• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wymiana kierownicy

• Autor wątku Autor wątku robbie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziękuję. Fakt, na dole nie mam wkręta ;D czy mógłbyś powiedzieć mi jaki tam powinien być?

Witam, czy warto wymieniać na kierownicę np. taką z wersji TI? Znalazłem coś takiego: allegro.pl/kierownica-sportowa-alfa-romeo-159-nowa-skora-pfi-i7162973884.html
Pytanie czy ryflowane aluminium z mojej obecnej kierownicy, będzie pasować do tej i do tego przyciętego spodu kierownicy.
Pozdrawiam

Dekor chyba jest uniwersalny, zmienia się jedynie koło.

Na moje oko to jest standardowa kierownica lekko przerobiona. Czy wykonana jest solidnie trudno stwierdzić tak po zdjęciu. Co do dekoru jest uniwersalny (standard / Ti)

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Witam, czy warto wymieniać na kierownicę np. taką z wersji TI? Znalazłem coś takiego: allegro.pl/kierownica-sportowa-alfa-romeo-159-nowa-skora-pfi-i7162973884.html
Pytanie czy ryflowane aluminium z mojej obecnej kierownicy, będzie pasować do tej i do tego przyciętego spodu kierownicy.
Pozdrawiam
Kiera wizualnie może i przypomina tą z TI jednak jakościowo odbiega od ori jednak jeśli Ci to nie przeszkadza...Why not. (Stwierdzone organoleptycznie)

A co w niej jakościowo odbiega od oryginalnej?
Jest jakby Ci to zobrazować ... z kamienia np.biceps jest jak z drzewa gdzie w ori jest miękki,ogólnie dziwne uczucie jak ja trzymasz, nie mówię że jest do bani po prostu ori jest lepsza dlatego kosztuje drugie tyle:)

Aha. Myślałem że miękkość bicepsa to kwesta grubości skóry :)
Podoba mi się to wcięcie u dołu. Tego mi brakuje w mojej kierownicy.

Panowie, skoro powyżej został przytoczony temat kierownicy obszywanej skórą na wzór tej z TI to chcąc się upewnić zadam być może banalne pytanie. Jeśli mam klasyczną, multifunkcyjną kierownicę i chcę ją wymienić na tą z linku zamieszczonego przez kolegę FilipoInzaghi i zrobię to "zgodnie ze sztuką" tzn. na odłączonym akumulatorze itd. to czy będzie potrzeba robienia FES/ proxy itd? Ewentualnie czy jest ryzyko, że po uruchomieniu auta wyświetli mi błąd lub zacznie migać licznik kilometrów? Pytam ponieważ czynność wydaje się banalna, na zasadzie plug&play ale wolę się upewnić.
Pozdrawiam.

Myślę, że takie ryzyko jest, tzn licznik będzie migać po podmianie kierownicy, bo każdy moduł na CANie ma swój identyfikator więc podmiana danego modułu na inną sztukę może wymagać proxy alignment. Takim modułem są własnie przyciski multifunkcyjne w kierownicy.

Jest różnica czy te śruby będą dokręcone zgodnie ze znacznikami ,czy na maxa?
165.jpg

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Podłączę się pod temat, chociaż nie chcę wymieniać/zdejmować całej kierownicy a jedynie dekor.
Mam wersję bez multifunkcji czy żeby zdjąć stary dekor(plastik) i założyć nowy muszę demontować poduszkę?
Mogę prosić o podpowiedzi jak to zrobić możliwie najprościej/najłatwiej?

Siema, doczepiam się
Ktoś robił podmianke kierownicy z Stelvio do 159 ?:D

Zapewne po to, że jest znacznie ładniejsza.

Odnośnie odpowiedzi na pytanie - z tego co mi się gdzieś obiło o uszy to w Stelvio multifunkcja lata z wykorzystaniem LIN, nie CAN, więc P&P raczej nie będzie.

Zapewne po to, że jest znacznie ładniejsza.

Odnośnie odpowiedzi na pytanie - z tego co mi się gdzieś obiło o uszy to w Stelvio multifunkcja lata z wykorzystaniem LIN, nie CAN, więc P&P raczej nie będzie.

Tu bym się spierał bo w połączeniu z deską 159 wygląda to kiepsko. Gdzieś ktoś zakładał

Widziałem takową w Brerze i wygląda bardzo dobrze, więc i w 159 źle wyglądać nie będzie :) Zwłaszcza w porównaniu do zwykłej.

Wysłane z mojego moto g(6) plus przy użyciu Tapatalka

Widziałem takową w Brerze i wygląda bardzo dobrze, więc i w 159 źle wyglądać nie będzie :) Zwłaszcza w porównaniu do zwykłej.

Wysłane z mojego moto g(6) plus przy użyciu Tapatalka

Według mnie pasuje jak siodło świni ale są gusta i guściki. Coś co zostało zaprojektowane do innego wnętrza nie będzie nigdy pasować gdzieś indziej. Moje zdanie

Według mnie pasuje jak siodło świni ale są gusta i guściki. Coś co zostało zaprojektowane do innego wnętrza nie będzie nigdy pasować gdzieś indziej. Moje zdanie

Będzie pasować i pasuje :)
Jednym się podoba inna kierownica, innym mnóstwo włoskich flag i emblematów AR :)

Amortyzatory
Powrót