[Giulietta] Wymiana oleju, czyszczenie odmy, czyszczenie filtru modułu MA.

mam nadzieje że odnosisz to zdanie również do kwestii stosowania jakiegoś porządnego oleju zamiast książkowej selenii.... ;)
...
Jeździłem 8 autami z koncernu fiata i ich silniki najlepiej sprawowały się na Selenii. Ostatnie dwa to były Alfy: TS którym jeździłem trzymał ciśnienie oleju i nie miał problemów z wariatorerm i panewkami - dodatkowo trzymał poziom oleju. Z kolei JTDM ma teraz nalatane ponad 300tys km i tez żadnych problemów (mam kontakt z obecnym właścicielem). Stan techniczny silnika w ogromnej mierze zależy nie od oleju na jakim jeździ (oczywiście zgodnego ze specyfikacją producenta silnika), a od interwałów i regularności wymiany oleju. Podsumowując książkowa Selenia 5W40 ale wymieniana co 10-15tys km lub raz w roku - zawsze tak twierdziłem i odradzałem trzymania się tych nieszczęsnych (wymuszonych przez ekologów) 30tys km. A co do filterka to jego usunięcie niczym nie grozi, bo łożyska ślizgowe turbiny są wtedy smarowane tak samo filtrowanym olejem jak panewki silnika, a przynajmniej jego resztki po rozerwaniu nie narobią kłopotów.

A co do filterka to jego usunięcie niczym nie grozi, bo łożyska ślizgowe turbiny są wtedy smarowane tak samo filtrowanym olejem jak panewki silnika, a przynajmniej jego resztki po rozerwaniu nie narobią kłopotów.
jeśli sie potwierdzi że filterek ma być tylko na okres docierania to tylko dowodzi temu że on jednak spełnia swoja funkcję i jego istnienie ma (miało) sens, w przeciwnym razie nie dawali by go w ogóle. Jesli ktoś nie jezdzi po kilkadziesiąt tyś km to z sitkiem nic sie nie stanie bo ten cieńki nylon w ktorymś momencie zostaje tylko rozerwany (ale jest nadal w całości) więc olej sobie leci by-pasem. Myslę jednak że jeśli komuś szkoda wydać te 50PLN na nowe sitko raz na 20kkm no to faktycznie chyba lepiej jeździć bez niego . W tej dyskusyjnej kwestii było by chyba najlepiej uzyskać informacje bezposrednio od Garrett-a czy taka filtracja na wejsciu jest potrzebna czy nie bo w sumie to nie do konca wiadomo czy filterek jest patentem producenta spreżarki czy konstruktorów MA. Taka informacja definitywnie rozwiała by wszelkie wątpliwości

.... ten cieńki nylon w ktorymś momencie zostaje tylko rozerwany ....
Owszem zostaje rozerwany i wszystko co na nim było idzie od razu na łożysko turbiny - taki strzał zbrylonych zanieczyszczeń

Ostatnia edycja:
Jeździłem 8 autami z koncernu fiata i ich silniki najlepiej sprawowały się na Selenii. Ostatnie dwa to były Alfy: TS którym jeździłem trzymał ciśnienie oleju i nie miał problemów z wariatorerm i panewkami - dodatkowo trzymał poziom oleju.
brak problemów z wariatorem to nie zasługa oleju tylko modyfikacji tego elementu (nie pamietam w którym roku to nastąpiło) po wielu latach problemów, kiedyś padały jak muchy i to na każdym oleju a na selenii szczególnie zwłaszcza przy krótkich i częstych miejskich przebiegach. Miałem TS-a i od wymiany wariatora na pozmianowy problem się skończył jak ręką odjął mimo że olej ten sam lałem - Valvoline, auto sprzedałem z przebiegiem 230kkm (z tego na selenii tylko pierwsze 20kkm) i silnik też był w doskonałym stanie

Ostatnia edycja:
- czy problem z modułem MA dotyczy tego cylinderka na zdjęciu, po lewej stronie.
- wymontowałem MA a tam wszystko w porządku, żaden cylinderek nie jest obluzowany.

