[MiTo] Wypadanie zapłonu czy Multiair

Edluk

Nowy
Auto
Alfa Romeo MiTo 1,4 MultiAir 77KW
Witam,
Posiadam Mito z silnikiem 1.4 105 km, czyli bez turbo. Od jakiegoś czasu pojawia się usterka o następujących objawach:
Rano lub po cało dniowym postoju silnik odpala normalnie lecz po chwili zaczyna nierówno pracować. Usterka pojawia się nieregularnie to znaczy co 3, 4 dni. Czasem częściej a czasem rzadziej. Byłem w Aso i wyszło wypadanie zapłonu na 3 i 4 cylinderze oraz błąd elektro zaworu. Wymieniłem świece i cewki - nie pomogło. Serwis sugeruje usterkę modułu multiair. To podobno droga cześć więc nie chcę wymieniać bez dokładnej diagnozy.
Dodam, że przy tej nierównej pracy nie słychać metalicznych dźwięków co sugerowalo by zawory.
Czy wie ktoś jaka może być przyczyna?
Czy moduł można sprawdzić w jakiś sposób?
Z góry dziękuję za pomoc.

Dodano po 21 minutes:

Uzupełniając dodam, że po przejechaniu 300-600 metrów i włączeniu i włączeniu silnika usterka z znika. Czasem na desce pojawia się komunikat "start stop system failed" I ikonka silnika.

Ostatnia edycja:
zatankuj na pocatek bełny bak dobrego paliwa i wtedy zobaczymy co bedzie sie działo

Tankuję systematycznie do pełna a ostatnio wolałem specyfik do czyszczenia wtrysków. Przez 3 dni był spokój a w czwartym dniu usterka znów się pojawiła. Auto jeździ w trasie po 100 km dziennie.

Tankuję systematycznie do pełna a ostatnio wolałem specyfik do czyszczenia wtrysków. Przez 3 dni był spokój a w czwartym dniu usterka znów się pojawiła. Auto jeździ w trasie po 100 km dziennie.

zatankuj na innej stcji przerabiałem juz wypadanie zapłonow i było to przez paliwo wienc mozna spróbowac

Spróbuję, choć od lat tankuję na shellu i nigdy nie miałem kłopotów z paliwem.
Czy ktoś zna na Podkarpaciu lub w Małopolsce serwis, który jest dobry w diagnozowaniu multiair?

W całej Polsce paliwo pochodzi z 2 rafinerii bardziej chodzi o wiarygodność sprzedawcy niz marka stacji

Czy jest kto miał podobny problem?
Jakiś specjalista o multiair?

- ja proponuję pomiar programem diagnostycznym Scan XL Pro.
- jest to dość duzy kłopot poniewaz należy mieć interfejs a i pomiar jest tylko z tych "widzi mi się że może być żle".
- ale taki pomiar przed "awarią" byłby pomocny dla innych.

Mam interfejs elm 327, tylko nie wiem czy połączy się z Mito?

- program jest na sieci, jeśli ELm 327 to klon, to program będzie pokazywał głupoty.

scanxl to badziew jest... taki sam chłam pokazuje jak cała reszta programów do elm327.

@siewcu
- pokaż mi, bazując na MES, FES, alfaOBD, takie parametry jak stan monitora, stan sond lambda, stan grzejnika lambdy oraz parametry LONG i SHORT.
- nie szukaj, nie znajdziesz.
- nie stosuje Scan XL do pełnej diagnostyki, do testu OBD nadaje się idealnie, tylko trzeba umieć z niego korzystać.

Załączniki

• G-MA1.jpg
    G-MA1.jpg
    123 KB · Wyświetleń: 120
Czym w takim razie testować i jakie parametry sprawdzić?

Załączniki

• stnterm.zip
    stnterm.zip
    304.4 KB · Wyświetleń: 20
  • obd-linkSX.jpg
    obd-linkSX.jpg
    24.3 KB · Wyświetleń: 102
  • ELM327v1.4_clone.jpg
    ELM327v1.4_clone.jpg
    23.1 KB · Wyświetleń: 95
Ostatnia edycja:
@siewcu
- pokaż mi, bazując na MES, FES, alfaOBD, takie parametry jak stan monitora, stan sond lambda, stan grzejnika lambdy oraz parametry LONG i SHORT.
- nie szukaj, nie znajdziesz.
- nie stosuje Scan XL do pełnej diagnostyki, do testu OBD nadaje się idealnie, tylko trzeba umieć z niego korzystać.
czyli jeśli cała diagnostyka kończy się na korektach paliwa i lambdach to oznacza nie mniej nie więcej niż to, że po prostu nie masz o diagnostyce pojęcia.

kolega bubu321 nie ma pojęcia o diagnostyce, to żeś zdrowo palnął kolego siewcu... fakt , że trzeba czytać teksty ze zrozumieniem a tego chyba już nie uczą w szkołach...

- są kody w innym temacie , na tym forum, nawet plik się tak samo nazywa.
-ale dzięki za przypomnienie.
- jednak mając doświadczenie z forum 156, nie sądzę aby ktoś zrobił logi z programu Scan xl Pro, to wymaga trochę zachodu.

Amortyzatory
Powrót