Zakup Alfy 166

• Autor wątku Autor wątku tomasz25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    zakup
Jeżeli chodzi o ścisłość to uchował się pasek na kierownicy a to też oznacza mały przebieg. Ale bez euforii, takie rzeczy da się zmienić. Poza tym. Przebieg nie świadczy o stanie auta. Biorąc pod uwagę solidną budowę i żywotność V6 to na poziom przyszłych problemów będzie miał wpływ nie przebieg tylko to jak auto było traktowane.

Interesowałem się tym autem na początku roku (mówię o tej 3.0) - obecny właściciel ma ją od niedawna, odkupił od kolegi, twierdził że obecnie nim nie jeździ bo jest problem z wentylatorem chłodnicy i parę innych dupereli wymienił miedzy innymi wydech. Ogólnie miałem blisko ale bałem się tego auta... Atrakcyjna była cena, choć przez te kilka m-cy opuścił już z 1tyś., kolor i felgi :)

swoja droga, pierwszy raz mi sie zdarzy cos takiego powiedziec, ale (nawet biorac pod uwage skromnosc zdjec) fotel kierowcy nie wyglada na 190k km, tylko mniej :P
domyslam sie, ze nie miales dotad stycznosci ze 166, wiec nawet nie wiesz de facto czego sie spodziewac po tym aucie, dlatego jak masz niedaleko gdzies taka na sprzedaz to jedz i ogladaj - obejrzysz kilka egzemplarzy, pojezdzisz troche to bedziesz mial chociaz odniesienie jeden do drugiego

No nie miałem styczności ze 166. Jedyne Alfy z jakimi miałem styczność to taty 147 , chyba 2.0 ze skrzynią SeleSpeed i szwagra 156 1,9.

Ta akurat jest blisko i chyba podjadę ją obejrzeć. Zdaję sobie w 100% sprawę z tego , że będzie wymagała kilku dodatkowych plnów na start lub zaraz po starcie ale akurat na zakup fundusze mam skromne , a nie powiem , że strasznie mi się podoba :P No i jedyna w jaką celuję to 3.0 V6 , większość aut jakie miałem to były V6 i takie też teraz chcę :)

Jest jakiś interfejs diagnostyczny co by się można pod komputer podłączyć ?

Najważniejsze dla mnie to sprawdzenie chociaż organoleptycznie , czy czasem uszczelka nie żegna się już ze światem lub ew. panewki , no i skrzynia czy dobrze i równo pracuje , reszta to już mniejsze problemy :)
Powiedzcie mi jeszcze , ta skrzynia automatyczna w AR 166 , działa jak każdy inny automat ?

Panowie , może mi ktoś podpowiedzieć na co zwrócić uwagę przy szukaniu 166 3.0 lub 2.0TB ? Budżet mam bardzo ograniczony i Alfa nie musi być tip top igiełka , mam dwie na oku:

http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-166-3-0-v6-lpg-1999-CID5-ID4wVhh.html#e092cedccf

http://olx.pl/oferta/sprzedam-alfe-romeo-166-v6-tb-CID5-ID5a73Z.html#e092cedccf

Dziękuję za pomoc :)

Jak chcesz kupować 2.0TB w tej kasie to musisz bardzo dokładnie wszystko obejrzeć ;-)
Taki pakiet startowy kable,świece,cewka w razie przerywania to koszt ok. 1000zł w resztę nie wchodzę.
Tak jak Marek pisał silnik wymagający jednak zadbany i odpowiednio traktowany poprawia uśmiech na twarzy.

Co do skrzyni to zobacz czy sterownik nie jest zalany płynem z nagrzewnicy, standardowa usterka, trzeba zdjąć skórzany boczek w nogach pasażera i włożyć rękę, często się zalewa i powoduje szarpanie skrzyni. Mechanicznie skrzynie ZF padają rzadko.

Na zdjęciach widać łatany taśmą dolot, jak gdzieś puszcza to może falować silnik.

Ogólnie jazda 3.0 plus ZF to bajka.

