• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zakup 156 V6 2.5 Busso

Typowe po tylu latach moze być ubywaniegdxiesniewiadomogdzie chlodziwa. A miejsc tych jest sporo. Ale to trzeba pojeździć żeby zauważyć przed zakupem trudno. Moze nie docierać na gore silnika ciśnienie oleju bo oringi na pompie kruszeja z wiekiem. Wytarte walki rozrządu nie wiedzieć czemu. Tylko trzeba tam zaglądnąć bo każdy uważa ze nie dityczy Cewki. To z pamięci z ok 200tys km vkami
Jarek1986 żadne z dupy. Z dupy to talie prymitywne słownictwo.
Mowa o alfie 156 , vki czasem ktos na weekendowa szuka jak założyciel tematu. Diesla? Nie

Jersey nie zaden snobizm. Ja np ze sprz audio mógłby miec mono 1 glosnik. Ale przyjmuje do wiadomości ze j as kies bose cz hk czy co dsp sa lepsze. Nie potrzebuje ich, ale one SA lepsze.

A wymiana tych oringów i demontaż pompy jest trudny ? W tej sztuce i tak cieknie spod miski.

Typowe po tylu latach moze być ubywaniegdxiesniewiadomogdzie chlodziwa. A miejsc tych jest sporo. Ale to trzeba pojeździć żeby zauważyć przed zakupem trudno. Moze nie docierać na gore silnika ciśnienie oleju bo oringi na pompie kruszeja z wiekiem. Wytarte walki rozrządu nie wiedzieć czemu. Tylko trzeba tam zaglądnąć bo każdy uważa ze nie dityczy Cewki. To z pamięci z ok 200tys km vkami
Jarek1986 żadne z dupy. Z dupy to talie prymitywne słownictwo.
Mowa o alfie 156 , vki czasem ktos na weekendowa szuka jak założyciel tematu. Diesla? Nie

Jersey nie zaden snobizm. Ja np ze sprz audio mógłby miec mono 1 glosnik. Ale przyjmuje do wiadomości ze j as kies bose cz hk czy co dsp sa lepsze. Nie potrzebuje ich, ale one SA lepsze.

Ja kupiłem diesla do jazdy w weekendy.

A wymiana tych oringów i demontaż pompy jest trudny ? W tej sztuce i tak cieknie spod miski.

Trzeba ta pompę wyjąć. Poszukaj tu na forum tematu 166 2.5 kolegi bussoholik niedawno opisywal z kilkoma innymi sprawami pomiary tej pompy itd. A ja tego sam sie nie podejmuje ani robic ani opisywać, ale zaraz po zakupie vki 7 lat temu mechanik mi je zmieniał.Niedawno 2gi raz. Walki przytarte mimo to.
Zenon ale ta mazda ci zalega, brrr... Swoją drogą zanosi się ze to mazda pogodzi dieslo i benzyno lubiacych- skyactive x. Benzyna samozaplonowa. Z kompresorem.

Oj, żartobliwie się naciągam :). W mnie w pracy przeurocza pani księgowa ma zieloną Mazdę 2 II, lubię panią księgową, więc jej Mazdę też :).

W mnie w pracy przeurocza pani księgowa ma zieloną Mazdę 2 II, lubię panią księgową, więc jej Mazdę też :).

Wątpię, by z kolei "urocza pani księgowa" Ciebie lubiła:(.
Aczkolwiek Twoja [notranslate]Alfa[/notranslate] być może "uroczą panią księgową" intryguje.

- - - Updated - - -

Kurczę, przecież ten silnik wręcz śpiewa a porównanie go do jtd to, pod tym względem, moim zdaniem, mocno słaby pomysł...

JTD jest genialnie udanym silnikiem Fiata.
Mam duży szacunek - u mnie w historii domowej 3 Alfy z JTD 1.9 i odpowiednio 0.0 problemów z silnikiem:).
GT pięknie zmapowana przez Kolegę Sdero na 180KM: jest moc, jest moment, jest oszczędne spalanie, ważne w codziennym i częstym użytkowaniu - niewiele ponad 7l w cyklu mieszanym.

Krótko mówiąc, małżeństwo Alfy z dieslem z rozsądku.
Z korzyścią dla obu, choć ze względu na trwałość małżeństwa z korzyścią przede wszystkim dla Alfy.
Ale na tym się kończy.
Wszystko niby gra, wszystko niby jest ok, ALE...

Nie miałem Busso, ale wystarczy mi porównanie diesla do TS 8v.
Tutaj wkracza artyzm i strzała Amora trafia prosto serce.

