Wymiana kierownicy na multifunkcyjną

Próbowałem rozebrać starą antenę by pociągnąć do nowej tą czarną wtyczkę z jednym kabelkiem od wzmacniacza aż do podstawy, no ale poległem na rozbieraniu tejże właśnie podstawy. Jeśli Tobie się uda to chętnie zobaczę jak. Jutro też czy pojutrze wejdę w diagnostykę swojej navi i pokaże Ci że doskwiera jej ten brak...

Kable antenowe pociągnąłem dachem od strony pasażerów, dalej słupek A, pod schowkiem pasażera i do radia.
Drugim słupkiem A (kierowcy) leci fabrycznie mikrofon od radia. Akurat miałem białą kostkę więc kable mikrofonu ciągnąłem tylko do kostki przy bezpiecznikach.

Przecież Ty w tej wtyczce niczego nie zmieniasz tylko dokładasz 3 kabelki.Tam gdzie masz puste miejsca , pin 2,3,4...wypinasz wtykę od taśmy ,rozbierasz ją i w prosty sposób widzisz czego brakuje.Jeśli odczekasz tydzień to będę zakładał swoją kierownicę..na razie jest u obszycia..to zrobię zdjęcia.
hmmm...wiem ze nic nie zmieniam....moze niejasno to napisalem...przepraszam.... nie wiem czy sie zrozumielismy... bo planowalem zalatwic wtyczke 12pinowa z kablami idacymi do wiazki i tylko do nich dolutowac te co mam od airbagu(zolty i pomaranczowy) plus te od sterowania i zasilanie na 5 pin i ladnie wszystko wpiac w tasme airbag.... (obecnie mam tylko kostke 2 pinowa od airbagow ktora dalem na foto wiec i tak musze ja odciac)jezeli chodzi o piny 2345 latwo to ustalic skoro te z dodatkowy blaszkami to od airbagow czyli 11 i 12, wiec wiem jak liczyc w kostce( z reszta mowiles o tym wczesniej;) ). ale... i teraz probowałem ustalic: z tej kostki 2 pinowej od airbagu (kolory pomaranczowy i zolty) przepinajac w nowa kostke ktory kabel laduje w pinie 11 a ktory w 12.......
mam nadzieje ze teraz jasniej:)

tyle ze juz sobie poradzilem bo znalazlem ta druga wtyczke D47 ktora mam aktualnie i wiem ktory jest ktory i ktory ma isc w jaki pin(opierajac sie o schemat poduszek z wariantem dla kiery multi i zwyklej)

a tak z ciekawosci piny 7 i 8 ida do D1 czyli zlacza deski rozdzielczej.... po co one;>?

ok...dopiero teraz dokładnie obejrzałem Twoje zdjęcia.Masz okrojoną wersję instalacji.Jeśli masz możliwość podpięcia pod złącze poduszki omomierz to sprawdź sobie na których pinach już przy samej poduszce masz piny 11 i 12 z taśmy przy starej łączówce...i zrób tak samo dla nowej łączówki dolutowując te dwa kable żółte.To samo z klaksonem.Zresztą powinieneś zaprzyjaźnić się z multimetrem to wiele Ci wyjaśni.U mnie choć eLern podaje pin 5 zasilanie jest na 6.Możesz podać jakieś 9v z bateryjki na płytkę przycisków i zobaczyć czy podświetlenie diodek zabłyśnie. Jak już masz pin na którym ma być zasilanie to później omomierz ....itd.itd.itd :).

dokładnie wersja okrojona;)
piny z tej kostki 2pinowej juz ustalilem co jest co bo w eLernie byla to "moja" kostka....
a jezeli chodzi o klakson to sygnal z tasmy idzie przez przelacznik zespolony? bo ja np nie mam wyprowadzonych kabli procz airbagow dobrze mi sie zdaje?patrzac tez po eLernie takie mam odczucia

i
a tak z ciekawosci piny 7 i 8 ida do D1 czyli zlacza deski rozdzielczej.... po co one;>?

a jezeli chodzi o podswietlanie to np ciagnac je do skrzynki bezpiecznikow wtedy palilyby sie one caly czas czy dopiero po przekreceniu kluczyka?

---------- Post added at 17:21 ---------- Previous post was at 13:20 ----------

7 i 8 sa chyba od selespeeda....

---------- Post added at 19:13 ---------- Previous post was at 17:21 ----------

operacja udana pacjent przezyl:D wszystko smiga jak ta lala:D:D jeszcze tylko zasilanie pod 5pin musze podlaczyc... nie wiem gdzie dokladnie sie wpiac zeby gaslo to po czasie a nie caly czas sie swiecilo.... jezeli dam z 5 pinu do B2H bezpieczniki przy aku na 12pin to tak bedzie?(wg schematu)

i powiedzcie czy u was teztak jest ze przytrzymujac przycisk przewijania przeskakuje kilka utworow a nie przewija jakis utwor na plycie(jedno klikniecie przerzuca o jeden kawalek)

i jak demontuje sie te przyciski na kierownicy z tym srebrnym plastikiem? po podlaczeniu podswietlania okazalo sie ze sa troche wytarte na rantach(minimalnie) ale przechodzi przez nie swiatlo i kiepsko to wyglada wiec pomyslalem ze od drugiej str rozmontowujac gumki psiknalbym czarnym sprayem(oczywiscie zaslaniajac znaczki;) )

wielkie dzieki chlopaki za pomoc:D:D

a i jezeli chodzi o wtyczke do tasmy airbag mozna to rozwiazac kupujac kabel do wyprowadzania portow USB w komputerach badz kabel audio podlaczany z karty dzwiekowej do CDromu i przepiac konektory. Pasuja idealnie i mocno siedza;)

Ostatnia edycja:
a i jezeli chodzi o wtyczke do tasmy airbag mozna to rozwiazac kupujac kabel do wyprowadzania portow USB w komputerach badz kabel audio podlaczany z karty dzwiekowej do CDromu i przepiac konektory. Pasuja idealnie i mocno siedza

Czyli jednak patenat z wtyczką od USB był dobry :)
+ 12V po stacyjce będziesz mieć w kostce przy radiu.

znaczy sie od USB nie wiem bo akurat kabel od CDromu mialem;) a podejrzewam ze "stabilniejszy" bo wszystkie piny sa razem a w przedluzce USB osobno z tego co pamietam....