Załączniki

• MA modul.jpg
    MA modul.jpg
    78.2 KB · Wyświetleń: 253
  • MA sprawdzenie.JPG
    MA sprawdzenie.JPG
    107.2 KB · Wyświetleń: 288
Dzisiaj odebrałem części. Co się okazało pan w ASO nie zauważył, że śruba ma sitko :) rozbawiło mnie tłumaczenie. Reasumując sitko jest potrzebne, a śruba kosztuje cale 44 zł. Przepraszam za zamieszanie ale tak to jest z mechanikami-magikami.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
.....słynny filtr w śrubie jest montowany tylko w fabryce i po 1 serwisie powinien być usunięty. Potrzebny jest tylko w okresie docierania. W późniejszej eksploatacji pojazdu już się go nie stosuje. Jeśli nie był usunięty to podobno błąd ASO
....
.... Co się okazało pan w ASO nie zauważył, że śruba ma sitko :) rozbawiło mnie tłumaczenie. Reasumując sitko jest potrzebne, ....
Te informacje się nie wykluczają, ale coś mętnie tutaj zeznajesz - rozmawiałeś z dwoma mechanikami? Z kolei z tego że jeden nie zauważył sitka nie wynika, że jest potrzebne...

Nie z tym samym. Facet nie zauważył sitka, zadzwonił do mnie i powiedział to co powiedział. Ja przekazałem nowinkę. Po przyjeździe okazało się jednak ze śruba ma sitko. Nie twierdzę, że jest potrzebne bo inaczej coś się stanie, ale skoro jest to ja będę je sobie wymieniał co jakiś tam czas. Jeśli ktoś sobie je usunie to jego decyzja. Na pewno lepiej tak niż mieć rozwalony filterek. Nie ma co już tego wątku roztrząsać.

Pozdrawiam

Ok, śruba ma sitko i zawsze miała, ale bardziej chodzi o to czy serwis powinien, czy nie powinien je usuwać na pierwszym przeglądziei czy to są autentyczne zalecenia serwisowe, czy fantazje gościa.

Ostatnia edycja:
Ok, śruba ma sitko i zawsze miała, ale bardziej chodzi o to czy serwis powinien, czy nie powinien je usuwać na pierwszym przeglądziei czy to są autentyczne zalecenia serwisowe, czy fantazje gościa.

gdyby serwisy miały usuwać sitka to po pierwsze było by o tym w instrukcji obsługi jako rzecz "ważna" a po drugie wiedziały by o tym i to nie jedno a wszystkie ASO. Na tą chwilę nie ma żadnych oficjalnych i potwierdzonych przesłanek do usuwania filtra i jestem przekonany że odpowiedź na zadane pytanie w jakimkolwiek aso będzie zdecydowanie odradzająca. Jak na razie to nie kazde aso wie wogóle o istnieniu sitka czego przykład mamy powyżej wiec to dowodzi tylko temu że nie było żadnych zaleceń dotyczących jego usuwania. Jeśli by mieli coś doradzać to mysle że bardziej bedą zalecać jego czestszą wymianę niż pozbycie sie filtracji na wejsciu magistali olejowej do turbosprężarki

W instrukcji obsługi samochodu nie ma opisanych procedur serwisowych. Olej dostarczany do turbosprężarki jest tak samo filtrowany jak olej smarujący panewki silnika, więc nie pisz bzdur o "pozbywaniu się filtracji" po usunięciu tego sitka. Ja chcę się dowiedzieć czy informacje o usuwaniu sitka kolega uzyskał rzeczywiście z ASO, czy sobie to wszystko wymyślił - wyraźnie napisał:
...otrzymałem informacje z ASO ze słynny filtr w śrubie jest montowany tylko w fabryce i po 1 serwisie powinien być usunięty...

Ostatnia edycja:
W instrukcji obsługi samochodu nie ma opisanych procedur serwisowych. Olej dostarczany do turbosprężarki jest tak samo filtrowany jak olej smarujący panewki silnika, więc nie pisz bzdur o "pozbywaniu się filtracji" po usunięciu tego sitka. Ja chcę się dowiedzieć czy informacje o usuwaniu sitka kolega uzyskał rzeczywiście z ASO, czy sobie to wszystko wymyślił - wyraźnie napisał:

Gościu wyraźnie napisał:

Dzisiaj odebrałem części. Co się okazało pan w ASO nie zauważył, że śruba ma sitko :) rozbawiło mnie tłumaczenie. Reasumując sitko jest potrzebne, a śruba kosztuje cale 44 zł. Przepraszam za zamieszanie ale tak to jest z mechanikami-magikami.

