• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zabezpieczenie antykradzieżowe Giulia

Cześć, witam wszystkich po długiej przerwie. Moja Giulietta była i jest na tyle bezproblemowa, że przez kilka ostatnich lat byłem biernym obserwatorem forum. Ale teraz przymierzam się do zakupu Giulii lub Stelvio, jednak trochę martwi mnie ta podatność na kradzież. Stąd kilka pytań z mojej strony. Czytałem instrukcję, miałem przez kilka godzin do swobodnego przetestowania demówkę i conieco się orientuję.

Jak działa deaktywacja systemu bezkluczykowego w menu? Czy blokuje wysyłanie sygnału po stronie samochodu, kluczyka, czy z obu stron? I w zwiazku z tym (albo z jakichkolwiek innych przyczyn) na ile taka deaktywacja zabezpiecza luki tego systemu przed typowymi dla niego metodami kradzieży a przynajmniej sprowadza ryzyko tejże do poziomu takiego, jak w przypadku samochodów bez tego systemu? No z poprawką na brak mechanicznej blokady kolumny kierownicy, którą można niezależnie dołożyć.

Szczerze mówiąc nie odczuwam najmniejszej potrzeby korzystania z tego systemu. Nie noszę codziennie 4 siat z zakupami i nie widzę problemu w wyjeciu kluczyka z kieszeni i nacisnieciu przycisku. Wręcz, patrząc na to jak sprzyja utracie auta i że zawsze odczuwam dyskomfort, czy na pewno auto się zamknie i samo nie otworzy, wiele bym dał, żeby tego systemu w ogóle nie mieć.

I jeszcze jeśli sama deaktywacja z menu miałaby być nieskuteczna, pytanie o "opcję atomową". Nie do zastosowania na codzień raczej, ale w bardziej ryzykownych sytuacjach, dla mnie sporadycznych, gdzie ryzyko jest większe. Typu galeria handlowa. Raczej w trasach jeżdżę, po mieście rower/autobus a na noc prawie zawsze garażuję z dala od domu. Na ile oprócz deaktywacji z menu rozwiązaniem problemu byłoby wyjęcie baterii z kluczyka, otwieranie drzwi z wkładki a uruchamianie silnika awaryjnie z maty w schowku? Czyli w sposób, jaki instrukcja podaję w sytuacji rozładowania baterii w kluczyku.

wyłączenie passive entry zabezpiecza wejście, czyli tylko sposób na walizkę lub gameboy-crackera kodu. tak czy siak, jak wybiją szybę i wejda do środka to i walizka i gameboyem mają pozwolenie na uruchomienie auta. na dorobienie klucza przez radar czy lawetę wyłaczenie nic nie pomaga. dlatego trzeba się dobezpieczyć w jakiś/jakieś dodatkowe systemy aby auta nie zawineli w 1-2 minuty.

Dokładnie tak to zrobiłem. Moim zdaniem jest to najlepsze rozwiązanie. Alarm pod leasing, a do tego zabezpieczenie.

To jest świetnie zaprojektowane i przemyślane urządzenie. Montaż bez uwag. Do ogarnięcia samodzielnie przez laika. Bez cięcia kabli i związanego z tym stresu.

Mogę potwierdzić prostotę montażu i ogólną zajebistość urządzenia :) mam nadzieję, że nigdy nie będzie musiało się sprawdzić w boju, ale jestem dużo spokojniejszy od kiedy uruchomiłem to imo. Pozdrowienia dla pana Leszka :)

Pozdrawiam
Tomek

Dziękuję, miło słyszeć takie komentarze. Pozdrawiam serdecznie

Na dniach kupuje Giulię, też chcę ją zabezpieczyć w niekonwencjonalne sposób.
Mam jednak pytanie do epsonix, gdy oddaje auto do serwisu-mechanika, nie chciałbym zdradzać jak to działa.
Czy w tym momencie jest jakaś dezaktywacja tego urządzenia, aby zostało to w tajemnicy?

Na dniach kupuje Giulię, też chcę ją zabezpieczyć w niekonwencjonalne sposób.
Mam jednak pytanie do epsonix, gdy oddaje auto do serwisu-mechanika, nie chciałbym zdradzać jak to działa.
Czy w tym momencie jest jakaś dezaktywacja tego urządzenia, aby zostało to w tajemnicy?

Uruchamiasz tryb serwisowy odpowiednią sekwencją i w tym momencie zabezpieczenie jest dezaktywowane.

Ok.
Widzę za stronie jest też urządzenie do dezaktywacji start/stop.
W Alfie nie da się tęgo wyłączyć przez komputer?

Uruchamiasz tryb serwisowy odpowiednią sekwencją i w tym momencie zabezpieczenie jest dezaktywowane.

Dzięki za udzielenie odpowiedzi za mnie :)

Ok.
Widzę za stronie jest też urządzenie do dezaktywacji start/stop.
W Alfie nie da się tęgo wyłączyć przez komputer?
nie, przynajmniej nie przez proxi (choć jest ustawienie bo mapa proxi ogólna dla FCA budowana od lat co model/lift itp, ale od razu kupa błędów oraz brak ładowania aku jak wyłączysz - próbowałem przed zabraniem się za dezaktywator na początku 2019r).

Jakiś zestaw produktów zawsze o jakimś rabacie dodatkowym można pomyśleć. Standardowo jest 5% na Kupon rabatowy Alfaholicy u mnie na sklepie. Jakby co najepiej odzywać się na orders(małpa)stuff4car(kropka)com

Epsonix, odezwę się do Ciebie jak już będę miał auto, i raczej kupię oba produkty.
Co do zabezpieczenia antykradziowego, czy odblokowanie jest możliwe tylko po przez jakąś kombinację przycisków /pin, czy też za pomocą jakiegoś brelok lub coś po bluetooth?
Chodzi o to że wsiadam do auta i spieszę się, muszę szybko odjechać, a tu trzeba pin wpisywać?

zajmuje to kilka sekund start pin start i odpalony

Amortyzatory
Powrót