• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana turbo i FMIC. 166 sportronic.

Pfff druciarstwo xD jak bym go na trytki zamontował to tak ;) a tak to zobacz ile trudu tutaj było ;).

Ale fakt faktem można było, przyznaje , zrobić na zamówienie bo jak się pewnie domyślasz to koszta mnie już na tym etapie życia mniej interesują ( dzięki Bogu ) . Gdybym musiał już swój garaż ( buduje dom , i mam tam garaż 70m² z kanałem ) to napewno bym to sobie wyskrobał lepiej , przyznaje .

Może kiedyś zrobimy 159 q4 na gtd2872 ;)

Ps. Saabix jak mniemam pewnie 2.3T. ja robiłem 1.9 na 220 koniuchow. Co przy krótkiej skrzyni robiło robotę

Wysłane z mojego SM-G715FN przy użyciu Tapatalka

Widzisz, wiedziałem że się da :lol:
Saab oczywiście 2,3 benzyna w gazie :D

Powi ci że mam dla.mojej kobiety stilo 2.4 na dojazdy do pracy i czasem, gdy ten mały street fighter nie odpali ( na ciepłym czasem się zawiesza przekaźnik / rozrusznik ) to mam czasem ochotę na szybkie kupno aero w automacie .... Zajebiste są te 95. Nigdy , absolutnie nigdy mi nie stanęło w trasie , zwiedziłem nim pół Europy , czasem robiąc 10000 km w 3 tyg. I pojedyncze trasy rzędu 2000 km.... Nigdy nic się nie działo. Ale nie miałem okazji karnac się 2.3 nigdy niestety. Szkoda

Autko odebrane.
Turbo pompuje narazie 1.3 bara
Temperatura w kolektorze to przy 100 km/h to różnica do 7 stopni w stosunku do otoczenia ( 19*c na zewnątrz , w dolocie 23~26 )
Wydech nie jest za głośny
Nie dymi przy butowaniu

Teraz w kolejce konwerter i skrzynia bo czasem wywali błąd lockupa i różnicy w obrotach wałków.

Do ogarnięcia jeszcze ABS ( czasem wywali błąd ) , siłownik tylnej klapy i jeden manewr z dolotem.

Na chwilę muszę się wstrzymać z sypaniem worków siana w alfę bo trochę mnie zadusily materiały budowlane ( budowa domu )

Na hamownie pojadę gdy będę mieć dzień wolny.
19.jpg

Skrzynie to od razu spisz na straty :sarcastic:
a to to 1,3bar to jakiej mocy w tym silniku odpowiada?

U mnie to było 193 konie przed robotą. Tyle że z zasyfionym odlotem i kanałami w głowicy.

Dobrze wiedzieć - tak porównuję z efektem takiego samego doładowania w benzynie :)

Chwilę o tym myślałem ale to porównanie jest bez sensu bo moc idzie po obrotach. Np. 1.3 bara w silniku 2.0 który teoretycznie wykrecisz do 9000 obrotów to da ci ile koni ... 600 ?

1.3 na to gt2256v to jeszcze ok, ja mam na mega pograniczu bo 1.55/1.6 momentami. Przy mocy 240 z hakiem i 504Nm

Wysłane z mojego Pixel 4a (5G) przy użyciu Tapatalka

Chyba trochę nie w tą stronę "kombinujesz" :) Benzyniaki oczywiście kręcą się wyżej. Ale to nie oznacza, że maksymalną moc mają na końcu. Z resztą.... chyba żadne auta nie mają ekstremum na końcu. Maksymalna moc i moment oraz jego umiejscowienie w skali obrotów jest zależne od masy czynników. Pisanie, że moc zależy od prędkości to takie uproszczenie jak pisanie że moc zależy od wysokości auta.....
Twój seryjny silnik miał 175KM przy 4000 obr. A przecież spokojnie leci do 5000obr albo i nawet 5500. Ale nie masz już wtedy tam mocy. A diesel w ogóle wtedy już pada na pysk z mocą.
Mój saab przykładowo ma maksimum mocy przy około 5000obr. To niewiele więcej niż diesel. Ale za to do odcinki tracę już tylko kilkanaście koni.
A odnośnie doładowania to 1,3bar w 2,4jtd daje jakieś 200KM. W benzynie jakieś 300KM. W momentach też zapewne będzie sroga różnica. A różnica w obrotach nieznaczna :)

Mareku : wzór na moc to upraszczając moment x obroty = moc

Zakładając że masz stały moment obrotowy to moc rośnie liniowo. Problemem na końcu obrotów w benzynie jest spadek sprawności napełniania cylindrów ( za krótkie czasy otwarcia zaworu w stosunku do bezwładności zasysanego powietrza, powietrze nie zdąży napełnić cylindra w odpowiedniej ilości ) pomijam tu np. bezwładności zaworów i prędkość z jaką zamyka ja sprężyna. )

W dieslu problemem jest oczywiście tempo spalania się oleju. Nie przekroczysz pewnej prędkości obrotowej bo fizyka mówi "nie"

