[Giulia] Wyniki sprzedaży w Polsce 2017 (Giulia, Stelvio i reszta FCA)

Ja to widzę tak: z punktu widzenia całości sprzedaży, Polska to jednak rynek niszowy - nieco ponad 1000 sztuk aut na ok. 86.000 sprzedanych w 2017 roku w Europie. Stąd też np. brak reklamy - trudno wykładać budżet na spoty telewizyjne lub bilbordy i płacić tyle co marki sprzedające w Polsce dużo więcej, jak Skoda czy Toyota, nikt nie da niższych cen dla AR tylko dlatego, że sprzedają mniej. I podobnie sprawa wygląda z salonami. W Stanach łączą AR z Maserati, ale jednak trochę inny rynek.
Co do sprzedawców to akurat tam gdzia ja kupowałem moją Giuliettę /Katowice/ sprzedawca był kompetentny, a kontakt mailowy z ofertami finansowania regularny i szybki, ale obecnie gość zajmuje się już sprzedażą Jeepa, a AR przypadł jakiemuś młodziakowi. Zrobiłem z nim jazdę próbną Stelvio przy okazji przeglądu Julci, starał się, ale widać było, że dopiero "wgryza" się w temat.
Trzeba rozkręcać sprzedaż powoli, trudno liczyć, że podbije sie w Polsce rynek sprzedając dwa promowane modele w cenach 150-200.000 pln /bo o Giulietcie i Mito to firma raczej udaje że ich nie ma - a szkoda, bo jakby trochę w nie zainwestowali reklamowo, to klienci przyszliby do salonów i przy okazji popatrzyli na Giulię i Stelvio/

J
Trzeba rozkręcać sprzedaż powoli, trudno liczyć, że podbije sie w Polsce rynek sprzedając dwa promowane modele w cenach 150-200.000 pln /bo o Giulietcie i Mito to firma raczej udaje że ich nie ma - a szkoda, bo jakby trochę w nie zainwestowali reklamowo, to klienci przyszliby do salonów i przy okazji popatrzyli na Giulię i Stelvio/

W PUNKT

Wielka szkoda- Giuliettę uważam za niesamowite auto.

Nie muszą od razu budować nowych salonów, ale niech strefa AR będzie w jakiś sposób wyróżniona- podkreślony jej nietuzinkowy i indywidualny charakter. No i mimo wszystko- sam jestem pracodawcą i znam realia rynku, ale trzeba ludzi przeszkolić (zwłaszcza, że modeli i opcji nie ma "nie wiadomo" ilu. Trochę to słabe, że mówiąc o kimś kto sprzedaje auto podkreślamy na tym forum- sympatyczni, bardzo się starają. Cieszy i to!

Po raz kolejny podkreślam, że chciałbym być dobrze zrozumiany- nie narzekam:) tylko nie mogę się nadziwić...

Zgadzam się z powyższym. A do tego Giulietta nadal przyciąga dużo kupujących, bo IMHO ma świetny stosunek ceny do "efektu". ;)

Strefa AR jakoś jest tam zazwyczaj wydzielona (tam gdzie byłem). A salony wielu marek ma nawet Porsche w Warszawie (w jednym budynku jest Prosiak i VW Golf).

W Poznaniu jest Alfa razem z Mazdą, to dopiero by się co niektórzy bywalcy tego forum zagotowali :D

Tak samo jest u Bołtowicza w Warszawie.

Oficjalnie - mogą być razem, bo nie stanowią dla siebie konkurencji. Tak twierdzi FCA czy FAP.
:) wszystko można... Ale jak mawia wiadomo kto :) tu chodzi o detale :)

BTW

O sprzedaży AR w segmencie premium decyduje też mimo wszytko NISKA wartość rezydualna :/jak by na to nie patrzeć konkurencja pojedziesz taniej. :/

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Chciałbym zobaczyc niektóre oferty leasingowe na Giulię by potwierdzić, czy jej wartość rezydualna rzeczywiście będzie niska.
Audi i ich leasingow nie bierzmy pod uwagę, ta marka trzyma w Polsce niezrozumiale wysokie ceny używanych.
BMW ma program premium selection i możliwość wykupu gwarancji ja auta z tego programu.
Czy Alfa wspiera gwarancję na auta używane kupowane od dealerów?

Chciałbym zobaczyc niektóre oferty leasingowe na Giulię by potwierdzić, czy jej wartość rezydualna rzeczywiście będzie niska.
Proszę:
Czołowa firma zajmująca się stricte wynajmem widzi to tak:
Inwestycja 181 213,01
Wartość rezydualna 99 067,33
36 mscy/ 25 000

rata z opcjami 3 628,48 netto

Pod uwagę należy brać wszystkie marki to z nimi ma przecież konkurować (A5?)

Stelvio: katalog: 237 000, po 24 miesiącach: 152 000 - RV 64%
Giulia: katalog: 251 000, po 24 miesiącach 146 000 - RV 58%

Jak widać jest różnica. RV jest z Forecastera Eurotax.

Ciekawe wyliczenia - jak zwykle algorytm z tytułem "wróżenie z fusów".

Ciekawe wyliczenia - jak zwykle algorytm z tytułem "wróżenie z fusów".

Marek, forecaster eurotaxu to narzędzie, które kosztuje kilkanaście tysięcy złotych miesięcznie. Też uważam, że to nie ma nic wspólnego z rzeczywistością w przypadku Giulii, ale tam co miesiąc są aktualizowane wartości rezydualne wszystkich aut w zależności od wersji i poziomu wyposażenia. Dane te są zbierane z rynku - dla przykładu, jeszcze w zeszłym roku RV BMW z kolorem białym było o 3% wyższe niż obecnie, bo stwierdzili, że za dużo białych i już się tak dobrze sprzedawać nie będzie na rynku używanych.

A znowu Stelvio ma jedną z najwyższych RV wśród SUVów.

Amortyzatory
Powrót