Pozdrawiam

Olej dostarczany do turbosprężarki jest tak samo filtrowany jak olej smarujący panewki silnika, więc nie pisz bzdur o "pozbywaniu się filtracji" po usunięciu tego sitka.

może zbyt mało precyzyjnie się wyraziłem, miałem na myśli oczywiscie "dodatkową filtrację" chociaż też nie do końca bo jak wiemy gęsty olej na zimno przez jakiś czas nie płynie przez filtr więc usuwając sitko pozbywamy spreżarkę jedynej filtracji (o czym z resztą już wcześniej było w tym temacie pisane więc nie widzę sensu powtarzać tego w kółko) być może właśnie po to ten filterek został tam zamontowany. Możesz oczywiście nadal uważać sobie to za bzdure ale poki co nie ma oficjalnych zaleceń ani z Włoch ani z FAP-u odnosnie rezygnacji z niego- no i oczywiste jest że coś w jego miejsce musieli by przecież zaproponować, nikt nie bedzie oficjalnie zalecał rozwiercania sruby wiertłem 7,4 lub innych rzemieślniczych zabiegów - bądzmy poważni . To co pisał kol. J_R okazało się zwykłym nieporozumieniem i nie ma co roztrząsać tematu. Jeśli Ci to jednak nadal spokoju nie daje to widze tylko jedno wyjście - podjedz do najblizszego ASO- zapytaj osobiście i zdaj relacje na forum, bedziesz miał informację pewną i z pierwszej ręki . Ja oczywiście bez problemu mogę to samo zrobić ale co za sens skoro i tak nie uwierzysz.....

Witam, a ja mam do Was prośbę w sprawie tej śruby z filtrem, mogę prosić o jakieś namiary gdzie można ją zakupić on-line ? U mnie w mieście w serwisie Fiat-a nie wiedzą o jaką śrubę mi chodzi.

Nie wiem czy gdzieś mozna kupić online. W serwisie nie pytaj o srube z filterm tylko podaj im numer z epera i muszą Ci sprowadzić. Gdyby był dalej problem to pisz na priv.

Koledzy auto na gwarancji, czy muszę robić wymianę oleju w ASO?

Nie musisz. Jednak musisz przypilnować mechanika żeby zaznaczył wymianę oleju w ecu. Sam nie wiem dokładnie o co chodzi

Ktoś kiedyś na tym forum napisał:
Pierwsze słyszę o takich czujnikach :eek: W MultiJet zużycie oleju jest obliczane przez algorytm zapisany w centralce wtryskowej (ilość wypaleń filtra DPF udanych i nie udanych itp) a nie na podstawie danych z czujnika. Nie wyobrażam sobie tego małego laboratorium pod maską ;) Ja wymieniam olej co roku i wszystkim tak zalecam, a jak ktoś w rok zrobi 30.000km to napewno nie jeździ po mieście tylko trasy i zużycie termiczne oleju jest dużo niższe niż w aucie co robi 10.000km tylko po mieście. Teorie spiskowe są specjalnością polaków :) żadem szanujący się producent nie zaleci wymiany oleju w wydłużonym okresie tylko dlatego aby popsuł się silnik po 100.000km, a oleje teraz są zupełnie inne niż te nawet sprzed 3 lat. Każdy wymieni olej jak będzie chciał a w instrukcji jest także zapis że w trudnych warunkach należy wykonywać częściej wymiany oleju. Co do silnika MultiAir to wymiana u Mietka w garażu odpada ze względu na procedurę kalibracji po wymianie oleju, chyba że komuś spodoba się klekotanie zaworów :)

koledzy przeczytalem watek ale nie potrafie w programie Alfa OBD znalezc opcji zeby mi pokazywal temperature oleju. Mam Giuliette QV z 2014 juz z tym nowszym silnikiem. Czy to mozeliwe ze nie ma tam czujnika temperatury oleju ? Czy ewentualnie MES pokaze mi taka temperature ?

Amortyzatory
Powrót