Zakup Alfy 166

• Autor wątku Autor wątku tomasz25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    zakup
Faktycznie w 2,5 mogła być skrzynia piątka. Ale jakby była szóstka to można kupić sprzęgło od 156 2,5V6. Nie było dwumasy i ponoć chodzi git (były chyba dwa wątki na forum). Tak jak pisałem, masz obu dawców to w miarę gładko to pokonasz. Ale oczywiście to nie zmiana fotela i dłubania jest od cholery.
Jeżeli chodzi o ekonomię (o ile można o tym mówić przy aucie sporo ponad 1,5t) to jtd jest na podobnym poziomie jak Pb+lpg. Fakt że dieslem nie korci tak jak V6 więc może spokojniej będziesz musiał jeździć, ale nie spodziewaj się spalania jak w fiacie stilo albo vw polo :) chyba że lpg nie reflektujesz to zostaje tylko jtd.

Faktycznie w 2,5 mogła być skrzynia piątka. Ale jakby była szóstka to można kupić sprzęgło od 156 2,5V6. Nie było dwumasy i ponoć chodzi git (były chyba dwa wątki na forum). Tak jak pisałem, masz obu dawców to w miarę gładko to pokonasz. Ale oczywiście to nie zmiana fotela i dłubania jest od cholery.
Jeżeli chodzi o ekonomię (o ile można o tym mówić przy aucie sporo ponad 1,5t) to jtd jest na podobnym poziomie jak Pb+lpg. Fakt że dieslem nie korci tak jak V6 więc może spokojniej będziesz musiał jeździć, ale nie spodziewaj się spalania jak w fiacie stilo albo vw polo :) chyba że lpg nie reflektujesz to zostaje tylko jtd.

Zgadza sie za dużo problemów z polaczeniem tego chyba żeby wszystko wyszlow okolicach 5tys plus gaz. Ewentualnie pozostaje jtd po lifcie i tyle:) dzięki za pomoc

chyba żeby wszystko wyszlow okolicach 5tys plus gaz
Za dobre lpg z montażem czwórka wyjdzie jak nic więc słabo to widzę u Ciebie :) a jak Ci obojętne co klamoci pod maską to od razu wybierz jtd i nie kombinuj.

Z mojego doświadczenia wiem, że psuje się wszystko, ale są to pierdoły. Przy czym moje doświadczenie to 11 letnia 166 z 370 tys. przebiegu, więc nie jest to nic dziwnego. Obecnie ma 440 tys., ale już nią nie jeżdżę. Poza tym przednie zawieszenie. Tylko na ORI wytrzymuje kilkadziesiąt tysięcy kilometrów. Trwałość zamienników jest wprost proporcjonalna do ich ceny. Kiedyś w fiacie mi powiedzieli, że zawias do 3,0 i 2,4 jest za słaby i nie wytrzymuje wagi silnika.

Kiedyś w fiacie mi powiedzieli, że zawias do 3,0 i 2,4 jest za słaby i nie wytrzymuje wagi silnika.
Coś w tym może być. Jak porównuję wahacz ze 166 do 159 (ta sama masa) to ten ze 166 wygląda jak z punto a nei ciężkiej limuzyny. Ale trzeba się z tym pogodzić :)

Z mojego doświadczenia wiem, że psuje się wszystko, ale są to pierdoły. Przy czym moje doświadczenie to 11 letnia 166 z 370 tys. przebiegu, więc nie jest to nic dziwnego. Obecnie ma 440 tys., ale już nią nie jeżdżę. Poza tym przednie zawieszenie. Tylko na ORI wytrzymuje kilkadziesiąt tysięcy kilometrów. Trwałość zamienników jest wprost proporcjonalna do ich ceny. Kiedyś w fiacie mi powiedzieli, że zawias do 3,0 i 2,4 jest za słaby i nie wytrzymuje wagi silnika.

A "we fiacie" nie zapomnieli ci powiedzieć ze 2.5 waży dokładnie tyle samo, a łączna masa 2.0 turbo wraz z osprzętem pewnie jest także większa od 3.0?
Powielacie jakieś bzdurne teorie. Na wahaczach fasta w 166 robiłem po 45-60 tysięcy km co dla większości drajwerow z tego forum to pewnie z 4 lata jazdy .

Jarek lubię takie głosy rozsądku jak Twój :) Masz dużo racji. Czasami powielane są tu dziwne teorie.

Ludzie jadą po fastach, pewnie mają powody, a tu sie okazuje, że jednak można pojechać na nich dalej niż za najbliższy zakręt :)

Ostatnia edycja:
Zawias w alfie jest wyraźnym odzwierciedleniem dbałości kierowcy. Jak masz wyebane na studzienki, dziury itd to zmieniasz zawias raz do roku. Byli tu tacy co nawet trw zmieniali co 50-60 tys. A jak omijasz dziury/studzienki, zatrzymujesz się na naszych porozpieprzanych torowiskach i nie pędzisz po kocich łbach bo golf Cię wyprzedza to zrobisz 10x większy przebieg. Wtedy może się nawet okazać zasadne kupowanie zamienników. Też dadzą radę.

