Zakup Alfy 166

• Autor wątku Autor wątku tomasz25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    zakup
Musisz zerknąć pomiędzy silnik a przegrodę od strony pasażera to je zobaczysz.

edit:
dodatkowo jest wlepka na wewnętrznej stronie maski

Za błędy winić Tapatalk i operatora MB526

Ostatnia edycja:
w benzyniakach też czasami można trafić webasto

Też widziałem v6 z webasto ale czy to było fabrycznie to trudno mi powiedzieć. Teoretycznie instrukcja pisze tylko o dogrzewaczach w jtd

teraz kupiłem v6 z webastem na graty ale jeszcze się do niego nie dobrałem więc nie powiem gdzie się znajduje i jak to wszystko jest podłączone. Gdzieś kiedyś czytałem że powinno być w którymś nadkolu.

Ten dogrzewacz to jest coś innego niż webasto no chyba, że włosi coś namieszali.

Danus wiesz może jak wygląda ta nalepka?

To samo tylko wszyscy nieświadomie używają nazewnictwa.

Webasto to jest przede wszystkim firma :)
a dopiero potem jest dogrzewacz silnika lub ogrzewanie postojowe, a konkretnie wszelkie wariancje Thermo Top C,D, E itp ;)
Zdjęcie naklejki mogę zrobić jutro.

No dobra w lagunie 2 jest podgrzewacz płynu i to nie ma nic wspólnego z webasto i tym podobnym poprostu są świece które wyglądają jak żarowe i podgrzewają płyn do konkretnej temperatury potem się wyłączają.

to rozwiazanie Adrian zamontowalem u siebie, wlasnie z renault i jest to chyba najtansza opcja ktora szybko grzeje.
w jtd byl podgrzewacz silnika ktory produkowalo webasto, stad czesto ludzie ogrzewanie nazywaja od nazwy tej firmy. co smieczniej widzialem przy wymianie termostatu ze jest jeszcze cos takiego ze spaliny ogrzewaja plyn chlodniczny jest to pod termostatem i na tym tez jest naklejka webasto.
montowanie websto w formie dogrzewania silnika ori jest bez sensu, graty sa drogie a i tak jako ogrzewanie postojowe to to nie dziala. lepiej zamontowac tej dogrzewacz od renault, mnie to ksoztowalo kolo 90zł

A ile szybciej wieje cipłym? Fabryczny podgrzewacz można przerobić na programowalny.

To podgrzewanie spalinami mam pod termostatem będę musiał pogadać z moim mechanikiem czy mi ogarnie ten podgrzewacz z lalki a możesz coś więcej napisać co jak i gdzie zamontowane?

Jak po kilku kilometrach przy tych temperaturach wskazówka nawet nie drgnie to na 100% nie ma tej opcji.
Tutaj jednak trochę ciężko jest określić nie znając silnika, bo przy różnych temperaturach, w różnych warunkach może być inaczej. Nie wspominając, że może też być walnięty termostat.
Musisz zerknąć pomiędzy silnik a przegrodę od strony pasażera to je zobaczysz.edit:dodatkowo jest wlepka na wewnętrznej stronie maski
Dzięki. Tylko gdzie pomiędzy silnikiem, a przegrodą tego szukać? Na przewodach idących z głowicy do nagrzewnicy, gdzieś w samej nagrzewnicy, czy np. w bloku? Natomiast naklejki może już nie być jeśli np. coś było robione...

Zrobiłem u żony elektryczny dogrzewać od citroena. Efekt jest taki ze jak bez dogrzania w mroźne dni przełączał się na gaz po ok 3km, a z dogrzewaczem jakieś 2.5km. W dogrzewaczu są 4 krzałk razem ok 1kW. Wadą jest to że przygasają światła, alternator nie daje rady (Lybra 1.6). Odpuściłem używanie tego ustrojstwa.
W 166 mam webasto bw50, jak uruchomie silnik i webasto to po 1 km leci cieplutkie powietrze w mrozy

Panowie, a mysleliscie o patencie z odpalaniem auta z pilota? Oczywiscie to tylko do automatow no i moze nie idealne rozwiazanie, ale daje rade. Kumpel zamontowal sobie to Rav-ce za jakies 500 - niby nie tanio, ale cene rekompensuja miny przechodniow :)

Dd

Założenie czegoś takiego jest proste jak budowa cepa. Na forum jest ktoś co zrobił sobie coś takiego w 166 manual. Tylko tak w nowym roku nie przypominam sobie nicka :sarcastic: ma ciemną, obniżoną na 18" chyba z zenderkiem :P
Jest to fajny bajer ale sądząc po popularności rozwiązania raczej mało przydatne.

W manualu? No Ja bym sie chyba nie zdecydowal, az tak bardzo nie ufam swojej pamieci :) Dlaczego malo przydatne? Spelnia swoja funkcje nagrzania samochodu. Bezpieczne, bo po otwarciu auta mamy jakis czas na przekrecenie kluczyka bo inaczej auto zgasnie. Ja zakladam, ale chyba juz nie w tym sezonie.

Dd

Amortyzatory
Powrót