Widziałem też to we wtyczce zespolonej. Ale wiadomo o co chodzi :)

Dokładnie taki błąd
B1006 AM/FM aerial

Cuoreventi....szacun,właśnie taki błąd mi wyskoczył po zrobieniu proxi. Ale udało mi się rozbebeszyć wzmacniacz antenowy ze starej anteny i w poniedziałek go dołożę.Demontaż nie jest trudny.Zalane są żywicą dwa wkręty od spodu po zdjęciu gumowej podstawy.Lekko wiertłem zdjąłem żywice i reszta to już wkrętak krzyżowy.Zobaczymy czy błąd zniknie po dołożeniu płytki wzmacniacza.pozdrawiam

Wrzuciłbyś zdjęcie tej płytki?

20120116089.jpg20120116090.jpg20120116091.jpg20120116093.jpgnavi.jpg

obiecane zdjęcia płytki wzmacniacza antenowego...już wymontowany z pod lutowanymi kablami czeka na metalowe pudełko po jakiejś starej głowicy...a na ostatnim zdjęciu miła dla mnie zaskoczka..wersja softu 4.08...czyli możliwość wgrania 5.0 i słuchania mp3 :).I pomyśleć że nikt nie chciał tej navi...a sprzedawca bardzo kompetentny fachowiec od nawigacji nie tylko alfy sprzedał mi ją za 5 stówek :)
http://allegro.pl/show_item.php?item=2011513045

Ostatnia edycja:
Na aukcji jakaś taka ciemna się wydawała ta navi którą kupiłeś. No ale trafiłeś. To fakt.

Jak chcesz ożenić tą płytkę z samochodem?
Raczej do nowej anteny tego nie włożysz...
Też rozebrałem swoją starą i brakuje mi koncepcji.
No i mam już założone wszystko, więc jeśli musiałbym znowu zrzucać podsufitkę to tylko jeśli miałbym gotowe rozwiązanie.

Na aukcji jakaś taka ciemna się wydawała ta navi którą kupiłeś. No ale trafiłeś. To fakt.

Jak chcesz ożenić tą płytkę z samochodem?
Raczej do nowej anteny tego nie włożysz...
Też rozebrałem swoją starą i brakuje mi koncepcji.
No i mam już założone wszystko, więc jeśli musiałbym znowu zrzucać podsufitkę to tylko jeśli miałbym gotowe rozwiązanie.

Zrobiłem takiego ,, hasiora "...jeszcze owinę to w gąbkę i śmiało wejdzie poprzez wyjętą tylną lampkę oświetlenia która jest prawie idealnie pod anteną.A co do navi to panel przedni musiałem pomalować...choć zmywając czarną farbe nitro prawie wyszło idealnie..srebrna nie schodziła...ale przesadziłem i musiałem zainwestować 33pln w farbę20120116094.jpg20120116095.jpg

Ostatnia edycja:
No dobra, co z uziemieniem takiego zestawu, To raz.

Po drugie, jest to zestaw wzmacniacz + antena. Jak chcesz to połączyć z batem?

Jak jeszcze miałem zdjętą podsufitkę i nową antenę w dachu to próbowałem połączyć dwie kostki starej anteny z instalacją w aucie, nawet przykładałem ją do dachu by miała masę, ale błędu nie udało mi się skasować. Wciąż powracał.

Przecież zrobiłem to w formie przejściówki..kabelek mama-tata..przy antenie masz również wtyczkę mama-tata..wepnę to i podłączę zasilanie...masa z kabla i od ics i od dachu..jest przylutowana do obudowy.Powinno ruszyć bez problemu.Zobaczymy jutro jak sprawdzę błędy icsa...dzisiaj już mi się nie bardzo chce ...:)

a koledzy mam pytanie te rpzyciski z kierownicy sa demontowalne? w jaki sposob mozna je zdjac z kierownicy? bo sa niby te 2 zatrzaski(tak mi sie zdaje) ale naciskajac wkretakiem ani drgna...

a koledzy mam pytanie te rpzyciski z kierownicy sa demontowalne? w jaki sposob mozna je zdjac z kierownicy? bo sa niby te 2 zatrzaski(tak mi sie zdaje) ale naciskajac wkretakiem ani drgna...

20120116096.jpg20120116097.jpg20120116099.jpg20120116100.jpg20120116101.jpg20120116102.jpg20120116103.jpg20120116104.jpg mam nadzieję że przez to przesiadywanie na forum nie wywalą mnie z roboty :)

czyli ze zdjec wychodzi ze najpierw wyjmuje sie calosc z kolkami zakotwiczonymi w kierownicy a dopiero pozniej zaczepy od szarego plastiku:) dzieki bo nie wiedzialem jak to ugryzc a nie chcialem czegos pourywac;)

Amortyzatory
Powrót