Maciek-156
Aktywny
- Auto
- AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Nie ma czujnika temperatury oleju
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Dziecinada - ile masz lat kolego? - bo teksty z piaskownicy przedszkolnej... Owszem byłem dzisiaj w ASO i przy okazji spytałem o sitko w śrubie na wejsciu magistrali smarowania turbiny. Generalnie sitko jest stosowane we wszystkich uturbionych silnikach z koncernu fiata i jest, jak się zapcha, najczęstszą przyczyną padania turbosprężarek, bo są pozbawione smarowania. Nie ma żadnych zaleceń serwisowych co do kontroli stanu tego sitka. W szczególnych przypadkach kiedy jest demontowane i sitko nosi ślady uszkodzenia serwis zaleca raczej jego usuwanie niż zastępowanie nowym, bo sytuacja powtórzy się na 100% - wystarczy zwiększenie obrotów (a tym samym i ciśnienia oleju) na zimnym silniku (szczególnie w autach niegarażowanych w sezonie zimowym). Oczywiści i tak decyduje klient - jak chce może otrzymać nową śrubę. Niezależnie czy sitko jest usuwane, czy śruba wymieniana konieczne jest odpowietrzenie układu smarowania turbosprężarki (procedura podobna do napełniania turbiny olejem), bo uszkodzenia łożysk przy zapowietrzonym układzie również są przyczyną padu turbosprężarek. Kto panowie odpowietrzał układ po wykręceniu śruby?... podjedz do najblizszego ASO- zapytaj osobiście i zdaj relacje na forum, bedziesz miał informację pewną i z pierwszej ręki . Ja oczywiście bez problemu mogę to samo zrobić ale co za sens skoro i tak nie uwierzysz.....
A jak serwis to robi skoro nie występuje śruba bez sitka?serwis zaleca raczej jego usuwanie niż zastępowanie nowym
Przecież po wykręceniu śruby górnej z sitkiem jest w łożysku turbiny pełno oleju i on nigdzie nie spływa - trzyma go zawór za odpływem - w końcu po to jest. Jak się ma łożysko zapowietrzyć?Kto panowie odpowietrzał układ po wykręceniu śruby?
To po wymianie oleju też odpowietrzają turbo?
pzdr, tadzikpl
A ty żyjesz w przeświadczeniu, że cały olej z silnika zawsze spuszczasz?
W tym celu bez odpalania należy zakręcić rozrusznikiem,
Nie ma czujnika temperatury oleju