• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wymiana kierownicy

• Autor wątku Autor wątku robbie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wymiana zwijaka pod kierownicą Alfa 159

Mam pytanko.

Dziś wymieniłem taśmę Airbag na używkę i okazało się że nadal mam błąd poduszek i nie działa klakson oraz sterowanie multi.(zaznaczam że poprzednia taśma rozsypała się na 100 % bo jest pęknięta ).Goś od którego kupiłem taśmę twierdzi że numery taśmy muszą się zgadzać ze starą taśmą(kod na taśmie) .

Czy przy kupnie zwijaka taśmy Airbag trzeba zachować zgodność z numerami taśmy zamontowanej w moim samochodzie czy nie?

Jeżeli ktoś wymieniał już taśmę na inną to czy miało to znaczenie.:confused:
Z góry dziękuję za podpowiedz.

Dziś (05-06-2014)zamontowałem taśmę od innego sprzedawcy i wychodzi na to że numer na taśmie nie grają roli .:)Wszystko gra.

Ostatnia edycja:
a tak się spytam sprawdzałeś bezpieczniki

Przez własną głupotę zerwałem taśmę airbag. Czy można kupić używaną samą taśmę Airbag obojętie z jakiej 159 ? czy musi być specjalnie dobrana?

Ja kupiłem pierwszą lepszą podobną do starej( drugą lepszą bo pierwsza była zepsuta i musiałem odesłać) i działa .Przed montażem radzę sprawdzić miernikiem czy sprawna i ustawić równą ilość obrotów w prawo(ok 2)i lewo (ok 2) w sumie około 4 obroty aby ponownie nie zerwać taśmy przy skręcaniu podczas jazdy.

Dziś zabrałem się za dołożenie blendy z guzikami mulifunkcyjnymi. Mimo posiadania wersji bez przycisków całe okablowanie pasuje bez problemu.
Wystarczy wykonać osiowania proxy - bez tego licznik km mruga.
Wymyśliłem tez dobry i szybki sposób na wyciąganie poduszki - wpychamy jak najgłębiej szeroki płaski śrubokręt z kwadratową rączką, następnie do rączki śrubokręta mocujemy mały klucz francuski, przekręcamy i bez wysiłku poduszka jest nasza.

Witam. Ja również jestem po wymianie kierownicy i licznik mruga. Mógł by mi ktoś wytłumaczyć jak się robi to osiowanie? Mam kabelek elm 327 i program Multiecuscan.

Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka

panowie czy do każdej kierownicy od alfy 159 idzie dołożyć przyciski multifunkcyjne od radia? obecnie mam kierownice multifunkcyjną w swojej alfie ale chce kupić jakąś zniszczona używkę na allegro (golasa) obszyć ją i przełożyć bebechy z mojej. Pytanie czy bedzie wszystko pasowac? wiecie cos na ten temat czy kierownice się czymś różniły?

Ale po co Ty chcesz kupić zniszczoną i obszywać ? Przecież z tego co mi wiadomo jak zlecasz komuś obszycie to oni obszywają kierownice , którą mają na stanie a Ty im potem odsyłasz swoją . :)

Ale po co Ty chcesz kupić zniszczoną i obszywać ? Przecież z tego co mi wiadomo jak zlecasz komuś obszycie to oni obszywają kierownice , którą mają na stanie a Ty im potem odsyłasz swoją . :)

bo obszywać będzie mi to mój znajomy który nie ma kierownic na wymiane :) mówił ze mam mu podstawić auto na jeden dzień ale ja go znam i wiem ze mi tego w jeden dzień nie zrobi a nie mogę sobie pozwolić na to by nie mieć auta więcej niż jeden dzień :D dlatego ponawiam pytanie...
czy np do tej bedę mógł wstawić mój środek z multifunkcją
http://allegro.pl/show_item.php?ite...e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62

panowie czy do każdej kierownicy od alfy 159 idzie dołożyć przyciski multifunkcyjne od radia? obecnie mam kierownice multifunkcyjną w swojej alfie ale chce kupić jakąś zniszczona używkę na allegro (golasa) obszyć ją i przełożyć bebechy z mojej. Pytanie czy bedzie wszystko pasowac? wiecie cos na ten temat czy kierownice się czymś różniły?

Wszystko pasuje,miałem zwykłą kierownicę, kupiłem multi. ale koło było trochę gorsze od mojej. Z kupionej bebechy przełożyłem do swojej, na koniec osiowanie proksy i jest o.k. sterowanie działa.Jak chcesz to samo koło kierownicy do obszycia za 50 sprzedam.

Podepnę się to tematu, jedno pytanie, jak zdejmujemy to ustrojstwo? Przy śrubie centralnej jest taka podkładka, jak sobie z nią poradziliście?
attachment.php

Załączniki

• IMG_2655.jpg
    IMG_2655.jpg
    88.1 KB · Wyświetleń: 589
Odkręcić należy razem z tą podkładką

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

O masz, jaki to klucz będzie? w sensie nakrętka ma swoją średnicę a z tą podkładką będzie odpowiednio większa

Nie pamiętam jaki tam numer jest specjalnie do tego kupowałem nasadke albo 22 lub 24. Jak ja znajdę to napiszę

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Moja Alfa 159 SW z 2007 r też nie ma multifunkcyjnej kierownicy, a bardzo chciałbym taką sobie sprawić, z racji przyzwyczajeń z poprzedniego auta. Mam takie pytanie w związku z powyższym, podpowiedzcie mi proszę, czy jeśli w danym aucie występuje okablowanie niezbędne do podpięcia multifunkcyjnej kierownicy, to czy po wyciągnięciu poduszki powietrznej będzie widać potrzebną wtyczkę?? Jeśli nie to gdzie szukać takiego okablowania?

Pozdrawiam, Adam

Moja Alfa 159 SW z 2007 r też nie ma multifunkcyjnej kierownicy, a bardzo chciałbym taką sobie sprawić, z racji przyzwyczajeń z poprzedniego auta. Mam takie pytanie w związku z powyższym, podpowiedzcie mi proszę, czy jeśli w danym aucie występuje okablowanie niezbędne do podpięcia multifunkcyjnej kierownicy, to czy po wyciągnięciu poduszki powietrznej będzie widać potrzebną wtyczkę?? Jeśli nie to gdzie szukać takiego okablowania?

Pozdrawiam, Adam

A szukajka nie działa ? :)

http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/55619-kierownica_multifunkcyjna_montaz.html

http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_to_sam/73870-wymiana_kierownicy_na_wielofunkcyjna.html

Z jakim momentem dokręcona jest kierownica?

Amortyzatory
Powrót