Łukasz-dark
Nowy
- Auto
- STELVIO 2.2 210 q4
macie jakies informacje o jakosci oleju z ktorego korzysta ASO - nie pamiętam nazwy. Od zawsze lałem Motula bądź valvoline a tutaj producent kompletnie mi nie znany
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
macie jakies informacje o jakosci oleju z ktorego korzysta ASO - nie pamiętam nazwy. Od zawsze lałem Motula bądź valvoline a tutaj producent kompletnie mi nie znany
Hej. Skąd wiesz, że olej był mocno zużyty - robiliście jakieś pomiary?Wymieniłem w Giulii olej po 2500km . Żadnych kawałków silnika jak to bywa w BMW nie stwierdzonlej był bardzo mocno zużyty, więc warto wymienić jeśli komuś zależy na większych przebiegach tym autem.
Oczywiście,że nie dawaliśmy go do laboratorium. Kolor mocno czarny (smoła) i zapach nie tyle zuzytego co mocno przepalonego oleju . Wyglądał jak z diesla po 30tys km.Hej. Skąd wiesz, że olej był mocno zużyty - robiliście jakieś pomiary?
Oczywiście,że nie dawaliśmy go do laboratorium. Kolor mocno czarny (smoła) i zapach nie tyle zuzytego co mocno przepalonego oleju . Wyglądał jak z diesla po 30tys km.
No właśnie - a czemu się tak podziało, że olej zużyty po 2,5kkm??
Zużyty na oko![]()

Dzieje się tak bo nowoczesne turbo benzyny z bezpośrednim wtryskiem emitują więcej sadzy (stąd montowane są/będą gpfy). Dlatego wyglądał jak olej z diesla.
Założyłem, że jak kolega twierdzi, że zużyty.. to wie co pisze. A ja prawdę mówiąc nie wiedziałem, że zapach oleju nie ma znaczenia (jakieś dowody BTW?)I nos.
Tak powstają przeróżne mity, bo już zamiast wątpliwości "dlaczego zużyty" , nie pojawia się wątpliwość w wiarygodność oceny stanu oleju na oko i nos.
A wystarczy za niecałą stówkę zbadać i byłaby jasność po kilku dniach od wysyłki - czy/ ile / jakich metali, jaki spadek lepkości, jakie rozcieńczenie paliwem itd. Wtedy można coś powiedzieć, a nie że czarny i nieładnie pachnie.