Ps. Żeby porównać moc benyzyny i diesla musimy porównać go w pewnych warunkach. Wydaje się że najbardziej sensowne jest : stałe doładowanie , jednakową pojemność silnika , jednakowe obroty.

wzór na moc to upraszczając moment x obroty = moc
Ja to doskonale wiem, ale zrozum że nie tyle wzór jest ważny co budowa silnika. Przykładowo. Wzory i fizyka jest jedna dla wszystkich a zobacz ile jest "dwulitrówek" i każda ma inną moc i w innym zakresie. Jedne mają 130KM, inne 165. Jedne mają ekstremum mocy przy 5000obr a inne przy 7000obrotów. Wszystkie mają 2 litry i wszystkie podlegają tej samej fizyce :)

Żeby porównać moc benyzyny i diesla musimy porównać go w pewnych warunkach. Wydaje się że najbardziej sensowne jest : stałe doładowanie , jednakową pojemność silnika , jednakowe obroty.

Porównanie jakie dałem jest bardzo bliskie Twojej idei. Niemal ta sama pojemność, ten sam boost. A dla prędkości obrotowej 4000obr u mnie jest jakieś 250KM i 430Nm. Przy czym ja mam bardziej "upośledzoną" konstrukcję bo o 4 zawory mniej. Czyli mam znacznie gorsze napełnianie tej samej pojemności. No i pojemność o 0,1 mniejsza :)
Widać to po silnika volvo gdzie 2,4 20V mają podobne moce co saab na niższym doładowaniu.

A żeby nie odchodzić od tematu wątku to warto jeszcze w to wplątać właśnie budowę turbiny i chłodzenie. Co ma bardzo duży wpływ na charakterystykę. Na + u Ciebie jest większe turbo. U mnie na + niższe temperatury :) ale to też zależy od IC. Nie wiem jaki jest u Ciebie ale ja mam 550x230x60.

To wszystko na tyle istotnie wpływa na wykres mocy, że ten elementarny wzór na moc schodzi mocno na drugi plan :)

U mnie icek tylko 5mm grubszy. Reszta taka sama. Bo ty masz 1.9 tid co nie ?

W zasadzie to fakt że konstrukcja silnika ma sporo do gadania bo ilość nm przy danych obrotach bardzo mocno zależy od wykorbienia wału . Z tym że im większe wykorbienia tym mniejsza maksymalna prędkość obrotowa. Zawsze jest coś za coś ;) .

A propos skrzyni Marku. Możesz zamówić za 5k $ takiego aisina który wytrzyma 700 koni ;)
Są na to mocarze. Podobno seria w benzynie wytrzymuje 300 koni.

Co do Volvo 2.4T. prosta sprawa , jeśli masz cylinder więcej ( Względem 2.0 ) to doładowanie możesz obniżyć o 20%. Moc pozostanie ta sama.

Bo ty masz 1.9 tid co nie ?
Proszę Cię.... 2,3 benzyna :) manual bo aisiny w saabie też nie wyrabiały :)

o do Volvo 2.4T. prosta sprawa , jeśli masz cylinder więcej ( Względem 2.0 ) to doładowanie możesz obniżyć o 20%. Moc pozostanie ta sama.
Dokładnie, dlatego to napisałem że pomimo dużo gorszych warunków 2,3 16V turbo benzyna w stosunku do 2,4 20V jtd to benzyna druzgocząco lepiej wypada. Ale to taka dyskusja o oczywistych oczywistościach. Po prostu "zahaczyłem" temat boostu bo mnie to ciekawiło.

Dzizas faktycznie 2.3T. ja pewnie za rok zmienię stilo 2.4 na coś z 4x4 i z chęcią podejmę 93 4x4 naturalnie tylko 2.8 bo na turbo x to raczej mnie stać nie będzie ;) ( wiem że ten sam motor 2.8 no ale .... jeden z 2000 ;) )

9-3 a nie 93 .... o zgrozo.....
Mam takiego z fwd. Tam boost jest w ogóle malutki bo raptem 0,8bar. Nie ma też takich problemów z chłodzeniem. Fabryczny IC między chłodnicami daje sobie radę. Ale pod maską jest piekarnik. Silnik i turbo (bo jest na górze) tak grzeje maskę (aluminiową), że jak pada deszcz to z maski się dymi.

Ale wracając do tematu to wstawiłeś chłodnicę a w zderzaku coś zmieniałeś? W środku dawałeś jakieś osłony boczne żeby powietrze się nie rozchodził i trafiało na chłodnicę? Osłonę pod silnikiem masz?

Narazie jestem bez osłon. Jeszcze muszę pogrzebać czasem pod maską. Jak zrobię odmę finalnie tak jak chce to pozakładam wszystko.

Wykres z jazdy 140/h kilkanascie km

Myśle że dość dobrze to wygląda ;)
1.jpg

Pociagnij go wyżej na pełnym obciążeniu. Wtedy zobaczymy co jest warte [emoji6]

Wysłane z mojego Pixel 4a (5G) przy użyciu Tapatalka

Gdzie ja zrobię przelot na 220/h ;) się zobaczy. Narazie zamawiam tłumik końcowy bo za bardzo buczy przy wysokich prędkościach.

Amortyzatory
Powrót