zadbanej 166 to tak jak koledzy piszą poniżej 12 tys nie znajdziesz.
Ja swoją kupiłem za 15 tys ponad dwa lata temu i uwierz mi, że była zadbana a i tak ok 4-5 tysięcy już wsadziłem.
Jak interesuje Cię diesel to rozważam sprzedaż swojej. Jakby co PW.

Cena nie koniecznie musi być adekwatna do stanu. Nie zawsze tak jest i nie można od razu odrzucać tanich ofert. 2.0 TS jakoś do mnie ani trochę nie przemawia i w ogóle nie pasuje do tego auta jakim jest 166. Jedyne co Ci pozostaje to 2.5 , 3.0 V6 lub 2.4 jtd ale wszystkie te silniki jeśli kupisz w zaniedbanym stanie to włożysz więcej niż była warta. Ostateczna opcja jaka pozostaje to 2.0 Turbo V6 ale na ten temat się nie wypowiadam bo ani nie miałem, ani nie jechałem a nie bede powtarzał stwierdzeń podsłyszanych, że mojego kumpla szwagra kuzyn miał i sobie nie chwalił, o ten silnik pytaj raczej Marka :) ale mi wydaje się, że ciężko i drogo z częściami bo ich strasznie mało

Dodam od siebie, że moja dwa lata temu kosztowała mnie 23 tys. zł. Teraz za mniej niż 15 tys. zł jej nie oddam.

Pamiętam jak szukałem 166. Znajomy sprzedawał z Francji 2,4 z 2003 roku. Z opłatami i wszystkim 18 tys. zł. Pojechałem 300 km i co....kaszana taka, że jeszcze nigdy nie widziałem...Co najmniej 10 tys. zł do włożenia tak aby wyglądała tak jak moja. Dlatego jak zobaczyłem swoją, to śmiało wyciągnąłem te 5 tys. zł. dodatkowo.

Szybki temat - kupuję 3,0 V6 - na co zwrócić uwagę ?

Witam, jak w temacie. Jadę wieczorem oglądać a raczej kupić 3.0 V6 z lpg. na co zwracać uwagę , co można samemu zdiagnozować ?

miałes 166 więc wiesz o zawieszeniu itd. Jeszli chodzi o sam silnik to musisz poczekać az jakis posiadacz sie wypowie :) albo poszukać na forum bo chyba juz cos kiedys czytałem o v6

Miałem miałem, poszła dzisiaj do innego alfaholika :) właśnie o silnik się mi rozchodzi a skrzynia to oczywiścię manual bo nie nawidzę gdy ktoś robi coś za mnie :) słyszałem, że głowicę sprawdza się dając w palnik - jeśli kopci to do roboty, i kolega Darus mówił mi też aż popatrzę czy nie ma masła pod korkiem olejowym

Generalnie dobrze żeby chodziła równo na wolnych. Jak masz możliwość to zobacz od spodu czy nie cieknie uszczelniacz na wale (ja dosyć długo się z tym bujam - olej strasznego syfu narobił i wszystkie rolki + altek były do wymiany po zakupie). Poziom oleju i wody musi trzymać poziom a wtedy powinno być ok:)
Sprawdz czy w zbiorniczku od wody nie ma tłustych, pływajacych plam.
Jeśli chodzi o lpg to najlepiej sprawdzić dając w palnik:) zobaczysz wtedy czy reduktor dobrze dobrany (wydajność) - jeśli nie to przy wyższych obr Ci przerzuci na benzynę.
Automat czy manual?? Jaki przebieg??

Generalnie dobrze żeby chodziła równo na wolnych. Jak masz możliwość to zobacz od spodu czy nie cieknie uszczelniacz na wale (ja dosyć długo się z tym bujam - olej strasznego syfu narobił i wszystkie rolki + altek były do wymiany po zakupie). Poziom oleju i wody musi trzymać poziom a wtedy powinno być ok:)
Sprawdz czy w zbiorniczku od wody nie ma tłustych, pływajacych plam.
Jeśli chodzi o lpg to najlepiej sprawdzić dając w palnik:) zobaczysz wtedy czy reduktor dobrze dobrany (wydajność) - jeśli nie to przy wyższych obr Ci przerzuci na benzynę.
Automat czy manual?? Jaki przebieg??

Pare postów wyżej jest napisane że manual:)

Gazu nie mam, ale na benzynce na pewno silnik powinien równo chodzić, nic nie powinno się telepać. Jeśli cokolwiek trzęsie, to ktoś sobie mógł np. rozrząd ustawiać "na oko" bez blokad albo poduszki/łapa silnika się skończyły, nie wspominając o innych możliwych przyczynach. Jak dasz w palnik to powinno wciskać w fotel, powyżej jakichś 4tys to tak konkretnie. Do tego jeszcze jest ten magiczny guziczek STR (sport throttle response), wtedy naprawdę ma kopa.
Pooglądaj też wydech czy nie parszywy, nie wiem jak w jtd ale w v6 ceny puszek trochę zabijają :).

Amortyzatory
Powrót