wymiana rozrządu

• Autor wątku Autor wątku Barney_Chorzow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    wymiana
Akurat była to mowa o elektrozaworze wariatora - a to zupełnie coś innego niż wariator.
Widzę, że nie masz żadnego doświadczenia, więc nie radzę zabierać się za wymianę wariatora bo sam nie dasz rady.
Poza tymdo tego potrzeba sporo specjalistycznych narzędzi.
Skorzystaj z usług specjalistycznego warsztatu, znającego sie na alfach - tak będzie dla Ciebie taniej i bezpieczniej.

Witam...
Właśnie nie a szkoda dlatego też pytam nie zabiore się za to sam na pewno pytanie tylko o ten wariator i gdzie sie znajduje elektrozawór???
Pozdrawiam:)

Koledzy nabyłem Alfę 146 TS 1.6 16V z gazem przy przebiegu 132 tys km poprzedni właściciel wymieniał rozrząd przy stanie 91 tys.
Kiedy powinienem wymienić rozrząd bo różne są zalecenia i opinie i jakie części dokładnie wymienić.
Zalecane jest wymiana pompy wody,wariatora i jeszcze różne cudeńka,doradźcie !!!

W TS bezpiecznie jest wymienić rozrząd co 50-60tys km. Co do wymiany, wymień komplet z pompą wody bo nie wiadomo kiedy była wymieniana przez poprzedniego właściciela, co do wariatora jesli tez nie wiadomo ile przejechane na nim to warto wymieic by pozniej nie rozbierac ponownie rozrzadu jak zacznie stukac.

Teraz popularne zaczynają być całe zestawy rozrządu z pompą wody. Że kupujesz jeden komplet ze wszystkimi częściami, gumkami, uszczelkami itp. do danego modelu. Nie wiem szczerze mówiąc, czy są takie zestawy do Alf dostępne w sprzedaży ogólnej. Byłem na targach w katowicach ostatnio i parę firm mocno sie promowało z tym asortymentem.

Ja to zawsze jestem zdania że jak rozrząd to raz a porządnie, czyli komplet z pompą wody oraz komplet uszczelniaczy i uszczelke pod dekiel zaworów.

Cały kompletny rozrząd ze wszystkimi w/w częściami proponowali mi w TMiN Serwis w Łodzi za około 1600zł,kawał ładnego grosza dlatego pytam czy wszystkie części są wymagane przy wymianie.
Dziękuje bardzo za wszystkie wypowiedzi,pozdrawiam !!! :confused:

[MENTION=26927]Gepard[/MENTION] dzięki.
Trzeba będzie już pomyśleć, a co możecie polecić jakiej firmy rozrząd?

@Gepard dzięki.
Trzeba będzie już pomyśleć, a co możecie polecić jakiej firmy rozrząd?

Z dwóch najpopularniejszych producentów czyli GATES i DAYCO ja stawiam na to drugie ,
powodem jest moduł zęba taki jak w oryginale.

Reszta producentów jak Ina czy Ruville coś pakuje, więc jeśli mam świadomie wybrać to j.w.

Napinacz Dayco (I montaż) i rolka SKF (I montaż) .
Jeśli chodzi o pompę wodną to odradzam tanie zamienniki oraz pseudo oryginały
Pewna pompa to na przykład Bugatti

Tu masz taki rozrząd gotowy
https://www.autosklep24.pl/pl/basket/show/6BXR7

Jak chcesz coś lepiej I DROŻEJ :) to można dać pasek wzmocniony teflonem zamiast zwykłego (czyli od tych mocniejszych silników)
i do kompletu pompę wody oryginalną z opakowaniem Fiat/Lancia itd

Taki zestaw 464 zł detal minus rabat forumowy :)

Tanie zamienniki to rozumiem MaxGear itp. A jakie to są pompy "pseudo oryginały"?

Jak chcesz coś lepiej I DROŻEJ to można dać pasek wzmocniony teflonem zamiast zwykłego (czyli od tych mocniejszych silników)
Pytam bo lubię wiedzieć, :D jaki związek ma "wzmocniony" pasek z mocniejszym silnikiem? Powiedzmy, przy tym samym układzie paska, rolek, pompy pasek w 100konnym silniku nie jest mocniej napięty ani obciążony niż w 150 konnym... kręci się też z ta samą prędkością??? Może po prostu wytrzyma większy przebieg, tylko kto to zagwarantuje ?? :o

Momemt obrotowy ma wpływ na trwałość paska

Napisane z komóreczki!

Tanie zamienniki to rozumiem MaxGear itp. A jakie to są pompy "pseudo oryginały"?

