Wymiana oleju po 1000-2000 km przebiegu - tak czy nie?

• Autor wątku Autor wątku jml
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
macie jakies informacje o jakosci oleju z ktorego korzysta ASO - nie pamiętam nazwy. Od zawsze lałem Motula bądź valvoline a tutaj producent kompletnie mi nie znany

macie jakies informacje o jakosci oleju z ktorego korzysta ASO - nie pamiętam nazwy. Od zawsze lałem Motula bądź valvoline a tutaj producent kompletnie mi nie znany

jesli pytasz o selenie digitek 0w30 do benzyn (nie napisales w profilu jakue masz auto dokladnie) to jest to dobry olej

Wymieniłem w Giulii olej po 2500km . Żadnych kawałków silnika jak to bywa w BMW nie stwierdzono.Olej był bardzo mocno zużyty, więc warto wymienić jeśli komuś zależy na większych przebiegach tym autem.

mam 1500km i na jutro jestem umowiony na zmiane, myslalem, ze moze za szybko ale jednak zmienie jak kolega wyzej napisal. Chialem sam kupic olej, ale ciezko namierzyc selenie digitek pure energy. Za wymiane policzyli mi 130 brutto plus olej i filtr

dobra cena!

Ja wymieniałem po 5 000 km i też wydaje mi się że nie było to złe. Ogólnie weszło równo 5 litrów (mniej niż ASO sądziło ale było na full). Na początku system pokazywał mi 4/5 miarki a po przejechaniu 200 km i ponownym odczycie (auto na N i 5 minut stania na równej płaszczyźnie) to mam full. Teraz mam 10 200 km i dalej full.

Wymieniłem w Giulii olej po 2500km . Żadnych kawałków silnika jak to bywa w BMW nie stwierdzono.Olej był bardzo mocno zużyty, więc warto wymienić jeśli komuś zależy na większych przebiegach tym autem.
Hej. Skąd wiesz, że olej był mocno zużyty - robiliście jakieś pomiary?

ja jutro dam znaka jak u mnie bedzie wygladal olej po ok 1700 km, na 8 jestem umowiony, poprosze czy moge byc na warsztacie podczas wymiany

Hej. Skąd wiesz, że olej był mocno zużyty - robiliście jakieś pomiary?
Oczywiście,że nie dawaliśmy go do laboratorium. Kolor mocno czarny (smoła) i zapach nie tyle zuzytego co mocno przepalonego oleju . Wyglądał jak z diesla po 30tys km.

Ciekawe dlaczego?

Oczywiście,że nie dawaliśmy go do laboratorium. Kolor mocno czarny (smoła) i zapach nie tyle zuzytego co mocno przepalonego oleju . Wyglądał jak z diesla po 30tys km.

No właśnie - a czemu się tak podziało, że olej zużyty po 2,5kkm??

Dzieje się tak bo nowoczesne turbo benzyny z bezpośrednim wtryskiem emitują więcej sadzy (stąd montowane są/będą gpfy). Dlatego wyglądał jak olej z diesla.

I nos.

Tak powstają przeróżne mity, bo już zamiast wątpliwości "dlaczego zużyty" , nie pojawia się wątpliwość w wiarygodność oceny stanu oleju na oko i nos.
A wystarczy za niecałą stówkę zbadać i byłaby jasność po kilku dniach od wysyłki - czy/ ile / jakich metali, jaki spadek lepkości, jakie rozcieńczenie paliwem itd. Wtedy można coś powiedzieć, a nie że czarny i nieładnie pachnie.

Jestem po wymianie po 1500 km, uczestniczyłem w wymianie odp początku do ostatniej srubki:) olej wyglądał ładnie, czysty nie przepalony, spokojnie można było na nim dojeżdzic do pierwszego serwisu. Nie mógł buyn spać jakbym nie wymienił teraz :) zalaliśmy dok 5.2 l tyle ile jest zalecane, auto postalo 5 min i podłączyli komputer w celu zresetowania przebiegu. Profilaktycznie wszedłem w ustawienia auta żeby spr poziom No i stan pokazywał jedna kreskę poniżej max czyli mniej niż org poziom. Po mojej prośbie kolejny raz podłączyli komputer i sprawdzili poziom. Pokazało 4766 ml oleju gdzie wlaliśmy 5.2 odmierzone miarka. Poprosiłem o dolanie, nie zgodzili sie. Przejechałem 100 km i sam dolalem setkę więcej i już jest Ok. Dostałem obudowę kluczyka w kolorze nadwozia wiec nic nie marudzilem więcej :)E0E3C162-6780-400C-BB34-1F2858D2C42A.jpgFCF9422C-CD92-46BA-8A02-CE4141E1351F.jpgA7710556-538C-4D44-BC80-50BFA896B354.jpg

Ostatnia edycja:
Coś cały czas jest nie tak z procedurą wymiany oleju. Miałem podobną sytuację i też na moje życzenie dodali mi. Też miałem kreskę mniej (jak u ciebie na zdjęciu) mimo, że wymiana odbyła się podobno zgodnie ze sztuką.

u mnie wymienili przy 7.5tys km a wlewali tez o ile dobrze pamietam 5.2l, najpierw pokazywalo mi 1 kreske od max ale juz od nastepnego dnia pokazuje max. podepne przy okazji kompa i napisze Wam ile dokladnie % widzi komp

Dzieje się tak bo nowoczesne turbo benzyny z bezpośrednim wtryskiem emitują więcej sadzy (stąd montowane są/będą gpfy). Dlatego wyglądał jak olej z diesla.

I następny też tak będzie wyglądał po 2500 km. Też będzie wtedy wymiana? To może od razu beczkę dwusetkę wozić w bagażniku i zrobić podmiankę ciągłą? Jak w akwarium. Będzie miała fura niemal zawsze świeży olej.

I nos.

Tak powstają przeróżne mity, bo już zamiast wątpliwości "dlaczego zużyty" , nie pojawia się wątpliwość w wiarygodność oceny stanu oleju na oko i nos.
A wystarczy za niecałą stówkę zbadać i byłaby jasność po kilku dniach od wysyłki - czy/ ile / jakich metali, jaki spadek lepkości, jakie rozcieńczenie paliwem itd. Wtedy można coś powiedzieć, a nie że czarny i nieładnie pachnie.
Założyłem, że jak kolega twierdzi, że zużyty.. to wie co pisze. A ja prawdę mówiąc nie wiedziałem, że zapach oleju nie ma znaczenia (jakieś dowody BTW?)

Amortyzatory
Powrót