Jersey widocznie nie ma dobrego słuchu muzycznego, skoro lubi klekot i Teslę, a nie lubi Busso.

No fajniejszy. Przyjemniejszy, mnie drażniący ucho odgłos. W benzynach fajny dźwięk mają V12 i W12 oraz wankle a i tak do pięt nie dorastają gwizdowi elektryka czy pomrukowi dużego diesla.

Jersey widocznie nie ma dobrego słuchu muzycznego

Raczej ma dobry słuch i nie chce go sobie niszczyć słuchaniem silnikowej odmiany DiscoRolki :P

hehe dobre, dawno się tak nie uśmiałem. Dźwięk diesla lepszy od benzyny, świat stanął na głowie. No cóż, jeden lubi piwo, drugi żyto o trzeci jak mu śmierdzą stopy.
BTW nie słyszałem nic lepszego nic wankiel Mazdy 787B, włosy stają dęba:
https://www.youtube.com/watch?v=sxXtpMngivM

De
No fajniejszy. Przyjemniejszy, mnie drażniący ucho odgłos. W benzynach fajny dźwięk mają V12 i W12 oraz wankle a i tak do pięt nie dorastają gwizdowi elektryka czy pomrukowi dużego diesla.

Raczej ma dobry słuch i nie chce go sobie niszczyć słuchaniem silnikowej odmiany DiscoRolki :P

Drażni, drażni - niedokończaniem - zaczyna, oczekujesz ze się właśnie będzie cos działo, ze to początek rozkręcania się, a on konczy, bo to bylo juz wszystko ... Analogia nasuwa się sama.
Mocno to drażniące.

Czy ja wie. Na początku porządnie popchnie, dogodzi, potem ostro ciśnie i kończy z przytupem. A nie - rozkręca się, kręci, kręci, a tak w sumie to nic z tego nie ma... analogia nasuwa się sama :P

Trzeba ta pompę wyjąć. Poszukaj tu na forum tematu 166 2.5 kolegi bussoholik niedawno opisywal z kilkoma innymi sprawami pomiary tej pompy itd. A ja tego sam sie nie podejmuje ani robic ani opisywać, ale zaraz po zakupie vki 7 lat temu mechanik mi je zmieniał.Niedawno 2gi raz. Walki przytarte mimo to.
Zenon ale ta mazda ci zalega, brrr... Swoją drogą zanosi się ze to mazda pogodzi dieslo i benzyno lubiacych- skyactive x. Benzyna samozaplonowa. Z kompresorem.

Thx ! Poszukam :)

Jezusie Nazareński jak to płuży :eek:

Dla porównania moje byłe E28 na tym torze https://www.youtube.com/watch?v=CsMEbGXTB54

Troszku za nią tęsknie ale jest w dobrych rękach :) Mój pierwszy samochód...

Ostatnia edycja:
Haha :D
Jersey, w dieslu jak nie zmienisz pozycji, nie pojedziesz :P
W benie możesz, ale nie musisz ;)
No i szczyt jest na końcu, tak jak być powinno, a nie w połowie :edziahaha:

Oj nie sądzę. Do pracy mam 7-8km i w zimę E46 wciąga mi na tym odcinku średnio 17.5 L a teraz w lato w wakacje około 12.5.
Serio, w Krakowie spala mi około 12,5 litra/ 100km. Dzisiaj po 260 km zatankowałem do pełna i wyszło 12,2. Normalna jazda, bez ścigania, ale też zbyt dużych korków nie miałem. A Ty pisałeś o weekendowym aucie, więc korków może być wtedy mniej :D

A BMW świetne!

Serio, w Krakowie spala mi około 12,5 litra/ 100km. Dzisiaj po 260 km zatankowałem do pełna i wyszło 12,2. Normalna jazda, bez ścigania, ale też zbyt dużych korków nie miałem. A Ty pisałeś o weekendowym aucie, więc korków może być wtedy mniej :D

A BMW świetne!

W moim przypadku wygląda na to, że wymiana akumulatora na nowy znacząco obniżyła spalanie (lub zredukowała zakłamywanie rzeczywistości przez wskaźniki), bo już jeżdżę czwarty dzień od tankowania i jeszcze rezerwa nie świeci, więc możliwe że udało się zejść w trasie z 12l/100 do poniżej 10 ;-) (dojeżdżam codziennie 30km w jedną stronę do pracy, 90% poza zabudowanym)

Amortyzatory
Powrót