Szczerze to napaliłem się jak stonka na wykopki hehehe :) ale ze spokojem , bo muszę porządnie sprawdzić wszystko , żeby się nie naciąć na minę , bo na to sobie nie mogę pozwolić :)

Mam nadzieję , że uda mi się kupić 166 3,0 w automacie :)

Szczerze to napaliłem się jak stonka na wykopki hehehe :)

powiem Ci tak.. ja sie napalilem rok temu i do dzis nie moge wyjsc na prosta ;) jezdzic jezdzi, krzywdy wielkiej na drodze nigdy nie bylo, ale caly czas jest cos do zrobienia. co prawda nie napalilem sie na ten konkretny egzemplarz, tylko na model. chcialem 166 i basta, nawet kupno czegos innego na krotki czas nie wchodzilo juz w gre. bylem umowiony z bartkiem z jeleniej i mialem brac jego - forumowa, zadbana pieknosci, ale niestety sie zapalila dzien wczesniej i musialem zrezygnowac. a ze pracuje jako handlowiec swoim autem i musialem kupic cos na szybko - to kupilem i caly czas walcze :D

Ktoś już kiedyś powiedział na forum że jak wytrzymasz pierwszy rok z alfą ( z doprowadzeniem ją do zadowalającego cię stanu po poprzednim właścicielu):) To potem już będzie tylko lepiej:D

No jak tylko uda mi się kupić nie trupa , to na pewno sobie poradzę , a jak sobie nie poradzę , to mam nadzieję , że wy mi pomożecie :)

pomozecie ? pomozemy !

tylko sprobuj sie skonsultowac przed zakupem ;)

Co do pomocy to możesz być tego pewny że ją otrzymasz na naszym forum:)

Szczerze to napaliłem się jak stonka na wykopki hehehe ale ze spokojem , bo muszę porządnie sprawdzić wszystko , żeby się nie naciąć na minę , bo na to sobie nie mogę pozwolić

Mam nadzieję , że uda mi się kupić 166 3,0 w automacie

Daj znać w jakim stanie jest ta 3.0 jak już ją zobaczysz bo ąż sam jestem ciekawy czy w tych pieniądzach będzie coś rozsądnego. Ostatnio był przypadek na forum, że kolega dał poniżej 6k za 3.0 o ile pamiętam i trafił nieźle więc da się:D

Zasada jest bardzo prosta: kto nie słucha ludzi na forum, ten kupuje tanio i dobrze. I tym optymistycznym akcentem zapraszam na Allegro i wypatrywania czegoś na prawdę taniego : >

Zasada jest bardzo prosta: kto nie słucha ludzi na forum, ten kupuje tanio i dobrze. I tym optymistycznym akcentem zapraszam na Allegro i wypatrywania czegoś na prawdę taniego : >

ja pie&$%@&!@....

sorry, musialem.

marian - czy tu ktos kiedykolwiek powiedzial, ze KAZDA 166 ponizej nie wiem, np 15 tysiecy to szrot? albo ponizej 30 czy 50? bo to w sumie zadna roznica.

ogladac nikt nikomu nie broni - sam mowie, ze jak niedaleko to niech bedzie i za 3 tysiace wystawiona - jedz i obejrzyj. wydaje mi sie, ze majac jako-takie doswiadczenie z tymi autami (biorac pod uwage, ze wiekszosc kolegow przerobila juz po kilka 166 w swojej karierze) raczej przestrzegamy przed dalekimi wyjazdami w celu ogladania TAKIEGO auta za grosze, bo niestety wiadomo czego sie spodziewac. a mowiac o tym optymistycznym akcencie, to jesli czytales uwaznie, to sam powinienes wiedziec, ze osobiscie bylem zachwycony tym egzemplarzem, ktory kupil kolega drq

Ostatnia edycja:
Chcialbym sie przejechac alfa mariana :-)

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Wykup dobre ubezpieczenie i jazda, przynajmniej zonie, kochance, matce zrobisz dobrze jak kasę z odszkodowania dostanie:)

Oczywiście po konsultacji na forum, bo inaczej nic ciekawego nie ma możliwości wybrać ; >

To już ci m4rk napisał, że jest. Byle nie taką po kierowcy takim jak Ty - co nie działa to wyłączyć ;)
Sam dobrze wiesz, że nie jesteś jedyny z takim podejściem do auta - różnica polega na tym, że reszta nie udziela się na forach. Ale wszyscy prędzej, czy później te auta sprzedają... i wtedy jest dramat - Kupującego.

Amortyzatory
Powrót