Pytam bo lubię wiedzieć, :D jaki związek ma "wzmocniony" pasek z mocniejszym silnikiem? Powiedzmy, przy tym samym układzie paska, rolek, pompy pasek w 100konnym silniku nie jest mocniej napięty ani obciążony niż w 150 konnym... kręci się też z ta samą prędkością??? Może po prostu wytrzyma większy przebieg, tylko kto to zagwarantuje ?? :o

Jeśli ktoś napisze na aukcji że sprzedaje rozrząd z pompą oryginalną to jako Klient masz prawo oczekiwać że będzie to produkt taki sam jak ten sprzedawany przez serwis, łącznie z tym że będzie miał oryginalne opakowanie Fiata itp.

Natomiast bardzo często - w celu uatrakcyjnienia oferty - sprzedawcy nazywają oryginałem prawie wszystko, na przykład czy Magnetii Marelli jest oryginałem ?
"No jest" , bo np: cewki zapłonowe czy inna elektronika jest stosowana na I montaż , no więc co przeciętny Kowalski pomyśli widząc pompę wody MM w zestawie ?
Ja się domyślam kto je robi , ale przeciętny użytkownik niekoniecznie.

Już pomijam że niektórzy MaxGeara też nazywają oryginałem :))

Co do pasków - np AR 159 1,9 JTD 8v 120 KM ma pasek wzmocniony : 190z/240 HT

Odnośnie sensu stosowania proszę pytać inżynierów a nie sprzedawcę :)

Ostatnia edycja:
Momemt obrotowy ma wpływ na trwałość paska
Uzasadnij swoją wypowiedź :o też nie jestem inżynierem więc drążę, masz jakieś "pomoce naukowe" na ten temat ? Na trwałość sprzęgła, skrzynię, układ napędowy tak, ale pasek...?

Gepard :) OK, rozumiem, więc pytam jak wyżej. BTW, znam kilku sprzedawców z InterTeam, opowiadali że mają "hurtownika" który bierze od nich części Kraft'a i wystawia na alle... jako "Oryginalne, renomowanej niemieckiej marki Kraft..." :D

Uzasadnij swoją wypowiedź :o też nie jestem inżynierem więc drążę, masz jakieś "pomoce naukowe" na ten temat ? Na trwałość sprzęgła, skrzynię, układ napędowy tak, ale pasek...?
Tak myślę. Nie jestem fachowcem. Po prostu jeżeli na napędzie osprzętu stosuje się tłumiki (koło pasowe z gumą) to akurat pasek rozrządu dla precyzyjnego sterowania zaworami musi być odpowiednio mocny bo tłumików tam nie stosujesz (oprócz napinacza).

...

Gepard :) OK, rozumiem, więc pytam jak wyżej. BTW, znam kilku sprzedawców z InterTeam, opowiadali że mają "hurtownika" który bierze od nich części Kraft'a i wystawia na alle... jako "Oryginalne, renomowanej niemieckiej marki Kraft..." :D

Pogoń za taniością zaprowadziła i nas handlowców i Klientów w bardzo dziwne miejsce :)

Kiedyś przyjechał do nas mechanik i chciałem go namówić na "dobry i tani olej".
Nie chciał bo on leje z beczki popularny olej na M. Od słowa do słowa ... okazało się że mój olej nie tyle jest "nie taki" bo to nie M
tylko po prostu Pan mechanik kupuje "dobry i tani" olej XYZ i leje go Klientom mówiąc że nalał M.

A mój olej po prostu był droższy :)

Stosowanie pasków wzmocnionych w mocniejszych jednostkach wydaje mi się tak po prostu na chłopski rozum zupełnie uzasadnione.
Dodatkowo zauważ że przebiegi oferowane przez producenta też ulegają wydłużeniu .

Ostatnia edycja:
Dodatkowo zauważ że przebiegi oferowane przez producenta też ulegają wydłużeniu .
Właśnie już wcześniej tak sobie myślałem że pewnie te dłuższe okresy między serwisowe wynikają między innymi z tych wzmacnianych pasków i raczej dlatego są one w ofercie.

Witam, będę wymieniał rozrząd u siebie AR 156 2.4 JTD 136 km 2000 rok. Czy jeśli wymienię te części i tej firmy będzie mi to działało długo ? Czyli do następnej wymiany 60 tyś km. ?
Pasek rozrządu firmy DAYCO
Napinacz firmy DAYCO
Rolka prowadząca firmy SKF
Pompa wody BUGATTI
I jakie ewentualnie części jeszcze wymienić ?

Amortyzatory
Powrót