dzięki, wybacz ale mam alfe od niedawna i nie znam jeszcze budowy rozrzadu w tym aucie-rozrzad kompletny to dwa paski, dwie rolki i do tego pompa wody? Sorry ale cos mi tu nie gra

A tak nawiasem mówiąc-co z wariatorem? jak się za niego zabrać?
Gdy miałem Hondę w benzynie to wymieniałem rozrząd z pompą wody, żeby nie było przygód. Oczywiście ty nie musisz jak nie chcesz.
---------- Post dodany o godzinie 13:48 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:46 ----------
dzięki, wybacz ale mam alfe od niedawna i nie znam jeszcze budowy rozrzadu w tym aucie-rozrzad kompletny to dwa paski, dwie rolki i do tego pompa wody? Sorry ale cos mi tu nie gra

A tak nawiasem mówiąc-co z wariatorem? jak się za niego zabrać?
Gdy miałem Hondę w benzynie to wymieniałem rozrząd z pompą wody, żeby nie było przygód. Oczywiście ty nie musisz jak nie chcesz.
Co do wariatora to tez wymień jesli ci hałasuje.
Tu masz info :
Problemy z wariatorem w silnikach Alfa Romeo Twin Spark 16v
W Alfach 145/146 (wyłącznie z silnikami benzynowymi) często występującym problemem jest awaria mechanizmu zmiennych faz rozrządu (dalej nazywam go w skrócie wariatorem). Objawia się ona przede wszystkim podczas rozruchu charakterystycznym hałasem silnika podobnym do dźwięku diesla. Co robić?
Opis i diagnoza
Awaria wariatora jest niewątpliwie problemem występującym najczęściej w wersjach benzynowych modeli 145/146 i objawiającym się specyficznym odgłosem pracy silnika, przypominającym diesla na wolnych obrotach – jest to oczywiście dźwięk nienaturalny dla prawidłowej pracy silnika benzynowego. Diagnoza wadliwie pracującego wariatora jest zatem bardzo prosta. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy mamy z tym do czynienia w naszym silniku, wystarczy uruchomić go na zimno (wtedy sprawdzian daje dokładniejszy wynik, ponieważ właśnie w takich warunkach olej, który uprzednio ściekł do skrzyni korbowej silnika, potrzebuje więcej czasu, by na nowo napełnić wariator. Jeżeli po uruchomieniu silnika początkowo dochodzi z niego głośny grzechot trybów zębatych, podobny do dźwięku diesla, a następnie, po upływie ok. 1-2 s. stopniowo zanika (ponieważ olej napływa pod coraz większym ciśnieniem i napełnia urządzenie), znaczy, że występuje awaria wariatora.
Etapy awarii
Po pewnym okresie eksploatacji bez naprawy wariatora dźwięk ten zaczyna być słyszalny także podczas rozruchu silnika nagrzanego, a wreszcie utrzymuje się stale. Jeżeli słychać go tylko przez krótką chwilę podczas zimnego rozruchu, awaria nie wpływa niekorzystnie ani na osiągi, ani na zużycie paliwa, ponieważ wariator mimo nieprawidłowej pracy wykonuje swoje zadanie przyśpieszania momentu otwarcia zaworów. W tej fazie awarii nie powoduje to także żadnego zagrożenia dla trwałości ani bezpieczeństwa silnika. Jeżeli natomiast hałas utrzymuje się na stałe, także przy ciepłym silniku, może to oznaczać, że sprężyna powrotna przestała funkcjonować i że nie następuje zmiana faz, czyli przekrycie między fazą otwarcia zaworów ssących i wydechowych, czego konsekwencją są gorsze osiągi, ale także mniejsze zużycie paliwa.
Typy wariatorów
Kod liczbowy wariatora faz, to 60666199 – jednakowy dla wszystkich modeli Alfy poczynając od 155 z rocznika 1996. Jesto to jednak nowy wariator, który zastępuje od kwietnia 2001 r. dwa poprzednie typy tego urządzenia: wariator 60651965 oraz wariator 71711864. W związku z tym wymieniając wariator należy się najpierw upewnić, czy częścią do wymiany jest nowy typ o numerze 60666199. W rzeczywistości wariator ten, mimo tego samego numeru, przeszedł w ciągu ostatnich lat szereg modyfikacji. Modele 145/146, pierwsze 156 i pierwsze 166 mają jeszcze te same, jednakowe wariatory. Dopiero później nastąpiła innowacja, która jednak dotyczy wyłącznie modeli 156, 166 i pierwszych 147. Nie objęła ona modeli 145/146, których linie produkcyjne były już od ponad roku zdemontowane. Także ten nowy wariator okazał się podatny na omawianą awarię, dlatego w kwietniu 2001 r. poddany został ostatniej modyfikacji.
Co to jest wariator
Ustalmy teraz powód awarii. Wariator faz jest urządzeniem mechanicznym, działającym na zasadzie ciśnienia oleju, umieszczonym na głowicy silnika. Jego praca polega na tym, że zmienia on normalny ruch ruch obrotowy wałka rozrządu zaworów ssących, który otwiera zawory wcześniej i szybszym ruchem i w ten sposób zwiększa lub zmniejsza wyprzedzenie otwarcia zaworów, czego efektem jest korzystniejsze wyzwalanie momentu obrotowego w średnim i niskim zakresie obrotów. I to wszystko! Zarówno moc, jak i maksymalny moment obrotowy pozostają bez zmian, nawet jeżeli wariatora w ogóle nie ma. Poza tym nasze wariatory są zaprojektowane tak, by raczej dawać zmniejszenie szkodliwych emisji niż zwiększać osiągi.
---------- Post dodany o godzinie 13:49 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:48 ----------
WAŻNE !!!
O CZYM NALEŻY PAMIĘTAĆ PRZY WYMIANIE WARIATORA
Pamiętajmy, że przy wymianie wariatora konieczna jest wymiana paska rozrządu. Procedura wymiany wariatora przewiduje także wymianę oleju silnikowego, nawet, jeżeli jest jeszcze świeży pod względem terminu ostatniej wymiany lub wykonanego przebiegu. Niezwykle istotne jest to, by nie dolewać (nie uzupełniać) aktualnie używanego oleju olejem innego typu, gdyż skutkuje to natychmiastowym pogorszeniem własności oleju znajdującego się w układzie smarowania i stopnia jego lepkości, co ma dodatkowo szkodliwy wpływ na gęstość powstałej mieszaniny i może w bardzo krótkim czasie zniszczyć nowy wariator, założony na starej głowicy. Tym, którzy sami podejmują się naprawy silnika przypominamy, że sprawą o decydującym znaczeniu jest nie tylko dokładnie ustawienie wałków rozrządu dla prawidłowej pracy zaworó, lecz także ze względu na prawidłowe zmiany faz. Jeżeli nowy wariator montuje ktoś spoza naszego wyspecjalizowanego personelu serwisowego, powinien przynajmniej, przystępując do ustawienia wałków w pozycjach wyprzedzenia, gwarantujących właściwe działanie urządzenia zmiany faz, uzyskać niezbędne informacje od naszych mechaników.