Jeśli chodzi o 2.4JTD, mam drugiego w swoim posiadaniu, zaś trzeci u mnie w domu

Pierwszy 2.4JTD (chodzi o silnik bo to marea była) bezawaryjny, wymieniałem olej i lałem on.
Teraz mam 2.4JTD CF3 150KM w Alfie, prócz dwóch wymian paska wielorowkowego, filtrów nic więcej nie grzebałem.
Ojciec miał 166 2.4jtd nakręcił nią 400kkm, czyli jak od nas wyjeżdzała miała nakulane 680kkm (ostatnio nawet sie znalazla na olx i 150kkm miala hehe)
I tylko turbo regenerował, żadnej dwumasy czy sprzęgła. Głównie użytkowana była w trasy. O Zawiasie w ojca nic szczególnego powiedzieć nie mogę bo w tył chyba nie ingerował ktoś musiał zrobić wcześniej.. Natomiast z przodu wahacze górne i nowe amortyzatory
Co do naprawy zawiasu.. Pytałem w dobrym serwisie w Lesznie to kwota jaką ode mnie żądali to 2.200zł.
Natomiast ja zrobiłem sam z ustawieniem geometrii 530zł
Co do skóry bo tak chaotycznie piszę, jeśli jest mocno popękana niestety wymiana, jeśli są delikatne zarysy pęknięć można odratować (Jeśli ktoś ma pojęcie o tym co robi)
Tak jak piszę Tomaz, koszty wychodzą tak samo.
Spalanie mojej Alfy jeżdżąc na prawdę rozsądnie i do 110km/h na trasie spalanie maks do 6.5L/100 względem pomiarów na stacji benzynowej. Na mieście też z rozsądną jazdą (nie mam dużych korków w miastach w pobliżu) i spalanie jest pod 8L/100
I tak jak już ktoś wspomniał jak lubisz delektować się dźwiękiem bierz V6 bo na prawdę jest to bardzo przyjemny dźwięk, a jak lubisz kompa w plecy to bierz 2.4jtd, zwracając też na to, że silnik R5 nie brzmi jak inne diesle np TDI
Kilka osób (pasażerowie) byli w szoku jak na stacji lałem ON - nie mogli uwierzyć, że to Diesel
P.S Pamiętaj, że jak chcesz kupić dobry egzemplarz lepiej dać to 1000 czy 2500zł więcej i mieć pewność dobrego egzemplarza tak jak ja - bo troszkę przepłaciłem