Racja. Należę do tych drugich. Jak do tej pory wymieniłem tylko 2tuleje z przodu. No, ale teraz mnie dopadł tył. Na pierwszy rzut oka tylko banany. Zobaczymy jak rozkręcę wszystko. Za bardzo się nie dziwię, bo na budziku jest ponad 200kkm, a nie wiadomo ile cofnięte :) Dlatego nie spinam się i nie psioczę tylko zrobię co trzeba i tyle:)

Ciekawe z tymi bananami.Moja ma 420 nalatane i gdy robiłem tył,to banany są jeszcze fabryczne.A nic im fizycznie nie było.

A "we fiacie" nie zapomnieli ci powiedzieć ze 2.5 waży dokładnie tyle samo, a łączna masa 2.0 turbo wraz z osprzętem pewnie jest także większa od 3.0?
Powielacie jakieś bzdurne teorie. Na wahaczach fasta w 166 robiłem po 45-60 tysięcy km co dla większości drajwerow z tego forum to pewnie z 4 lata jazdy .
No super. Ulżyło Ci? Teoria bzdurna czy nie, fakt jest taki, że po wyrzuceniu całego zawieszenia z amorami i sprężynami na oryginalnych częściach po półtora roku, czyli ponad 60 tys. dolne wahacze były do wyrzucenia. Auto jest u mnie w domu od 7 lat i po przekroczeniu 300 tys. auto zaczęło się po prostu sypać.

Jarek nie mow ze nie mq roznicy miedzy ts-em a moim 2.4 20v ze sporttroniciem. Sadze ze min 100kg wagi roznicy, az zobacze do ksiazeczki od Tomaza jak wroce do domu :D

Za dobre lpg z montażem czwórka wyjdzie jak nic

trochę mniej : LpgTech 326 + Alex Baracuda + KME TWIN + butla w koło i wlew pod klapką = 3500 zł a to praktycznie najlepsza instalacja jaką można pchać do v6

Zawias w alfie jest wyraźnym odzwierciedleniem dbałości kierowcy.

Jest w tym sporo prawdy, niestety czasami drogi takie że nie da się jechać rozsądnie.

Faktycznie w 2,5 mogła być skrzynia piątka. Ale jakby była szóstka to można kupić sprzęgło od 156 2,5V6.

mam skrzynię 5b i numery sprzęgła docisku i łożyska oporowego są takie same jak w wersji 6b - pewne info bo włąsnie w tej chwili zmieniam komplet sprzęgła w swojej 166, tak więc powinno podejść też sprzęgło z 156 + docisk + koło zamachowe. Dwumasę w v6 cięzko zajechać.

mam skrzynię 5b i numery sprzęgła docisku i łożyska oporowego są takie same jak w wersji 6b

Jesteś w błędzie. Ja dwa tyg temu zmieniałem sprzęgło i 2.5 5bieg. różni się od wszystkich innych V6 3.0 3.2 2.0TB z 6biegami
Numer sprzęgła tez jest inny. Sprawdzałem. Różnica ostatniej cyferki.
numery valeo
821363 - 2.5
821364 - 3.0 2.0Tb, nie wiem czy 3.2

- - - Updated - - -

tak więc powinno podejść też sprzęgło z 156 + docisk + koło zamachowe
Do 156 jest inna tarcza bo ze sprężynami
Do 166 przy dwumasie tarcza jest bez sprężynek

Ale faktycznie do 166 2.5 wg mnie taka przekładka ma sens ale do 3.0 ???
sam jestem ciekaw

Ostatnia edycja:
Sprawdzone : 1420 ts moja 1580. Z tego co pamietam jak zamawialem eibachy to nawet oni robia 2 wersje sprezyn, ts ma osobne

Sprawdzone : 1420 ts moja 1580. Z tego co pamietam jak zamawialem eibachy to nawet oni robia 2 wersje sprezyn, ts ma osobne

No i nie wiem jak się do tego odnieść? Co to za odkrycie ze ts jest lżejszy jak przecież jest.
Odniosłem sie do postu kolegi heaveblue jakoby 3.0 i 2.4 najszybciej zuzuywaly elementy zawieszenia w całej gamie modelowej a w cale masą nie różnią się od tych o których pisałem.
Licząc tak kg to teraz na fastach zrobił bym pewnie ze 30 tysięcy km bo ważę 95 kg. Czyli prawie 30 więcej niż kiedy miałem ostatnią 166.

mam skrzynię 5b i numery sprzęgła docisku i łożyska oporowego są takie same jak w wersji 6b - pewne info bo włąsnie w tej chwili zmieniam komplet sprzęgła w swojej 166, tak więc powinno podejść też sprzęgło z 156 + docisk + koło zamachowe. Dwumasę w v6 cięzko zajechać.

Z ta dwumasa to tak kolorowo nie jest .Jestem po wymianie dwumasy i sprzegla .Calosc robil Qba.Przy przebiegu 152 tys, zdecydowalem sie na wymiane sprzegla, po rozebraniu okazalo sie ze dwumas nadaje sie do wymiany .

Przy przebiegu 152 tys
Przy takim przebiegu w V6 dwumas do wymiany?????? Mistrzostwo świata. Ile z tego przebiegu Ty nakulałeś? Jakiś rzeźnik wcześniej musiał jeździć. Chyba że ten przebieg masz drugi raz.

Amortyzatory
Powrót